• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri campioni la rapiță cu hibridul PT303

    Roxana Dobre -

    Compania Corteva Agriscience este recunoscută ca fiind o entitate ce investește masiv în cercetarea agricolă, iar rezultatele nu întârzie să apară. Prin rezultate se traduce performanța fermierilor care aleg produsele companiei, fie că este vorba despre hibrizi și soiuri, fie că este vorba despre produse de protecția plantelor. În ceea ce privește rapița, în România compania lansează constat hibrizi noi, unici și cu potențial de producție uriaș. Este și cazul hibridului PT303 Sclerotinia Protector, un hibrid rezultat în urma a 10 ani de cercetare, care a uimit încă din faza de testare prin tot ceea înseamnă dezvoltarea plantei și toleranța la Sclerotinia, dar mai ales prin productivitatea ridicată.

    “Anul acesta, PT303 Sclerotinia Protector a fost vedetă în lanurile de rapiță din întreaga țară, iar fermierii care l-au ales au avut rezultate neașteptate la proba cântarului. De aici au rezultat o multitudine de fermieri campioni, pe unii dintre ei i-am prezentat în cadrul comunicatelor transmise, pe alții vă invităm să-i cunoașteți pentru că și-au împărtășit experiența în rândurile de mai jos. Ar merita cu toții să fie prezentați, însă acest lucru este imposibil. Ce este de menționat și cred că este foarte important, este faptul că PT303 a oferit titulatura de fermier campion unei serii importante de agricultori, pentru că da, din Bihor, la Călărași, din Iași în Teleorman, din Timiș, la Galați, nu a existat zonă în care acest hibrid să nu ofere producții uimitoare, chiar și în condiții grele de cultură. De aceea suntem mândri și vrem să îi asigurăm pe toți colaboratorii Corteva că mereu le vom pune la dispoziție cele mai bune soluții pentru a le face afacerea profitabilă”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager România, Republica Moldova și Ungaria.

    Hibridul PT303 Sclerotinia Protector a fost semănat după cultură de grâu și a oferit în ferma lui Roland Heilman din Bihor o producție de 5.840 kg/ha

    Fermierul Roland Heilman din localitatea Tărian, județul Bihor, a avut campania trecută 100 ha cu rapiță, din totalul de 600 ha pe care le lucrează în cadrul fermei Mady Speed Int SRL, iar hibridul PT303 Sclerotinia Protector a fost semănat după cultură de grâu și a oferit o producție de 5.840 kg/ha.

    “Pe o suprafață de 12 ha am încercat o altfel de tehnologie, să vedem ce rezultate obținem. Astfel, terenul a fost dezmiriștit, am efectuat o lucrare cu tigerul la 25-30 cm, apoi am discuit și am semănat după 25 august, atunci am și fertilizat cu îngrășământ 8.15.15 cu 13% sulf – 250 kg/ha. În toamnă cultura a primit inițial un insecticid și a doua intervenție a constant într-un tratament cu fungicid, biostimulator și din nou un insecticid. Am fertilizat apoi  la final de februarie cu azot și sulf – 250 kg/ha, la o lună de zile am mai aplicat 100 kg/ha de nitrocalcar și încă 100 kg/ha la înflorit. În primăvară prima intervenție a fost cu un insecticid, apoi am aplicat un erbicid, un biostimulator și un îngrășământ foliar cu bor, prefer să fac treceri separate pentru fiecare. Am mai administrat un tratament la înflorit și am aplicat fungicid, un insecticid și îngrășământ foliar, aceasta a fost ultima intervenție în cultură. Am început recoltatul la finalul lunii iunie și pot spune că am avut o producție foarte bună, PT303 este un hibrid foarte bun. Anul acesta am avut noroc că a plouat, am semănat 100 ha de rapiță, toată suprafața cu hibrizii Pioneer PT303 și PT313”, a declarat fermierul campion.

    Ing. Daniel Sin a obținut o producție de 4.709 kg/ha cu hibridul PT303

    Producții foarte bune a oferit acest hibrid și în sudul țării. De exemplu, în județul Teleorman, ferma Esperandza Com Impex SRL, domnul ing. Daniel Sin a obținut o producție de 4.709 kg/ha.

    Cristian Anghel a obținut o producție de 4.560 kg/ha cu hibridul PT303

    Și în județul Argeș s-au înregistrat rezultate foarte bune, iar un exemplu este Cristian Anghel, care a obținut o producție de 4.560 kg/ha.

    “Am avut 150 ha cu rapiță semănată după grâu, astfel că terenul a fost dezmiriștit, am adoptat sistemul de lucrări minime, astfel că am semănat cu o semănătoare minimum-till, am fertilizat localizat, nu fertilizăm prin împrăștiere, deci am administrat 350 kg/ha de îngrășământ 20.20.0, în data de 10 septembrie. În toamnă am administrat mai întâi un graminicid și apoi am erbicidat cu Galera Super, dar și un fungicid. La desprimăvărare am fertilizat cu 200 kg/ha de uree, iar ca fertilizare am mai aplicat 200 kg/ha de îngrășământ complex. Am mai administrat două fungicide, inclusiv Capartis, două insecticide, în total au fost 4 treceri în cultură. Recoltatul a avut loc după data de 15 iulie, rezultatele au fost foarte bune, pot spune că acest hibrid s-a comportat foarte bine în condiții nu tocmai optime.  Anul acesta am semănat rapița în jur de 150 ha și am ales PT303 și PT314”, a punctat fermierul Cristian Anghel.

    Ing. Răzvan Luțu a obținut o producție de 4.490 kg/ha, pe o suprafață de 45 ha cu hibridul PT303

    În județul Teleorman la ferma Agrinatura, ing. Răzvan Luțu a obținut o producție de 4.490 kg/ha, pe o suprafață de 45 ha. “Lucrăm 10.000 ha, dintre care campania trecută au fost semănate 1.850 ha cu rapiță, după grâu. Imediat după recoltatul grâului am intervenit cu un tiger, apoi cu un disc special am pregătit terenul corespunzător și în data de 4 septembrie am semănat, atunci am administrat îngrășăminte DAP 18.46.0 – 150 kg/ha. În toamnă am aplicat culturii tebuconazol, în două treceri, și insecticid în 3 treceri. În primăvară am aplicat primul tratament format din tebuconazol, insecticid și îngrășământ foliar cu sulf, după care la înflorit am administrat fungicid, insecticid și îngrășământ pe bază de aminoacizi. În ceea privește fertilizarea am mai administrat sulfat de amoniu – 200 kg/ha și 300 kg/ha de nitrocalcar. Aceasta a fost tehnologia aplicată, după care am început recoltatul pe data de 29 iunie. Ce pot să spun despre acest hibrid este faptul că a avut o răsărire bună, a pornit foarte bine în vegetație, chiar și ramificarea a fost foarte bună, s-a văzut din timpul anului că vom avea o producție mare”, a afirmat ing. Luțu. Mai mult, fermierul campion a precizat că în această toamnă a semănat hibrizi Pioneer pe 500 ha și a ales hibrizii PT303 și PT314.

    Rezultate foarte bune a oferit hibridul PT303 Sclerotinia Protector și în județul Călărași la fermierul Cătălin Jitianu

    Rezultate foarte bune a oferit hibridul PT303 Sclerotinia Protector și în județul Călărași. De exemplu, în ferma Prosem Com, Cătălin Jitianu lucrează 460 ha de teren și a obținut producție de 4.310 kg/ha, pe o suprafață de 50 ha. “Campania trecută am avut 116 ha cu rapiță și am semănat după grâu. Terenul a fost arat, apoi am intervenit cu discul, am efectuat o lucrare cu freza, am tăvălugit, iar semănatul a avut loc după 1 septembrie, atunci când am administrat și îngrășăminte complexe 15.40.0 cu 5% sulf. În toamnă au fost cel puțin două treceri cu insecticid și una cu fungicid. În primăvară am administrat trei insecticide, un fungicid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Am mai fertilizat cu 150 kg/ha de azot și cam atât. Am recoltat în perioada 6 – 12 iulie și am fost mulțumit de rezultat, de aceea anul acesta am semănat 100 ha de rapiță cu hibrizi Pionner”, a precizat fermierul campion.

    Dragoș Țibucanu a devenit fermier campion Corteva în Iași cu cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector

    În județul Iași, fermier campion cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector a devenit Dragoș Țibucanu, din cadrul societății Forting Agro Company, care a obținut o producție de 4.260 kg/ha.

    Nelu Gramaticu a obținut o producție de 3.820 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector

    În județul Vaslui, fermier campion la rapiță cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector a devenit Nelu Gramaticu care a obținut o producție de 3.820 kg/ha. “Lucrez 230 ha, rapiță am avut pe 33 ha și am semănat după grâu. Optăm în fermă pentru arat deoarece nu ne creează probleme în ceea ce privește buruienile, apoi am pregătit terenul cu discul sau combinatorul greu, depinde de situație, apoi a urmat fertilizarea de bază cu îngrășământ triplu 15 – 250 kg/ha și am semănat în jurul datei de 18 august. În toamnă am administrat un insecticid și un fungicid, după care la început de martie am fertilizat cu 180 kg/ha uree substanță brută. Am aplicat și două tratamente, primul cu fungicid, insecticid și îngrășământ foliar, iar înainte de îmbobocit am administrat 150 kg/ha de nitrocalcar. Al doilea tratament a fost la început de înflorit și a fost format din insecticid și îngrășământ foliar pe bază de azot. Am recoltat în perioada 1 – 23 iulie și pot spune că am fost foarte mulțumit de producția obținută în condițiile de secetă pe care le-am avut, am fost tentat să întorc cultura, însă în primăvară plantele au recuperat destul de bine și am obținut o producție bună în final. Toamna aceasta am semănat 38 ha cu același hibrid și plantele arată destul de bine în acest moment”, a declarat Nelu Gramaticu.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!