Consiliul AgriFish: Subiectele fierbinți discutate zilele acestea de miniștrii Agriculturii
Oana Timar -Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă în perioada 23-24 octombrie 2023, la Consiliul Agricultură și Pescuit – AgriFish, care are loc la Luxemburg, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
Conform sursei citate, pe ordinea de zi a reuniunii se vor regăsi teme de interes major pentru fermierii români, astfel: situația pieței, directiva – cadru privind deșeurile – aspecte legate de alimente, posibilități de pescuit pentru 2024 în Marea Baltică, reuniunea anuală a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT).
În deschiderea reuniunii, miniștrii vor discuta despre situația pieței în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru a face un bilanț al diferitelor evoluții care au un impact asupra produselor agroalimentare și al sectorului agroalimentar al UE.
Pe baza informațiilor furnizate de Comisie și de Președinție, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii în mod public cu privire la aspectele legate de alimente ale propunerii de modificare specifică a Directivei-cadru privind deșeurile.
Oficialii europeni vor urmări să ajungă la un acord politic privind posibilitățile de pescuit pentru anul viitor în Marea Baltică.
Reprezentanții statelor membre vor desfășura un schimb de opinii care va oferi orientări Comisiei cu privire la poziția care urmează să fie adoptată de UE în cadrul reuniunii anuale din acest an a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), ce se va desfățura în perioada 13-20 noiembrie 2023.
Consiliul va primi informații din partea delegației cehe cu privire la reuniunea Grupului de la Vișegrad, din partea delegațiilor din Croația și Slovenia privind gestionarea crizelor și din partea delegației lituaniene privind perspectivele agriculturii ecologice.
În cadrul unei sesiuni publice, președinția va furniza Consiliului informații actualizate cu privire la aspectele agricole și forestiere ale propunerii privind certificarea eliminărilor de dioxid de carbon. Tot în cadrul sesiunii publice, delegația poloneză va furniza miniștrilor informații cu privire la impactul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii asupra sectorului agricol, în timp ce delegația austriacă va informa Consiliul cu privire la provocările cu care se confruntă sectorul agricol.