• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care vor livra legume către centrele ”Unirea” vor primi banii pe loc

    Roxana Dobre -

    Fermierii care vor preda producția de legume și de fructe la centrele de colectare ”Unirea” vor primi plata pe loc. Casa de Comerț ”Unirea” va asigura o sumă de 300 de milioane de euro, printr-o linie de credit, pentru ca centrele să poată face plățile către producători la momentul preluării mărfii.

    După ce a anunțat deja câte un centru de colectare legume-fructe în județul Olt și în județul Buzău, ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunțat astăzi, duminică – 8 octombrie că un astfel de centru va fi înființat și în zona Dăbuleni, județul Dolj. De altfel, în Dolj vor fi construite două astfel de centre, al doilea urmând să fie în zona Desa.

    Șeful de la Agricultură a anunțat că, alături de președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile și de primarii comunelor din bazinul legumicol Dăbuleni, a stabilit terenul unde va fi amplasat centrul de legume și fructe din județul Dolj.

    ”Le-am prezentat proiectul acestui centru care va avea 3.000 mp, 4 benzi de sortare și spațiu cu temperatură controlată, pentru a prelua, sorta și pregăti pentru valorificare producțiile fermierilor din bazinul legumicol Dăbuleni, unul dintre cele mai importante din România! Așa cum am promis, construcția primelor 6 centre, din cele 15 câte vor realizate în România, prin Casa Unirea, va începe în acest an. Am predat deja primele trei amplasamente în județele Buzău, Olt și Dolj”, a mai menționat ministrul în postarea sa.

    Depozitele din județul Dolj vor fi construite pe același model ca cele din alte bazine legumicole ale țării. În total, programul prevede 15 centre de 3.000 mp, cu câte 4 benzi de sortare și spațiu cu temperatură controlată, pentru a prelua, sorta și pregăti pentru valorificare producțiile fermierilor. Pentru primele centre – cele din Olt, Buzău și Dolj, construcția ar urma să înceapă chiar de anul acesta.

    Citiți și: Cum vor funcționa centrele de colectare legume pe care statul le construiește pentru fermieri

    Ministrul Agriculturi: Vom asigura românilor hrană sănătoasă și gustoasă

    Florin Barbu a mai transmis în postarea sa că construirea centrelor de colectare legume și fructe este un proiect la care țin foarte mult pentru că este un angajament pe care l-am luat în fața legumicultorilor din România.

    ”Împreună vom proteja si vom dezvolta sectorul legumicol și vom asigura românilor hrană sănătoasă și gustoasă, din solariile unor români harnici și patrioți!”, a spus Barbu.

    Potrivit ministrului Agriculturii, citat de cvlpress.ro, ulterior finalizării investițiilor, centrele de colectare vor fi predate în sistem de locație, pe un termen de 49 de ani, către cooperativele de producători. Fermierii care își vor aduce legumele și fructele la aceste structuri vor încasa contravaloarea acestora la livrare, fără a fi nevoiți să aștepte decontări de la alte entități din lanțul de desfacere a mărfii. În acest scop, Casa de Comerț „Unirea“ are prevăzută o linie de credit de 300 de milioane de euro, pentru asigurarea plăților.

    Consiliul Județean Dolj își asumase, în acest an, implementarea unui proiect vizând construirea unui centru de colectare în comuna Desa, situată într-unul dintre cele patru mari bazine legumicole ale județului, care concentrează opt localități, cu 75.000 de hectare cultivate cu legume și fructe. În acest sens, a fost aprobată, de plenul Consiliului Județean, preluarea de la administrația locală a unui teren cu suprafața de 20.000 de metri pătrați, necesar realizării investiției.

    În 2022, județul Dolj s-a situat pe locul al cincilea la nivel național în ceea ce privește producția de legume, cu un total de aproape 130.000 de tone, și pe prima poziție la capitolul pepeni verzi și galbeni, cu aproximativ 36.000 de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor