• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție nouă la APIA pentru pășunat: 100 euro/UVM vaci de lapte și de carne

    Oana Timar -

    Subvenție APIA pentru bovine –  vaci de lapte și de carne, la pășunat extensiv. O nouă schemă ar putea fi introdusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând cu 2024 și vizează un sprijin suplimentar acordat crescătorilor de bovine care au animalele la pășunat. Noua subvenție APIA se va putea încasa pentru vacile de lapte, dar și pentru taurinele de carne, potrivit informațiilor obținute de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ministerul Agriculturii a transmis ieri, marți – 17 octombrie, o nouă serie de modificări la Planul Național Strategic. Între schimbările ce s-ar putea regăsi în cea de-a treia versiune a PNS se află și o nouă subvenție pentru pășunat. Alături de sprijinul cuplat pentru porumb siloz, subvenția pentru pășunat extensiv, o nouă ecoschemă, vine să completeze măsurile de sprijin deja existente pentru crescătorii de bovine.

    Vă reamintim că începând din acest an, APIA nu mai acordă plată pe înverzire pentru pășuni după ce vechea schemă de sprijin a fost înlocuită cu PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.

    Subvenție APIA pentru bovine la pășunat – alocare PNS

    Noua subvenție pentru pășunat este introdusă în noua versiune a PNS ca PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Sprijinul beneficiază de o alocare de 76,53 de milioane de euro până în 2027, conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierii vor fi sprijiniți pentru punerea în aplicare a angajamentelor privind bunăstarea animalelor care depășesc standardele obligatorii relevante care rezultă din legislația națională și europeană. Acest sprijin este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a aplicării măsurilor superioare de bunăstare a animalelor. Intervenția se aplică doar bovinelor și ar trebui să asigure pășunatul extensiv, cu încărcături adecvate de animale în funcție de tipul de pășune.

    Subvenție APIA bovine la pășunat – condiții

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat că la noua subvenție APIA pentru pășune, practica constă în efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente, pajiști temporare timp de minim 120 de zile pe an, cel puțin 6 ore pe zi.

    Noua ecoschemp se definește ca o plată acordată fermierilor crescători de animale care utilizează pajiști permanente prin exploatarea animalelor în sistem extensiv, în vederea creșterii capacității de afânare a solurilor, de creștere a durabilității pășunilor prin evitarea sub-pășunatului și supra-pășunatului.

    Suprafața trebuie pășunată extensiv cu o încărcătură de animale de maxim 1,0 UVM/ha. Activitatea de pășunat va presupune verificarea faptului că animalele sunt pe suprafețe de pășunat și pășunează efectiv pe acestea. Suprafețele de pajiști permanente vor fi exploatate extensiv cu animale erbivore din specia de bovine. Eco-schema se aplică pentru toate efectivele de bovine care pășunează, indiferent de rasă, potrivit surselor Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Subvenția APIA pentru pășunat vaci de lapte și de carne – plată pe cap de animal

    Cuantumul estimat pentru subvenția la pășunat este media pierderilor rezultată din calculul pierderilor suferite din cele două linii de exploatare (lapte și carne) , respectiv pentru producția de carne și pentru producția de lapte: 100 euro/UVM. 

    Plafonul anual alocat noii ecoscheme este evaluat la circa 20 de milioane de euro, fiind luat în considerare, pentru plată un efectiv de aproape 200.000 de bovine (191.327 UVM/an x 100 euro/UVM = 19.132.700 euro/an, Total anual: 19.132.700 euro). 

    Introducerea noii ecoscheme are la bază nevoia de a compensa pierderile crescătorilor de vaci care pășunează extensiv. Astfel, există un model de calcul pentru cum s-a calculat noua subvenție pentru pășunatul extensiv al bovinelor, iar din acest model rezultă că un cuantum, de 100 de euro/UVM va acoperi 77% din valoarea pierderilor rezultate din metodologia de calcul în cazul bovinelor exploatate pentru producția de lapte și 90% în cazul bovinelor exploatate pentru producția de carne.

    Dacă se va regăsi și în varianta finală a PNS revizuit anul acesta, noua subvenție, PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, se va aplica începând cu anul de cerere viitor, adică 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români