Haos cu rezultatele de la teledetecție! Fermierii sunt chemați de urgență la APIA!
Oana Timar -Rezultatele la teledetecție au venit pline de erori, o situație fără precedent la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Practic, rezultatele, imaginile generate de satelit și interpretate de soft nu ”bat” cu culturile fermierilor.
Fermierii din mai multe județe ale țării au semnalat Agrointeligența – AGROINTEL.RO cu o situație foarte gravă. Rezultatele controlului prin teledetecție nu au, în cele mai multe cazuri, nicio legătură cu cultura înființată în câmp. Mai mult, apar culturi pe care fermierul nici nu le are în exploatație și care nu sunt cultivate pe raze de zeci de kilometri de la locația controlului satelitar. Situația nu este singulară și nici locală, problemele fiind înregistrate la nivel național. Mai mult, cum anul acesta se face și un control prin monitorizare aplicat la nivelul tuturor exploatațiilor, este de așteptat ca numărul fermierilor afectați să fie uriaș!
Erori grosolane în rezultatele venite la controlul prin teledetecție
Agricultorii ne-au semnalat că în parcelele pe care le-au avut cultivate cu grâu sau rapiță, teledecția le-a generat că ar fi avut porumb sau chiar sfeclă de zahăr. O eroare grosolană a sistemului și numai dacă luăm în calcul că vorbim despre culturi foarte diferite și care se și seamănă la luni distanță. În alte cazuri, fermierul s-a trezit cu culturi de cartofi în contextul în care pe o rază de zeci de kilometri de ferma sa nu există înființată această cultură. Inclusiv suprafețe cu pășuni sunt văzute ca fiind acoperite cu culturi agricole sau cu perdele forestiere.
Vă reamintim că în luna iunie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat că APIA urma să contracteze serviciile de control prin monitorizare a parcelelor agricole pentru s-a alocat o sumă maximă de 24,704 milioane de lei, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Achiziţia a implica încheierea unui acord-cadru cu valabilitatea de 48 de luni, urmând să se aplice în perioada iulie 2023 – iulie 2027. De asemenea, s-a estimat că se vor atribui între unul şi cinci contracte subsecvente pe an.
Citiți și: Control APIA prin teledetecție 2023. Cât costă serviciul de monitorizare a parcelelor agricole
LAPAR: ”Este fraudă și este în deserviciul fermierilor”
Conform informațiilor noastre, fermierii la care au apărut erori au fost chemați la centre și li s-a cerut să își schimbe în declarația unică schema de culturi. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care fermierilor li se solicite să mintă și să își schimbe culturile din declarația unică. LAPAR a enunțat problema, precizând și ce consecințe poate avea pentru fermierul beneficiar de subvenții prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). ”Schimbarea Declarației APIA prin corectarea greșită a M3, dacă eroarea nu este reală și fermierul nu a greșit declarând o cultură care nu exista pe teren, este fraudă și este în deserviciul fermierilor”, a anunțat LAPAR pe pagina de Facebook a organizației.
Reprezentanții LAPAR arată că la nivelul organizațiilor membre au fost raportate situații când în urma controalelor satelitare, fermierii au fost chemați la centrele APIA pentru modificarea Cererii Unice și sfătuiți fie sa modifice, fie sa meargă în instanță.
”Deși poate părea o soluție, modificare cererii unice și declararea în fals este în defavoarea fermierilor care:
1. Vor avea probleme cu decontarea asigurărilor de cultură pe submăsura 17.1;
2. Vor avea probleme fiscale, generate de înregistrarea în contabilitatea a unor inputuri pentru alte culturi;
3. Corecția cererii va rămâne în sistem și pe viitor poate va exista o listă neagră cu cei care au vrut sa “fraudeze”;
4. Ascunderea situațiilor din teren, NU este soluția!”
”Vă rugam sa semnalizați astfel de situații către asociațiile de fermieri din care faceți parte, pentru a putea cauta rezolvare împreuna cu APIA Central”, este apelul organizației de fermieri.