• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Florin Barbu după HORTISHOW 2023: ”Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute!”

    Oana Timar -

    Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute, este mesajul transmis de ministrul Florin Barbu după participarea sa de ieri, miercuri – 6 septembrie, la prima ediție HORTISHOW, expoziție agricolă în ferma de legume a lui Ionuț Radu din Obârșia, județul Olt, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor. HORTISHOW 2023 a marcat, de asemenea, și prima ediție a Conferinței Naționale Legumicultorilor din România.

    „Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute! Am văzut acest lucru și la Conferința Națională a Legumicultorilor din cadrul HORTISHOW, eveniment desfășurat la Obârșia, județul Olt, la care am avut plăcerea să particip. Am reîntâlnit oameni dragi, am revăzut fermieri dedicați, dornici să implementeze noile tehnologii pentru a continua să obțină legume românești de calitate”, a transmis ministrul seara, după încheierea evenimentului organizat de Asociația Forța Fermierilor și Ferma RADU, cu mediatizare asigurată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    HORTISHOW a reprezentat un moment-cheie pentru șeful de la Agricultură care a discutat direct cu legumicultorii despre problemele de actualitate ale acestui sector, inclusiv cele despre accesul la irigații.

    ”Am vorbit deschis despre programele de sprijin pe care le derulăm și investițiile în irigații, mai ales că, din luna martie a anului viitor, vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan”, a spus Florin Barbu.

    Un alt subiect important l-a reprezentat programul Tomata la care producătorii de legume au venit cu mai multe propuneri. Despre acest sprijin legumicultorii au primit și o veste bună. ”Avem pregătită Hotărârea de Guvern privind plata integrală a sprijinului de 3.000 de euro/1000 mp pentru toți beneficiarii eligibili înscriși în Programul Tomata și continuarea Programului de sprijin pentru cultivarea legumelor în spații protejate, act normativ pe care îl vom adopta în următoarea ședință de guvern”, a transmis Florin Barbu.

    Cum vor arăta centrele de colectare pentru legume și fructe

    Programul-pilot pentru centrul de colectare a legumelor, prezentat în premieră la HORTISHOW

    Ministrul s-a bucurat de interesul crescut al fermierilor pentru programul de realizare a unor centre regionale de colectare a legumelor. Proiectul primului astfel de centru a fost prezentat în premieră la HORTISHOW chiar de către directorul general al Casei de Comerț Unirea, Mariana Cotoi.

    ”Mă bucură interesul fermierilor pentru construirea celor 15 centre de colectare legume și fructe în marile bazine legumicole ale țării, care vor fi gestionate de Casa Unirea în parteneriat cu cooperativele agricole, astfel încât românii să poată găsi în magazine fructe și legume românești tot timpul anului. Le-am prezentat celor prezenți și proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafață de 3000 de metri pătrați, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și un centru de testare al produselor, astfel încât marfa care va fi colectată în aceste centre să dispună de toate certificatele necesare, potrivit legislației în vigoare”, a mai spus ministrul Barbu.

    Ministrul Agriculturii Florin Barbu a fost prezent la evenimentul din Obârșia, județul Olt, alături de președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu. Ambii au vizitat solariile în care au fost prezentate legume din ciclul doi de cultură, dar și legumele din câmp. ”Noi toți credem în potențialul imens al legumicultorii românești! Împreună putem să aducem produsele din serele și solariile din toată țara în magazine pentru ca toți românii să poată „Cumpăra românește”. Dorința mea este aceeași ca a fermierilor pe care i-am întâlnit astăzi – 2024 să fie cel mai bun an de până acum pentru toți legumicultorii români!”, a încheiat ministrul Agriculturii mesajul său după participarea la HORTISHOW 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere