• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • USR îl cheamă pe ministrul Barbu la raport pe Tomata: Guvernul aduce legumicultorii la faliment

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este chemat de Uniunea Salvați România (USR) la Comisia de Agricultură din Senat să explice de ce Guvernul nu a făcut la timp plățile din programul Tomata, ”aducând legumicultorii români în pragul falimentului”.

    USR a anunțat astăzi, joi – 7 septembrie, printr-un comunicat publicat pe site-ul partidului că îl cheamă pe ministrul Florin Barbu la Comisia de Agricultură din Senat subliniind că Guvernul aduce legumicultorii la faliment. Ministrul va fi chestionat, daca va da curs invitației, cu privire la ”întârzierile” plăților pentru Programul Tomata.

    Citiți și: Banii pentru Tomata! Florin Barbu: Guvernul majorează plafonul ca subvenția să nu scadă sub 3.000 de euro

    Senator USR: Termenul de plată pentru legumicultori era 31 august

    Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei pentru agricultură din Senat, acuză Guvernul că tratează fermierii români cu dispreț și indiferență. Conform comunicatului USR, termenul de plată pentru legumicultori era 31 august, iar ministrul Agriculturii a anunțat public că abia săptămâna viitoare guvernul ar putea să ia în discuție alocarea a 13 milioane de euro pentru ciclul I din programul Tomata.

    ”Florin Barbu este și el membru al Guvernului vorbe-nu-fapte, iar declarațiile sale sunt încă un exemplu de cum a fost distrusă, pas cu pas, agricultura românească. Cel mai recent raport al Curții de Conturi a României arată cu cifre, clar, că miniștrii PSD au săpat groapa agriculturii românești! Nu avem bani pentru legumicultori, pe zootehniști îi falimentăm prin intervenții tardive și ineficiente contra pestei porcine și, astfel, o țară cu un potențial agricol enorm este un importator net de produse agricole”, a spus senatorul USR Sebastian Cernic.

    Citiți și: Direcție Agricolă: Am virat ajutorul de stat în conturile fermierilor!

    Sebastian Cernic: Programul Tomata nu e unul care să-i ajute pe fermieri

    În documentul citat se mai subliniază că Florin Barbu trebuie să meargă la comisie și să explice ”ce are de gând guvernul să facă!”. ”USR a avertizat de nenumărate ori că, așa cum a fost gândit și implementat până acum, programul Tomata nu e un program care să-i ajute pe fermieri, ci o risipă a banului public, făcut cu dedicație, iar acum s-a ajuns exact acolo unde am prezis: „nu mai sunt bani pentru fermieri”, a mai arătat Sebastian Cernic.

    De precizat că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor, organizată de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și Ferma Radu,  o manifestare care are loc miercuri, 6 septembrie, la Obârșia, în județul Olt că legumicultorii nu vor primi un cuantum sub cel de 3.000 de euro.

    Șeful de la MADR și-a cerut scuze legumicultorilor pentru că nu au primit plățile dar a argumentat că ”întârzierea” este justificarea prin suplimentarea plafonului astfel încât banii să ajungă pentru toți fermierii.

    Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata. A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii în premieră la evenimentul Hortishow – Conferința Națională a Legumicultorilor.

    Barbu a mai spus că dacă Guvernul nu lua măsuri, cuantumul subvenției pentru tomate scădea la 2.400 euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații