• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Libertatea: Negocieri PSD-PNL pentru candidați unici la Primării și Consilii Județene

  Roxana Dobre -

  PSD și PNL negociază intens, în discuții confidențiale, constituirea de candidați unici la primării și Consilii Județene. Strategia este numită de cele două partide „Blocul democratic”, văzut în contrapondere la ascensiunea AUR.

  Miza „Blocului democratic” o reprezintă câștigarea tuturor alegerilor din 2024 – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. „Strategia va fi blocarea mișcărilor naționaliste și extremiste”, au dezvăluit pentru Libertatea surse care participă la negocierile dintre PSD și PNL.

  Citiți și: Prețurile la control! Ministrul Agriculturii anunță prelungirea OUG pentru alimentele de bază!

  Negocierile pentru alegerile locale se poartă în format restrâns iar la discuții participă și președintele PSD, Marcel Ciolacu

  Conform sursei citate, negocierile se desfășoară în format restrâns, iar ele sunt purtate din partea PNL doar de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, secretarul general al partidului, în timp ce de la PSD, negociatorii sunt președintele Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu. Niciun prim-vicepreședinte PNL nu a fost chemat la negocieri, în condițiile în care unii lideri liberali și-au exprimat deja nemulțumirea față de o colaborare mai strânsă cu PSD pentru alegerile din 2024.

  Printre cei care se opun unei alianțe cu social-democrații sunt prim-vicepreședinții Dan Motreanu și Rareș Bogdan.

  Citiți și: Marcel Ciolacu, întâlnire cu Volodimir Zelenski. Premierul României a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne

  Marcel Ciolacu: Toate lucrurile sunt deschise, poate facem o alianță. Trebuie un proiect de țară

  Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut voalat că există negocieri cu PNL pentru liste comune în 2024. „Toate lucrurile sunt deschise. Trebuie să vedem abordarea, mergem pe o coaliție, poate facem alianțe. Important este ca decizia politică să fie pe așteptările românilor și să transmiți încrederea în acel proiect politic, ce vrei, un program de țară, trebuie să îl explici românilor înainte. Alianțele, din punctul meu de vedere, nu trebuie să aibă la bază o decizie politică, ci un proiect care să-i privească pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 2 septembrie, la finalul Consiliului Politic Național.

  În acest moment, potrivit mai multor președinți de organizații, nu este dorită o alianță cu PNL, dar situația se poate schimba, dacă premierul Marcel Ciolacu va cere partidului să analizeze avantajele unei alianțe cu liberalii.

  Decizia, până în luna octombrie, Parlamentul trebuie să modifice legi

  Premierul Marcel Ciolacu și-a avertizat colegii de partid, dar și de Coaliție, că orice modificare privind comasarea alegerilor trebuie realizată cu un an înaintea scrutinului. „E un scenariu în calcul. Pe 9 iunie avem alegerile europarlamentare, pe 22 sau 29 septembrie ar fi alegerile locale. Nu văd temeiul legal-constituțional ca să putem muta alegerile locale până în decembrie, când s-ar putea comasa cu alegerile generale. Am ridicat tema în partid, specialiștii din partid vor analiza și vor veni cu propuneri. Dacă există modificări legislative, poate să fie primul tur pentru prezidențiale cu alegerile locale, dacă modificăm legea. În Constituție scrie clar că după alegerile generale, președintele în funcție convoacă Parlamentul. Restul ține de legi care trebuie modificate cu un an înainte de alegeri”, a explicat liderul PSD într-o conferință de presă desfășurată pe 2 septembrie la Palatul Parlamentului.

  Liberalii au recunoscut și ei că până în luna octombrie trebuie să existe o decizie în Coaliție privind eventuala comasare a alegerilor și o alianță pentru 2024 între PSD și PNL.


  Te-ar mai putea interesa

  Apă furată din canalele de irigații, chiar sub nasul ANIF. Ștefan Gheorghiță, fermier: Să se facă controale! Producții și prețuri la grâu și orz în ferma ing. Gheorghe Albu care a investit în perdele forestiere Subvenția APIA majorată de la 1 iulie

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!