• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Elena Mateescu, ANM, la MoldAgro Expo: Vom avea 100 de noi stații meteo instalate în ferme!

    Violina Gorcinschi -

    Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a venit cu vești bune pentru fermieri în prima zi a Târgului MoldAgro EXPO, joi, pe 21 septembrie, eveniment pentru fermierii din zona Moldovei ce are loc în perioada 21-24 septembrie pe platforma MARSAT din localitatea Roman, județul Neamț. Șefa ANM a anunțat că, în acest moment, se efectuează lucrări pentru înființarea viitorului Centru European de Agrometeorologie, primul în lume, care va oferi instrumente noi de măsurare a vremii pentru fermieri, ca aceștia să fie mai informați și să obțină recolte mai bogate.

    La deschiderea Târgului Moldova Agricolă – MoldAgro EXPO 2023, directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit despre contextul meteorologic din țara noastră, care a însemnat pagube pentru mulți fermieri. Potrivit acesteia, finalul lunii septembrie se așteaptă a fi unul călduros și secetos.

    „Anul acesta, vremea nu a fost atât de favorabilă pentru multe zone din țară. Traversăm o perioadă grea în ceea ce privește seceta pedologică, în special în Bărăgan, în Dobrogea sau în sudul Moldovei. Astăzi am planificat o vreme bună, cu soare, cald și, de altfel, pe tot parcursul evenimentului, datele indică o vreme mai caldă cu 10 grade decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. În weekend vom avea 30 de grade, chiar și în zona dumneavoastră, și este posibil ca luna septembrie din acest an să înregistreze un nou record, așa cum a fost și vara 2023, cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice din țara noastră. În 1994, în septembrie, înregistram o abatere termică pozitivă pentru această lună de 4,2 grade, acum ne situăm la 3,6. Până la sfârșitul lunii septembrie cu siguranță rămânem într-un clasament, din păcate, nefericit pentru că perioada ar fi trebuit să aducă precipitații, ne aflăm în momentul însămânțărilor și se pare că, până la sfârșitul lunii cel puțin, deficitul de apă rămâne de interes major”, a anunțat directorul ANM, Elena Mateescu.

    sediul ANM
    ANM își dezvoltă infrastructura

    Vești bune pentru fermieri la MoldAgro EXPO – instrumente noi de măsurare a vremii

    Totuși, chiar și în acest scenariu pesimist din punct de vedere agrometeorologic, fermierii au primit vești bune. În cadrul ANM se lucrează la crearea viitorului Centru European de Agrometeorologie, ce îi va ajuta pe producătorii agricoli să afle mai multe despre starea vremii și cum afectează culturile, aspecte cruciale în această activitate.

    „Cât privește infrastructura astăzi, în curtea ANM, s-a turnat baza viitorului Centru European de Agrometeorologie. Aceasta înseamnă că proiectele de modernizare sunt în desfășurare și în grafic, având în vedere finanțările datorită programelor operaționale de infrastructură. Mai are până la sfârșitul acestui an, România, în 2024, fiind capabilă, în cadrul Centrului European de Agrometeorologie, prima inițiativă de acest gen din lume, să le ofere fermierilor produse și informații bazate pe tehnici noi, de modelare numerică a vremii, de teledetecție și imagini satelitare, pe lângă alertele meteorologice pe care le realizăm în prezent”, a declarat Elena Mateescu la MoldAgro EXPO.

    A doua veste îmbucurătoare este că infrastructura de stații meteorologice automate va fi actualizată cu încă 300 de stații noi, din care 100 se vor folosi la agricultură.

    „Am făcut un chestionar pentru mai mult de 100 de fermieri în care au primit informații de a instala stații meteorologice pentru că, prin Programul Național de Reziliență, vom actualiza infrastructura de stații meteorologice automate cu 300 de stații meteorologice noi, din care 100 vor fi dedicate programului de agricultură, față de cele 166 cât avem în prezent”, a mai declarat directorul ANM.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!