• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Consiliul Concurenței: Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43%

  Angelica Lefter -

  Consiliul Concurenței a făcut publice date potrivit cărora, prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale. Ieftiniri semnificative s-au înregistrat la fructe și legume.

  Față de luna iunie, în prima săptămână din luna august, prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

  Alimente de bază (foto: Realitatea Oltului)

  Legumele și fructele au cunoscut cele mai semnificative ieftiniri

  În luna august, față de luna iulie a acestui an, cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, ardeii Bianca, cartofii şi ceapa.

  ”Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței. Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi”, arată informarea.

  Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat că reducerile la alimente vor fi și mai vizibile pe măsură ce stocurile vechi, achiziționate mai scump, se epuizează.

  ”Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

  Lactatele și carnea au cunoscut și ele scăderi de prețuri

  Și lactatele s-au ieftinit față de luna iulie, alăturându-se astfel altor produse din coșul de bază.

  ”Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai. Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț. În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%”, se mai arată în comunicarea Consiliului Concurenței.

  Prețul mediu al produselor de bază, în marile lanțuri de magazine, în prima săptămână din august, comparativ cu luna iunie

  Consiliul Concurenței: Prețul mediu al produselor de bază, în marile lanțuri de magazine, în prima săptămână din august, comparativ cu luna iunie

  Totodată, Consiliul Concurenței reamintește că ”la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr”.

  De asemenea, autoritatea de concurență a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, arată informarea.


  Te-ar mai putea interesa

  Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate