• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sera urbană: Producție de 500 de salate pe metru pătrat cu câteva picături de apă și fără chimicale

    agrointeligenta.ro -

    Serele urbane – conceptul unui business care a debutat ca o idee de familie a atins astăzi proporțiile unei afaceri de milioane de dolari prin producția unor unități de producție intensivă de salată, busuioc sau varză kale.

    Localizată în Canada, într-o suburbie a Quebec-ului, compexul unde se produc sere inovative a devenit celebru în întreaga lume după ce sistemul implementat aici a dat roade de-a dreptul SF: se obțin 500 de salate pe un singur metru pătrat, verdețurile sunt bio și pentru cultivarea lor se uzează doar 6% din cantitatea care, în mod normal se folosește în agricultura convențională pe suprafețe protejate.

    Depozitele în care se face agricultura viitorului sunt înțesate cu plante care cresc în tăvi care se rotesc și de unde culturile își trag substanțele nutritive. Totul este învăluit într-o lumină albastră de LED, iar pentru creșterea salatelor sunt necesare doar câteva picături de apă. De fapt, doar 94% din ce se irigă, în mod normal, în sere, pentru obținerea unor verdețuri mature.

    Complexul a fost inaugurat abia în iunie anul acesta, promovând ideea fermelor cubice în Canada și nu numai. Cu o perfomanță de 500 de salate produse pe fiecare suprafață de un metru pătrat, unitățile de producție oferă recolte la fiecare 30 de zile mulțumită condițiilor optime pentru dezvoltarea plantelor.

    Tot mediul din ”Hambarele Urbane” (numele companiei) este steril (în acest fel nu este nevoie de folosirea pesticidelor, a ierbicidelor sau fungicidelor), iar angajații lucrează în echipamente de protecție pentru a preveni contaminarea ”depozitelor verzi” gândite de Richard Groome, astăzi director executiv și președintele Companiei Urban Barns Inc.

    urban-barns2Șef peste serele viitorului, Groome a reușit inclusiv să convingă mari bucătari din Quebec, precum și importante lanțuri de magazine să cumpere unitățile de producție, dar și salata, varza kale sau busuiocul cultivate bio. Totuși, investitorul este departe de a-și recupere banii pentru că o singură unitate de producție intensivă l-a costat 200.000 de euro, iar, în viitor, afaceristul crede că business-ul lui ar putea ajunge să valoreze peste 100 de milioane de dolari. Pentru această sumă fabuloasă, canadianul ia în calcul vânzarea acțiunilor către un partener care să poată susține financiar extinderea.

    De altfel, chiar Groome a cumpărat, la rândul său, afacerea de la Jack și Leo Benne (tată și fiu) care au fondat aceste sere performante. În business era implicat și un finanțator – Dan Meikleham, un antreprenor cunoscut în lumea asigurărilor.

    În prezent, Groome a regândit concepul noilor sere și le promovează ca fiind viitorul agriculturii urbane: cu emisii reduse de carbon, livrare în proximitate și fără folosirea chimicalelor pentru a face producții bune. Ca o comparație, în timp ce la Hambarele Urbane, de pe un metru pătrat se obține 500 de salate, în câmp se obține, în medie, doar două-trei, iar într-o seră convențională, 20.

    urban-barns3În fața acestei perspective, directorul executiv al companiei plănuiește deja să producă annual între 39 și 61 de milioane de unități de producție. Singura problemă rămâne însă cea a investiției în linia industrială, evaluată la 105 milioane de dolari – din care 25 de milioane de dolari din capital propriu și restul vor reprezenta finanțare prin credit. Dacă va reuși să strângă banii, conceptul Hambarelor Urbane ar putea schimba complet fața agriculurii din orașe, oamenii își vor putea produce singuri legumele proaspete cu costuri extrem de reduse, iar marile depozite de la marginea metropolelor s-ar putea transforma în sere cu producții record.

    Foto: business.financialpost.com


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp