Preț foarte mic la floarea-soarelui. Tendința de scădere vine din Ucraina
Oana Timar -Preț foarte mic la floarea-soarelui. Nivelul scăzut pentru valorificarea semințelor de floarea-soarelui este influențat mult de oferta ucraineană, țara vecină împingând pe piață o producție ridicată, la un preț extrem de mic.
În prezent, pe piața din Ucraina, prețul semințelor de floarea-soarelui a atins cote neașteptat de scăzute, ajungând la 2.500 de grivne (echivalentul a 64 de euro). Această situație a generat discuții aprinse în comunitatea agricolă ucraineană.
Conform declarațiilor făcute de către Serghey Feofilov, directorul general al UkrAgroConsult, în cadrul conferinței Black Sea Grain & Oil-2023”, această scădere a prețului reprezintă o anomalie semnificativă în piața actuală.
Feofilov a subliniat că majoritatea actorilor din piață sunt încrezători că prețurile se vor corecta, în ciuda faptul că în continuare pe piață intră volume considerabile de materii prime.
”Este important să menționăm că prețurile sunt influențate și de cheltuielile adiționale legate de stocarea semințelor și de dificultatea în vânzarea acestora pe piața internă. Totuși, exporturile, în special cele de ulei de floarea-soarelui, cunosc o ascensiune semnificativă”, a adăugat Feofilov, citat de Agroportal.ua.
Această evoluție în piața semințelor de floarea-soarelui indică o schimbare semnificativă în dinamica economică a sectorului agricol. Agricultorii și specialiștii din domeniul agricol urmăresc cu atenție aceste tendințe pentru a lua decizii informate în ceea ce privește producția și comercializarea acestor produse esențiale.
Fermierii erau mai optimiști la începutul campaniei de recoltare
La începutul campaniei de recoltare, fermierii din Ucraina erau mai optimiști cu privire la prețul semințelor de floarea-soarelui.
”Recolta nouă de floarea-soarelui este deja tranzacționată pe bazele FOB și CIF, recent Italia a achiziționat o partidă de ulei de floarea-soarelui ucrainean în cantitate de o mie de tone la prețul de 465 de dolari pe tonă. Producătorii au anunțat deja prețuri de 370 de dolari pe tonă fără TVA. Ne putem aștepta ca prețurile de achiziție în august-septembrie să se mențină în intervalul de 14.500-15.000 grivne/tonă”, informau, pe 23 august, experții centrului analitic al cooperativei „PUSK”, creat în cadrul Consiliului Agrar din Ucraina.
Prețul la floarea-soarelui se menține scăzut și în România. Deși sursele oficiale vorbesc de achiziții care se încheie și cu 400 de dolari pe tonă în portul Constanța, fermierii primesc un preț mult mai mic, în jur de 1.500 de lei pe tonă. Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris deja, o parte din producția românească a început să fie valorificată în Bulgaria, acolo unde prețurile sunt mai bune și există și cerere pentru procesare.
Situația prețurile pentru cereale și oleaginoase este actualizată zilnic în secțiunea PREȚURI din aplicația Agrointeligența pe care o puteți descărca GRATUIT (pe Android și iOS) de pe acest link: https://onelink.to/k9s2d4