• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii a participat la HORTISHOW 2023, evenimentul anului în legumicultură!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Florin Barbu a participat în comuna Obârșia, din județul Olt, în incinta fermei horticole Radu, la prima ediție HORTISHOW, eveniment dedicat legumiculturii și identificării de soluții pentru dezvoltarea horticulturii din România.

    Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis astăzi, miercuri – 6 septembrie, în cadrul evenimentului, asociația de fermieri organizatoare a prezentat participanților loturi demonstrative și soluții tehnologice performante pentru cultura legumelor, în vederea obținerii de randament maxim și a unor producții de calitate, la culturi cultivate în câmp și în spații protejate.

    Evenimentul a fost organizat de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și de Ferma Radu, cu susținere mediatică susținută de Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Cum vor funcționa centrele de colectare legume pe care statul le construiește pentru fermieri

    Florin Barbu la HORTISHOW 2023 (foto: MADR)

    Florin Barbu a anunțat când vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan

    La târg au participat și producători de echipamente de irigații, care i-au prezentat ministrului avantajele tehnologiei de irigare prin picurare. În acest context, ministrul agriculturii a anunțat că în luna martie a anului viitor vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din acea zonă, în condiţiile în care aproape trei amenajări de irigaţii din Ialomiţa, Brăila şi Buzău vor putea fi alimentate gravitaţional.

    După încheierea turului solariilor și prezentarea tehnologiilor, în cadrul HORTISHOW s-a desfășurat Conferința Națională a Legumicultorilor. La eveniment au fost prezenți numeroși fermieri din principalele bazine legumicole ale țării, care au discutat cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, despre măsurile de sprijin derulate de MADR.

    Citiți și: Ministrul Florin Barbu a decis ce instituții și agenții vor coordona secretarii de stat ai MADR

    Ce s-a discutat la prima ediție a HORTISHOW

    Principalele subiecte abordate în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale a Legumicultorilor au vizat: Planul Strategic PAC, Programul Tomata, investițiile în spații de depozitare, accesarea fondurilor europene și dificultăți întâmpinate de fermieri, accesul în piețe și supermarketuri, colaborarea cu administrația locală.

    „Dragi fermieri, vă asigur că atât instituția pe care o conduc, cât și Guvernul României au o responsabilitate foarte mare, aceea de a proteja fermierii și legumicultorii români, de a-i sprijini și, nu în ultimul rând, de a promova produsele românești, astfel încât să găsim tot timpul anului în magazine aceste produse, iar românii să cumpere românește!”, a declarat ministrul Florin Barbu în cadrul intervenției sale.

    Oficialul MADR a menționat că în cadrul ședinței de guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată alocarea suplimentară în valoare de 13 milioane de euro pentru ciclul I din programul Tomata și în același timp va fi aprobată alocarea sumei cuvenite pentru ciclul II din Programul de susținere a producției de legume în spații protejate.

    Program amplu pentru legumicultori

    Ministrul Florin Barbu i-a informat pe cei prezenți că se are în vedere demararea, împreună cu Casa Unirea, a unui program amplu, în principalele bazine legumicole din România, prin realizarea în următorii trei ani a 15 centre de colectare legume și fructe.

    Astfel, este prevăzut ca prin acest program să se acorde sprijin pentru echipamente de încălzit și combustibil necesar, astfel încât să fie asigurată producția de legume pe tot parcursul anului. Totodată, centrele de colectare vor fi gestionate de Casa Unirea și cooperative agricole, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile rețele comerciale informații.

    Florin Barbu a prezentat proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și un centru de testare al produselor, iar marfa care va fi colectată în aceste centre va dispune de toate certificatele necesare, potrivit legislației în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români