Producătorii de legume și fructe fac apel către ANAF și MADR: ”Eliminați blocajele din sistemul informatic!”
Oana Timar -Producătirii de cartofi, legume, fructe și pepeni au transmis o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Florin Barbu, și președintei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, cu privire la blocajele din sistemul informatic E-Transport.
Cinci organizații au semnat și transmis astăzi, luni – 21 august, o scrifoare deschisă adresată conducerii MADR și ANAF. Federația Națională Cartoful din România FNCR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNSCV, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România HORT INTEGRA, Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli FRULEG- RO și Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România COOP RO, semnalează autorităților competente blocajele cu care ce confruntă producătorii români în această perioadă.
”Produsele obținute de membrii noștri producători de cartofi, legume, fructe și pepeni, au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022, la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B, deși sunt persoane juridice care au contracte încheiate pentru ponderea majoritară a producției, înregistrează în sistem și realizează factură electronică care poate fi confirmată și verificată oricând, având fiscalizare 100%. În campaniile de recoltat, website-ul ANAF nu face față volumului mare de procese, mai ales în perioadele aglomerate atunci când contabilii trebuie să încarce declarațiile și documentele necesare. Înregistrările fiscale periodice și declarațiile sunt imposibil de operat uneori deoarece platforma se blochează constant, dă erori sau nu mai este accesibilă pe perioade de câteva ore. Au fost cazuri când a durat și 3 ore până s-a putut înregistra și obține codul UIT sau a dat eroare și după 4-5 ore și nu s-a putut emite din cauza capacității insuficiente de operare a website-ului”, se arată în scrisoarea deschisă a celor cinci organizații.
Citiți și: Tiruri din Polonia, Ungaria sau Austria fac coadă la Lungulețu să cumpere cartofi românești
Fermierii atrag atenția că legumele, cartofii, fructele și pepenii sunt mărfuri perisabile și mai ales în perioada de vara se degradează rapid dacă sunt ținute câteva ore în plus și cresc cantitățile refuzate și neachitate de cumpărători/retaileri. ”Există și diferențe între marfa brută și marfa netă plătită, care vor fi aflate de furnizor optimist la câteva zile după livrare, dar înțelegem că se realizează facturi storno dacă există diferență între suma facturată și suma acceptată la plată și încasată efectiv. Principala problemă aici este că ANAF preia sumele facturate inițial, inclusiv la decontarea TVA, nu se calibrează cu situațiile existente în balanță/bilanț și apar diferențe care se clarifică/rectifică foarte greu și mult mai birocratic”, se mai arată în apelul comun.
Fermierii cer eliminarea blocajelor din platforma E-Transport
Producătorii agricoli cer conducerii MADR și ANAF să se asigure că platforma E-Transport este stabilă, ”ușor de utilizat și capabilă să facă față volumului mare de date. Dificultățile tehnice pot crea haos, pierderi și întârzieri inutile”. ”Blocaje logistice apar în campania de recoltat cartofi, legume-fructe, când se încărcă multe camioane, dar dacă este blocat sistemul și nu obțin codul UIT, nu vor putea pleca până nu se deblochează sistemul. Amenzile sunt foarte mari dacă nu se respectă și se ajunge la blocaje pe care dorim să le prevenim”, se mai precizează.
Producătorii acuză o birocrație excesivă la importul materialului de plantare
Fermierii semnalează și o a doua problemă: când cumpără material de plantare din afara țării, tot ei trebuie să obțină codul UIT. Conform scrisorii deschise, ”nici o țară europeană nu obligă firmele exportatoare să obțină această înregistrare în România, deoarece materialul de plantat (sămânța/tuberculi) are etichetă și pașaport, nefiind destinate consumului, iar in acest sens ar trebui eliminată obligativitatea codului UIT. Cum se justifică introducerea cartofului pentru sămânță pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? În ce constă acest risc când vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%? Toate aceste blocaje duc la necesitatea angajării unei persoane care să se ocupe special de acest lucru, resurse suplimentare, birocratizare etc”, se menționează.
Citiți și: Ministerul Agriculturii va înființa 15 centre regionale de colectare a legumelor
Producătorii agricoli propun ca mod de lucru simplificat ”să se dovedească realizarea obiectivului de control prin înregistrarea în sistem a transportului odată cu eliberarea facturii, fără a mai aștepta ca sistemul să emită cod UIT. Astfel sistemul are timp necesar de lucru și nu vom mai fi afectați dacă se blochează sau nu. Odată înregistrată factura există trasabilitatea asigurată. Pentru cantitățile contractate la industrializare se poate acorda derogare, existând transparență 100%. Chiar dacă este impetuos necesar și util, pentru ușurarea activității de înregistrare, propunem ca, într-un termen de câteva zile sau la sfârșit de săptămână, să se centralizeze și să se transmită către ANAF pachetul de facturi și datele necesare comercializării produselor sus menționate”.
În finalul scrisorii deschise, fermierii menționează că au transmis în urmă cu o lună, pe 20 iulie, o adresă pe temele prezentate, însă solicitarea cu privire la organizarea unei întâlniri de lucru a rămas fără răspuns. ”Stimată Doamnă Președinte Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, Stimate Domnule Ministru Florin-Ionuț Barbu, încheiem această scrisoare cu speranța că în al doisprezecelea ceas veți acorda atenție situației critice în care ne aflăm și veți lua măsuri imediate pentru a rezolva aceste probleme în sistemul E-Transport”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.