• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tarife la medicul veterinar când fermierii vând un animal

    Roxana Dobre -

    Cât plătesc fermierii la medicul veterinar pentru eliberarea formularelor de mișcare, documente necesare când este vândut un animal și acesta părăsește exploatația. Documentele sunt obligatorii pentru eventualele controale la transportul animalului astfel încât să se poată dovedi că acesta nu este furat dar și la înregistrarea ulterioară a acestora.

    Crescătorii de animale au dezvăluit pe grupul de Facebook ”Subvenții APIA” care sunt prețurile pe care le achită la medicul veterinar atunci când vând animale din ferme, pentru eliberarea formularului de mișcare. Sumele încep de la 20 de lei pe cap de animal și pot ajunge și la 50 de lei, în funcție de tariful stabilit de medicul veterinar.

    Citiți și: Adeverința APIA de la medicul veterinar – gratis sau pe bani! Cu chitanță sau fără!

    Animale vândute din fermă

    Crescătorii plătesc chiar și 50 de lei, pentru fiecare ”hârtie” eliberată de medicul veterinar 

    Potrivit răspunsurilor oferite de crescători aceștia plătesc între 20 de lei și chiar 50 de lei pe cap de animal, pentru fiecare formular de mișcare eliberat de medicul veterinar.

    Iată ce au răspuns fermierii, în funcție de județul unde au exploatațiile:

    – Prahova: 20 de lei;
    – Botoșani: între 20 de lei și 35 de lei;
    – Suceava: 30 de lei;
    – Tulcea: 30 de lei;
    – Maramureș: între 40 de lei și 50 de lei;
    – Iași: între 20 de lei și 50 de lei.

    Citiți și: Fermieri înselați de un samsar care ia animale și nu le plătește. Victimele, racolate prin anunțuri

    Când se eliberează formularul de mișcare pentru un animal

    Potrivit Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fiecare deţinător de animale are obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor; în acest scop, solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit eliberarea formularului de mişcare.

    În cazul cumpărării animalelor de la o exploataţie comercială sau mijlocitor de afaceri cu animale vii, noul deţinător păstrează şi arhivează în registrul exploataţiei exemplarul albastru al documentului de mişcare şi predă medicului veterinar de liberă practică împuternicit exemplarul negru al acestui document în cel mult 7 zile de la intrarea animalelor în exploataţie.

    Pentru animalele din specia bovine, suplimentar faţă de cerinţele prevăzute mai sus noul deţinător de animale are obligaţia de a solicita înregistrarea mişcării şi în paşaportul bovinei, în cazul în care această mişcare are ca rezultat schimbarea deţinătorului sau a exploataţiei. Numai animalele înscrise în formularul/documentul de mişcare pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii.

    Deţinătorul de animale are obligaţia de a avea asupra sa pe timpul mişcării animalelor următoarele documente:

    a) paşaportul, în cazul animalelor din specia bovine;
    b) la ieşirea animalelor către altă exploataţie, formularul de mişcare albastru – matcă şi cupon;
    c) la intrarea în exploataţie a animalelor provenite din unităţi documentul de mişcare exemplarele albastru şi negru;
    d) alte documente prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor