• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Soarta Legii Arendei va fi decisă pe 3 octombrie, la CCR!

  Roxana Dobre -

  Curtea Constituţională a decis să amâne, pentru data de 3 octombrie, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii pentru modificarea legii 287/2009 privind Codul civil. Această sesizare a fost corelată cu cea USR şi partidului Forţa Dreptei, având acelaşi obiect şi anume neconstituţionalitatea modificărilor aduse Codului civil referitoare la regimul arendei, reglementări care afectează dreptul de proprietate privată.

  Curtea Constituţională a României a decis astăzi, miercuri – 20 septembrie să amâne pentru data de 3 octombrie, sesizarea USR şi Forţa Dreptei, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei, potrivit Agerpres.ro.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, CCR a avut pe ordinea de zi de astăzi, miercuri – 20 septembrie, sesizarea USR şi Forţa Dreptei, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei. Este vorba de actul normativ cunoscut ca Legea arendei care include o prevedere pentru o perioadă de minim 7 ani la contractele de arendă încheiate după intrarea în vigoare a noii legi.

  Citiți și: Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România

  Arendă pentru terenuri agricole

   Sesizările privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei – amânate pentru 3 octombrie

  Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru data de 3 octombrie, sesizarea USR şi Forţa Dreptei, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei.

  Parlamentari din Forţa Dreptei şi din USR au sesizat la CCR modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei, susţinând că aceste reglementări afectează dreptul de proprietate privată.

  Potrivit partidului Forţa Dreptei, propunerea legislativă care face obiectul sesizării CCR instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de şapte ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. ”Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”, susţin reprezentanţii Forţa Dreptei.

  De asemenea, parlamentarii Forţa Dreptei şi ai USR susţin că este inadmisibilă impunerea ca efect al termenului de şapte ani a unui drept de preempţiune pentru achiziţia terenului pe aceeaşi perioadă, precum şi permiterea schimbului de terenuri dintre arendaşi, fără a exista condiţia acordului proprietarului. ”Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii”, adaugă aceştia.

  Citiți și: Legea arendei, votată de Comisia de Agricultură. Contractele de arendă vor fi încheiate pe o perioadă de minim 7 ani

  Ce are în vedere sesizarea depusă la CCR

  Sesizarea Curţii Constituţionale are în vedere încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la proprietatea privată şi regimul acesteia, a principiului egalităţii în drepturi şi a egalităţii în faţa legii, a principiul libertăţii economice şi a libertăţii contractuale a părţilor, precum şi a principiului referitor la proporţionalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale şi a rigorilor impuse de prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept.

  Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus la CCR o sesizare privind neconstituţionalitatea actului normativ.


  Te-ar mai putea interesa

  Antracnoza la castraveți. Semne, combatere Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus