• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul Stine – cultura cu 120.000 de plante la hectar și distanță de 50 cm între rânduri – VIDEO

    Oana Timar -

    Pentru al doilea an consecutiv, la Însurăței Brăila, porumbul ”pitic” face senzație. Hibrizii Stine, cea mai nouă genetică pentru producții ridicate, le-au fost prezentați fermierilor români care doresc să facă performanță maximă pe suprafețele de teren pe care le lucrează.

    ”Prezentăm o genetică de porumb nouă la nivel mondial, așa-numitul porumb ”pitic”, care nu este chiar pitic, dar este un porumb de talie mai mică și care se pretează atât la cultura în densități mai mari și rânduri dese, cât și în cultura normală. În același timp, prezentăm hibrizi de porumb de la grupele timpurii până la grupele tardive, astfel încât avem un tip de porumb, un hibrid de porumb pentru orice zonă a țării ca și pentru orice zonă din Europa, noi reprezentând Stine la nivel european. Acest porumb fiind de talie mai mică cum spuneam, noi îl recomandăm într-o tehnologie de High Population și implicit mergând cu o densitate mai mare, recomandăm semănat în rânduri dese pentru a eficientiza spațiul de nutriție pentru fiecare plantă din câmp. Semănatul în rânduri dese, ce recomandăm noi la nivel european, este la 50 cm între rânduri și populații în cultură neirigată cu 10-15% mai mari decât în tehnologia clasică. În cultură irigată mergem la 120.000 de plante pe hectar pentru a maximiza irigațiile și a obține randamente maxime de producție”, ne-a vorbit despre tehnologia de cultivare a hibrizilor Stine chiar Stelian Fuia, Directorul General al companiei Soytek – Stine Seed.

    VIDEO: Hibrizii de porumb care valorifică la maxim terenurile agricole

    Semănatul porumbului Stine se recomandă la o distanță de 50 cm între rânduri

    Chiar dacă densitatea culturii de porumb poate merge până la 120.000 de plante pe hectar, fermierii care cultivă această genetică au testat și densități mai mici, de 115.000 – 110.000 de plante la hectar. Chiar și așa, densitatea este una fabuloasă dacă luăm în considerare că majoritatea fermelor practică culturi de 65.000-80.000 de plante la hectar.

    ”Trebuie să ții cont că odată ce vii cu această tehnologie, cu High Population, trebuie să schimbi, spre exemplu, distanța dintre rânduri la semănat. Nu mai semănăm la 70 cm și atunci îngustăm puțin spațiu dintre rânduri, mergem la 50 cm, mergem la 35 cm, în funcție de ce utilaje are fermierul. Mergând pe o distanță dintre rânduri mai mică, automat creștem spațiul de nutriție dintre plante, distanța dintre plante pe rând, pentru că în cazul în care rămânem pe aceeași distanță cum semănăm noi in convențional, plantele se vor sufoca. Și trebuie să reținem același spațiu de nutriție pentru plantă. Teoretic, planta de porumb își desfășoară rădăcinile pe un diametru de 36 cm. Și atunci spațiul dintre plante trebuie să fie astfel încât să nu se concureze rădăcinile plantelor între ele”, a explicat Adina Popteanu, Director Executiv Soytek – Stine Seed.

    O diferență importantă la cultivarea geneticii Stine față de un porumb obișnuit este reprezentată și de semănătoare. În plus, la acest porumb se recomandă și un tratament cu fungicid întrucât la așa o densitate ridicată, riscul bolilor este mult mai ridicat.

    ”Avem nevoie de o semănătoare adaptată. Plastic vorbind, dacă pui la masă trei oameni le dai trei fripturi, dacă pui 10 oameni, le dai 10 fripturi. Da, și automat și fertilizarea se modifică puțin. Apoi avem nevoie și aici de insecticide, avem nevoie și de fungicide, pentru că dacă ne uităm în urmă există un atac atât de agresiv în ultimii ani de helicoverpa și de ostrinia și atunci fermierii trebuie să verifice foarte bine dacă aceste insecte apar în culturile lor, pentru că diminuează mult producția la hectar, uneori și cu 30%. Noi recomandăm supravegherea culturii astfel încât să putem să intervenim. Recomandăm și un fungicid, pentru că și planta de porumb se îmbolnăvește, ca orice altă plantă și atunci venim cu această tehnologie”, a explicat Adina Popteanu.

    Mulți fermieri dispun deja de tehnologia necesară pentru a cultiva porumbul de la Stine

    Deși la prima vedere, investiția în tehnologie e cea mai scumpă dacă un fermier trece la porumbul cu High Population, de fapt multe exploatații au deja dotările necesare. ”Este surprinzător că în România am constatat că sunt foarte mulți fermieri care seamănă deja la 50 cm și foloseau aceeași tehnologie convenționala în sens de densități, adică mergeau undeva la 80.000-86.000 de plante la hectar. La acești fermieri am mers și le-am propus să semene porumbul Stine”, a mai punctat Directorul General Soytek – Stine Seed.

    Hibrizi Stine de porumb sunt recomandați fermierilor care irigă cultura, iar cu o tehnologie ce respectă sfatul reprezentanților companiei Soytek, producția poate ajunge la aproape 20 de tone de boabe. ”Anul trecut am reușit să obținem o producție netă la hectar undeva la 19,07 t, dacă îmi aduc aminte, în condițiile în care a fost un an spectaculos în ceea ce privește porumbul în acea zonă. Noi în portofoliul nostru suntem prezenți cu patru hibrizi de porumb (…) Astfel, pe grupa FAO 350, avem hibridul Stine 9401, pe grupa FAO 450 avem hibridul Stine 9714,  pe grupa de maturitate 470 FAO este hibridul Stine 9734 care poate fi cultivat și în tehnologie clasică, adică putem să-l semănăm la densități mai mici și putem să-l semănăm și la 70 cm, ca paranteză. Ultimul hibrid-vedetă din portofoliul nostrul este și cel mai tardiv, Stine 9808, un FAO 550. Este hibirdul cu care anul trecut am obținut producția de 19 tone la hectar”, a spus Adrian Popteanu, precizând că la nivelul fermelor sunt în testare și alți hibrizi de porumb.

    Arhitectura porumbului ”pitic”, avantajul major în fața competitorilor

    Adina Popteanu, Directorul Executiv al companiei care oferă fermierilor alternativa porumbului super-productiv, este de părere că denumirea de ”porumb pitic” este una care nu reflectă cu adevărat realitatea în câmp. „S-a împământenit ideea că sunt hibrizi pitici. Nu sunt pitici, sunt mai scunzi de statură față de un porumb convențional, pentru că dacă ne uităm la un porumb convențional de la competitor, uitați-vă că este, eu am 1,70, dar uitați-vă că poate să ajungă și la 3m, da? Diferența o face că porumbul acesta este ușor mai mărunt, se duce până în 2 metri, 2 metri și un pic, are inserția este poziționată foarte bine. Dacă ne uităm la inserția știuletului la acest hibrid este foarte sus și atunci ce ne interesează pe noi la porumb ne interesează să focusăm energia germinativă în știulete, nu în masa foliară și dacă ne uităm la acest porumb vedeți spațiul dintre internodii cât de mare este și uitați-vă la noi, da? Porumbul arată bine, arată bine, este ce trebuie”, a explocat Adina Popteanu de ce arhitectura hibrizilor Stine reprezintă cel mai mare avantaj în fața competitorilor.

    Hibrizii de porumb Stine, la fel ca și cei de soia, au fost lansați pe piața din România și din Uniunea Europeană anul trecut. Evenimentul de lansare la nivel mondial a avut loc chiar la Însurăței, în Brăila, în România. A fost momentul în care cei mai performanți fermieri din România au început să fie tot mai interesați de noua genetică americană. ”Este o tehnologie nouă. Noi venim pe lângă procesul de vânzare, pe lângă faptul că aducem sămânța în ferma respectivă, venim și cu consultanță. În orice platformă, orice locație unde s-a comercializat porumb Stine și nu numai, și soia Stine, cultura este urmărită îndeaproape de colegii mei din comercial, dar și de reprezentanții noștri tehnici. Avem în echipa noastră oameni foarte bine pregătiți care pot să acorde consultanță și chiar să identifice probleme pe care fermierul nu știe că le are în teren, cum ar fi prezența dăunătorului Diabrotica”, a mai spus Adina Popteanu.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații