• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele mai complexe analize de sol și apă

    Oana Timar -

    MyAlcedoSoil este programul prin care fermierii pot face mai ușor analiza de sol. Dr. ing. Emilian Tudor, Șef MyAlcedoLAB din cadrul companiei Alcedo, ne-a vorbit despre importanța analizei de sol, dar și ce presupune aceasta ca procedură.

    Alcedo este prima companie furnizoare de inputuri agricole care a oferit fermierilor și posibilitatea de a face analiza de sol.

    ”Alcedo în fiecare an vine cu noutăți, dar anul acesta avem o dezvoltare mult mai consistentă și am venit cu noutăți din mai multe direcții. În primul rând, prin platforma MyAlcedoSoil oferim mai multe servicii. Oferim în primul rând accesul la un soft pentru prelevarea probelor de sol unde fermierii își pot descărca o aplicație specializată pentru acest serviciu. De asemenea, și structura analizelor de sol s-a îmbogățit de anul acesta și putem să spunem că serviciul nostru de analiză a solului este, la acest moment, cel mai complet de pe piață”, ne-a declarat dr. ing. Emilian Tudor.

    Analiza de sol – ce conține

    În cadrul analizei de sol pe care fermierii o fac prin Alcedo, buletinul rezultat poate oferi, în funcție de comanda agricultorului, toate informațiile necesare despre pământul lucrat, inclusiv ce probleme, carențe, pot apărea în viitor.  ”În cadrul pachetului de analiză a solului avem descrise toate caracteriticile de interes pentru agricultori – în primul rând echilibrul chimic (mă refer la pH, la salinitatea solului), avem descrise principalele macroelemente (azot, fosfor și potasiu), macroelementele de ordin secundar cum ar fi magneziul și sulful. Avem descrise microelementele – fier, mangan, cupru, zinc, bor și molibden. Și nu doar atât! Împreună cu o analiză a solului facem și o evaluare a riscului de careță. Este un lucru foarte important pentru fermier să știe să poată anticipa încă de cu un an înainte ce posibile probleme va putea avea cultura lui și evident, să ia măsuri din timp în acest sens”, a explicat dr. ing. Emilian Tudor.

    În plus față de informațiile concrete despre starea solului, fermierii primesc și recomandări pentru fertilizarea acestuia. Aceste recomandări sunt furnizate având în vedere aspectele ce descriu respectivul sol (structura și caracteristicile lui), dar și ce cultură se înființează și ce producție este scontată. ”Culturile consumă diferit în funcție de producția pe care o țintim. Acești parametri sunt reprezentați grafic, viziual, foarte ușor de înțeles pentru fermieri fie că vorbim despre specialiști, fie că vorbim de nespecialiști pentru că ne adresăm tuturor categoriilor de fermieri. Evident, petrecem foarte mult timp discutând cu fermierii despre acest lucru. Adică serviciul nu se oprește doar la înmânarea buletinului de analiză a solului, ci petrecem destul de mult timp discutând cu fermierii și ajutându-i să înțeleagă o chestiune care câteodată poate fi mai tehnică”, ne-a explicat Șeful MyAlcedoLAB.

    Analiza apei pentru irigat și tratamente fitosanitare

    Alcedo le oferă fermierilor și posibilitatea de a face analiza apei. Fie că este vorba despre apa folosită la irigare sau de cea utilizată în aplicarea tratamentelor, calitatea apei este extraordinar de importantă, atrage atenția specialistul Alcedo. ”Vedeți bine în ultimii ani, tendința este spre a micșora volumele de apă folosite la stropiri – asta înseamnă evident eficiență mai mare la tratamentele fitosanitare și atunci, de multe ori facem tratamente complexe – de exemplu un insecticid, un fungicid, un fertilizant foliar – cu volume reduse și atunci calitatea apei este foarte importantă ca aceste tratamente să meargă bine”, punctează specialistul.

    Analiza de sol – eliberarea buletinului de analiză

    Perioada de la primirea unei probe de sol și până când buletinul de analiză este transmis fermierului este influențată de mai mulți factori, inclusiv de gradul de umiditate al probei de sol care ajunge la laborator. ”Probele se lucrează în serii. Trebuie să țineți cont că trei zile sunt necesare numai pentru uscarea solului. Iarna în special sau toamna, probele de sol au o umiditate mult mai ridicată”.

    Când se face analiza de sol. Perioade de prelevare mostre analiză sol

    O analiză de sol se face după recoltarea unei culturi, înainte de a înființa cultura următoare. Cei mai mulți fermieri aleg să facă analiza de sol la finalul verii, după ce s-au recoltat rapița și cerealele păioase, iar pământul este pregătit pentru următoarea cultură. ”Analiza de sol se recomandă a fi făcută în principal la finalul culturii premergătoare. Pe perioada verii până la pregătirea terenului pentru următoarea cultură este un moment oportun pentru prelevarea probelor de sol. În aceeași măsură, și în toamnă mai există o fereastră foarte bună dar în funcție de caracteristicile meteo ale iernii, se poate merge și până în iarnă cu prelevarea la finalul culturilor de floarea-soarelui, porumb, soia – culturi care își desfășoară vegetația pe perioada verii”, ne-a precizat dr. ing. Tudor.

    ”Este o analiză completă din punct de vedere agricol. Adică avem descrise în cadrul acestui serviciu echilibrul chimic al solului – vă spuneam pH-ul și salinitatea solului, macroelementele principale – azot, fosfor și potasiu, macroelementele secundare – magneziu și sulf, microelementele – fier, mangan, cupru, zinc, bor și molibden, evaluarea riscului de carență cu aceste microelemente și, bineînțeles, carbonul organic și humusul – deci materia organică din sol. Sunt incluse și recomandări de fertilizare ce au la bază trei lucruri – caracteristicile solului, cultura și recolta scontată. Toate aceste aspecte sunt include în prețul unei analize de sol”, a spus dr. ing. Emilian Tudor.

    Analiza de apa – ce conține

    ”Descriem un număr de 31 de parametri (…) Avem echilibrul chimic și salinitatea totală a apei, duritatea, alcalinitatea, un profil ionic – adică toți ionii, anioni și cationi din care se compune apa, plus indicatori sintetici care ne pot spune de exemplu, duritatea, alcalinitatea, sodicitatea apei sau gradul de corozivitate pentru diverse tubulaturi – metalice sau de ciment sau din contră, dacă apa are tendința de a depune săruri sau calcar în tubulatură”, a subliniat Emilian Tudor.

    De precizat că serviciile MyAlcedoLAB se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

    ”Primul pas pe care trebuie să îl facă fermierul este fie să ia contact cu echipa de vânzări Alcedo – avem reprezentanți în toate județele țării. De asemenea, agricultorii pot intra și pe site-ul Alcedo, secțiunea MyAlcedoSoil iar după crearea unui cont pot trimite comenzi pentru analize de sol. Alcedo are echipe care pot veni în teren să preleveze probele de sol. Disponibilitatea este foarte rapidă dar cel mai mult contează maniera de organizare între fermier și prelevator, dar și vremea astfel încât, dacă plouă sau sunt condiții meteo nefavorabile, atunci se extinde perioada de prelevare. Dacă nu, echipele sunt disponibile imediat. În situația în care fermierul are suprafețe mai mici, să spunem 50-70 ha sau chiar și mai mici de atât, aplicația MyAlcedoSoil îl poate asista în prelevarea probelor de sol în sensul că, odată ce sunt definite parcelele – suprafețele de teren care urmează a fi analizate, aplicația îl ghidează pe fermier astfel încât să preleveze fiecare probă de sol și să fie și geolocalizată și evident notată, însemnată așa cum trebuie. Apoi probele sunt trimise la laboratorul nostru, analizate și datele sunt introduse și în sistem astfel încât fermierul poate avea acces direct în cont atât la buletinul de analiză, la date cât și la cartograme – de exemplu dacă trebuie să vadă distribuția fosforului sau humusului în cadrul unei parcele”, a mai menționat reprezentantul companiei Alcedo.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”