• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum asigurăm profitabilitatea culturii de rapiță

  Adrian Radu -

  Rapița este o cultură foarte iubită în România, suprafața cultivată cu rapiță în păstrând un trend ascendent în ultimii ani, ajungând la peste 600.000 de ha cultivate în anul agricol 2022-2023, datorită faptului că aduce primii bani în fermă la începutul campaniei de recoltat, iar fermierii profesioniști care aplică o tehnologie adecvată obțin profituri frumoase la final de an.

  Combaterea buruienilor este unul dintre primii pași ce trebuie respectați cu deosebită atenție, pentru obținerea unor recolte bogate atât cantitativ, cât și calitativ. Plantele de cultură sunt foarte sensibile la îmburuienare în primele stadii de vegetație, iar erbicidarea preemergentă a rapiței este lucrarea care le poate asigura fermierilor o cultură fără buruieni încă de la semănat, care să se poată dezvolta în mod corespunzător, de la germinarea semințelor și până la intrarea în iarnă. Buruienile pot provoca pierderi de recoltă ce pot ajunge foarte ușor aproape de 40% din potențialul de producție al culturii de rapiță, iar în situatii deosebite de îmburuienare, pierderile de recoltă sunt și mai mari. Din acest motiv, fermierii care intervin în timp util și controlează eficient buruienile din cultura de rapiță, au parte de o recoltă mai bogată, dar și de o calitate mai bună a acesteia, întrucât semințele buruienilor crucifere pot afecta considerabil calitatea producției de ulei.

   

  „Problema la rotațiile scurte: păioase / rapiță / păioase / rapiță, dar și la alte rotații, este îmburuienarea. Și când vorbim de îmburuienare, îmburuienarea cea mai periculoasă este cea de toamnă, din cauza buruienilor precum stellaria sau veronica, care au o capacitate extraordinară de a se dezvolta si de a acoperi solul în cultura de rapiță. Dacă aceste buruieni au fost în 3-4 frunze în toamnă și nu s-a făcut o erbicidare corectă, ele își continuă dezvoltarea la maximum și în primăvară, nefiind afectate de temperaturile cu minus din zona de vest a țării ( -5 – min. -8®C în timpul iernii). Acest lucru încetinește creșterea rapiței, mai mult de atât, îi folosește elementele nutritive: lumina, aerul și restul”, a punctat inginerul Mihai Budai, consilier tehnic la societatea Agroind Cauaceu SA.

  Pentru fermierii care aleg varianta erbicicidării în preemergență, compania FMC recomandă erbicidele NERO® și COMMAND®, iar pentru acei fermieri care doresc să aibă și alternativa erbicidării în preemergență timpurie, se recomandă erbicidele SUCCESSOR® PRO și GAJUS®.

   

   

  Erbicidul NERO® conține două substanțe active (clomazonă 24g/ha + petoxamid 400 g/ha) și controlează buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Efectul sinergic al celor 2 substanțe active asigură controlul eficient a unui spectru foarte larg de buruieni cu frunză lată și peste 60 de buruieni graminee, inclusiv samulastra de cereale păioase (care răsare din zona de acțiune a erbicidului, adica primii 2-2,5 cm de sol), rapița venind de obicei după cultura de cereale. Erbicidul NERO® acționează inclusiv asupra speciilor de crucifere foarte dificil de combătut, cum ar fi Capsella bursa pastoris – traista ciobanului sau Stellaria media – rocoină.

  Având în vedere faptul că erbicidele preemergente au acțiune peliculară, acestea trebuie aplicate pe un sol bine lucrat, mărunțit și nivelat, pentru a permite realizarea unei pelicule compacte și omogene. Erbicidul NERO® oferă culturii de rapiță un start puternic prin eliminarea competiției buruienilor în toamnă și, mai mult decât atât, în condiții bune de umiditate, asigură controlul buruienilor pe toată perioada de vegetație din toamnă, cultura având posibilitatea unei dezvoltări normale, pregătindu-se foarte bine pentru intrarea în iarnă. Erbicidul NERO® are o selectivitate foarte bună pentru cultura de rapiță, se aplică înainte de răsărirea culturii și nu influențează rotația normală a culturii.

  Un alt erbicid cu aplicare preemergentă este erbicidul COMMAND®, ce contine substanța activă clomazonă 480 g/l. Acesta este un erbicid selectiv pentru cultura de rapiță, cu efect pelicular și acțiune sistemică, care controlează buruienile cu frunză lată și unele graminee anuale. Pentru combaterea unui spectru mai larg de buruieni cu frunză lată și graminee, se recomandă amestecul în rezervor cu erbicidul SUCCESSOR® PRO (petoxamid 600 g/l). Erbicidul SUCCESSOR® PRO se poate aplica preemergent, imediat după semănat sau postemergent timpuriu la cultura de rapiță, în doză de 1,5-2 l/ha. Mihai Stoian, fermier și distribuitor din Gura Șuții, județul Dâmbovița, foloseste de cativa ani acest erbicid pe care il aplica toamna în doză de 2 L/ha:

  “În fiecare an ne lovim de 3 probleme care tind să fie majore. Una ar putea să fie Veronica. A doua Mușețelul. Și a treia, care deja a început să se extindă peste tot, Turița. Buruieni pe care am putea să zicem să le combatem și în primăvară, dar e foarte dificil și foarte scump”, a declarat Mihai Stoian.

  Erbicidul SUCCESSOR® PRO a fost aplicat în toamnă, datorită faptului că buruienile au răsărit încă din toamnă, iar primăvara apar foarte frecvent băltiri în această zonă, erbicidul SUCCESSOR® PRO fiind alegerea ideală în această situație, asigurând o cultură curată, fără buruieni.

  În portofoliul FMC se află și erbicidul GAJUS®, ce conține 2 substanțe active (petoxamid 400g/l + picloram 8 g/l). GAJUS® este flexibil în aplicare și poate fi de asemenea aplicat atât preemergent cât și postemergent timpuriu (BBCH00-13), în doză de 2,25-3 l/ha, pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunză lată. Printre buruienile combătute de erbicidul GAJUS® se numară: Apera spica-venti (iarba vântului), Chenopodium album (lobodă), Capsela bursa-pastoris (traista ciobanului), Galium aparine (turița), Matricaria chamomilla (mușețel), Poa annua (firuta), Papaver rhoeas (mac), Stellaria media (rocoina), Thlaspi arvense (pungulita), Veronica persica (ventrilica) sau Viola arvensis (viorele de ogoare).

  La Dulcești, în jud. Neamț, Alexu Molodoi, Director Tehnic la Almos Agrorom SRL utilizează de mai mulți ani, în platforma organizată împreună cu compania FMC, erbicidele Nero® și Gajus®, asigurând combaterea timpurie a buruienilor, obținerea unei culturi curate de buruieni și o producție foarte bună și profitabilă.

   

  Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate