• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carnea de porc a ajuns sub 2,7 euro/kilogram la poarta fermelor din UE

    Violina Gorcinschi -

    Prețul cărnii de porc a intrat pe un trend descendent în Uniunea Europeană, în ultima perioadă. La finalul lunii iulie, valoarea a 100 de kg de carcasă de carne de porc a coborât la mai puțin de 270 de euro, însă este cu 24% mai mare decât aceeași perioadă a anului trecut. În primele cinci luni ale acestui an, importurile de carne de porc au crescut față de aceeași perioadă a anului 2022.

    Carnea de porc vândută la poarta fermei continuă să se ieftinească, prețul scăzând, la finalul lunii iulie, sub 270 de euro/carcasa de 100 de kilograme. La începutul anului, în ianuarie, 100 de kg se vindeau cu 249,5 euro, iar cu un an înainte, în aceeași perioadă, prețul era cu 24% mai mic. România și Grecia sunt singurele țări ale Uniunii Europene în care numărul de sacrificări în intervalul ianuarie-aprilie a crescut față de aceeași perioadă a anului 2022, a explicat Economica.net.

    un grafic cu evolutia preturilor la carnea de porc in UE
    Evoluția prețurilor la carnea de porc în 2023 (foto: europa.eu)

    Prețul cărnii de porc, în continuă scădere

    Valoarea carcasei de 100 de kilograme de porc, tip S, a coborât, în ultima săptămână a lunii iulie, la 268,8 euro, după opt săptămâni în care prețul a ajuns inclusiv la 284 de euro, au arătat ultimele date ale Comisiei Europene în privința mediei prețurilor la poarta fermelor europene.

    Prețul la carnea de porc în România a scăzut cu 0,5% față de săptămâna anterioară și cu 2,4% sub media lunii trecute, alăturându-se trendului european, unde valoarea medie a ajuns la 249,14 euro, cu 0,8% mai puțin față de ultima săptămână și cu 1,1% sub media ultimei luni.

    Carcasa de carne de tip S este cu 28,4% mai scumpă în România față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce în UE, același produs s-a scumpit cu 24,4%, în condițiile în care în țări precum Letonia, tarifele au crescut și cu 43%, iar în Malta prețurile au rămas relativ aceleași (cu 0,6% mai mari).

    În luna februarie a acestui an, carcasele de porci s-au vândut în România chiar și cu 205 euro.

    un grafic cu sacrificarile de porci in UE
    Evoluția numărului de sacrificări la porci în intervalul ianuarie-aprilie 2023 (foto: europa.eu)

    Mai multe sacrificări, dar importuri mai mari

    România și Grecia sunt singurele state membre UE unde s-au sacrificat mai mulți porci în primele patru luni ale anului. Pe de altă parte, datele la cinci luni au arătat o scădere a numărului de animale sacrificate de la 1,2 milioane de capete în 2022 la 1,19 milioane de capete în 2023.

    În intervalul ianuarie-mai 2019, de exemplu, în țara noastră au fost tăiați circa 1,6 milioane de porci.

    În acest moment, în România, ducem lipsă de carne de porc. Producția locală acoperă doar o treime din necesarul de consum. Astfel, carnea de porc se numără, de ceva vreme, în topul celor mai importate produse alimentare.

    Conform Institutului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului, România a importat 130,6 mii de tone de carne de porc, valorând 368 de milioane de euro și a exportat mai mult de 1.600 de tone, în valoare de 1,4 milioane de euro. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile au înregistrat o creștere de 3,14% în volum și de 41,5% în valoare.

    România importă, cel mai mult, din Spania, Germania și Ungaria.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului