• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât valorează viața unui cioban omorât de urs. Statul despăgubește familia îndoliată

    Roxana Dobre -

    Despăgubiri pentru moartea unui cioban ucis de urs. Familia victimei urmează să primească daune de 100.000 de euro de la Ministerul Mediului după ce bărbatul a murit în 2019. Decizia a fost luată de judecători după ce rudele bărbatului au dat în judecată atât Ministerul Mediului, cât și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură. Cele două instituții ale statului au depus deja recurs și susțin că nu se consideră responsabile pentru moartea bărbatului.

    Cele două instituții actionate în judecată trebuie să plătească despăgubiri pentru familia unui cioban din Vrancea, ucis de un urs în 2019, conform unei decizii a Tribunalului Vrancea. Astfel, văduva bărbatului ucis de urs ar urma să primească daune morale de 30.000 de euro și o rentă viageră de 1.000 de lei pe lună, până la sfârșitul vieții. De asemenea, cei trei copii ai victimei au de primit câte 15.000 de euro, tot daune morale. În plus, cele două instituții trebuie să achite și cheltuielile de înmormântare, în valoare de 20.000 de lei, potrivit Fanatik.

    Citiți și: Cât valorează viața unui român. Familia unui bărbat ucis de urs, despăgubită cu 35.000 de euro

    Un cioban a fost atacat în 2019 de urs în plină zi, pe pășune

    Ciobanul a fost găsit fără suflare pe pășune, sfâșiat de urs

    Tragedia din familia Telegaru s-a petrecut în 2019 când Costică Telegaru a mers să curețe o fâneață pe care o deținea într-o zonă din satul vrâncean Livezile, denumită Pomii Găinoaiei (la marginea unei păduri) și nu s-a mai întors. Soția l-a sunat în mod repetat pe telefonul mobil și, pentru că nu răspundea, a luat cu ea o vecină și a mers să-l caute. Câteva ore mai târziu, femeile au descoperit trupul neînsuflețit al lui Telegaru, cu hainele sfâșiate și răni adânci în zona capului. Anchetatorii au constatat că moartea bărbatului a fost una violentă, consecința unor multiple fracturi și politraumatisme, care s-au produs prin mijloace specifice de atac de natură animală (mușcare, sfâșiere urs). De asemenea, s-a constatat că între leziuni și deces există o legătură de cauzalitate directă și necondiționată.

    Polițiștii de la postul rural Vizantea-Livezi au găsit la fața locului urme de urs care duceau chiar pe pajiștea unde s-a petrecut atacul. În aceste condiții, dosarul penal pentru ucidere din culpă s-a încheiat cu o clasare, ținând cont că fapta nu a fost comisă de o persoană ci de un animal sălbatic.

    Citiți și: Șef DSVSA: Atacurile de urși ar putea să se înmulțească după ce vor rămâne fără mâncare în păduri

    Familia Telegaru a dat statul în judecată

    La sfârșitul anului 2019, văduva și copiii bărbatului ucis de urs au mers în instanță și au cerut despăgubiri pentru moartea acestuia. Ei au dat în judecată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de administrator al faunei cinegetice și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” (INCDS), ca gestionar al fondului cinegetic.

    Avocații INCDS au susținut că nu sunt responsabili pentru moartea bărbatului, pentru că decesul s-a produs în afara pădurii și că ”animalele sălbatice nu sunt proprietatea administratorului sau gestionarului fondurilor de vânătoare”. De cealaltă parte, apărarea ministerului s-a bazat pe argumentul că Legea 407/2006 (Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic) nu prevede modalitatea de atragere a răspunderii civile delictuale.

    La judecata pe fond și la apel, familia Telegaru a pierdut procesul, însă Curtea de Apel Galați a întors decizia în recurs și a trimis dosarul spre rejudecare.

    Despăgubiri morale de peste 100.000 de euro pentru moartea bărbatului

    Abia în martie 2023, Tribunalul Vrancea a admis apelul principal și a decis să oblige Ministerul Mediului și Institutul național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură la plata unor despăgubiri consistente.

    Astfel, văduva bărbatului ucis de urs va primi daune morale de 30.000 de euro și o rentă viageră de 1.000 de lei pe lună, până la sfârșitul vieții. De asemenea, cei trei copii ai victimei au de primit câte 15.000 de euro, tot daune morale. În plus, cele două instituții trebuie să achite și cheltuielile de înmormântare, în valoare de 20.000 de lei.

    Judecătorii au luat în considerare mai multe documente medicale depuse de văduva bărbatului, din care reiese că aceasta suferă de mai multe probleme de sănătate (diabet cu dependență de insulină, tensiune arterială, tahicardie, etc) și că era dependentă de soțul acesteia, care presta toate muncile din gospodărie. Femeia a adus în instanță cuponul de pensie care atestă că are un venit lunar de 640 de lei.

    ”Susținerea pârâtului Ministerul Mediului că reclamanta obține o pensie de urmaș nu a fost confirmată de probele administrate”, se arată în motivarea consultată de Fanatik.

    Decizia tribunalului a fost deja atacată cu recurs de Ministerul Mediului și INCDS, care nu se consideră responsabile pentru moartea bărbatului mâncat de urs, în Vrancea. Primul termen al recursului este stabilit pentru data de 25 octombrie 2023, la Curtea de Apel Galați.

    Și în alte cazuri, statul român a fost condamnat să plătească despăgubiri

    Acesta nu este singurul caz în care victimele atacurilor urșilor au obținut despăgubiri de la statul român. În noiembrie 2022, o femeie din Hațeg a primit daune morale de 40.000 de euro de la Ministerul Mediului, după ce a fost mutilată de un urs. De asemenea, un cioban din Telega a câștigat 100.000 de lei, după ce a fost atacat de un urs, în urmă cu trei ani. Și în aceste dosare, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a contestat decizia instanței.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till