• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucraina neagă suspendarea coridorului de cereale. Prețul cerealelor deja a crescut

    Violina Gorcinschi -

    Oficialii ucraineni neagă că ar fi avut loc suspendarea coridorului de cereale. Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunțat ieri, joi – 26 octombrie, că informația privind oprirea activității în cadrul coridorului de cereale din Marea Neagră este falsă, accentuând că rutele stabilite de Marina ucraineană sunt valabile și folosite de navele civile.

    Viceprim-ministrul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a infirmat ieri, joi-26 octombrie, rapoartele unor companii britanice și ucrainene conform cărora noul coridor pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră ar fi fost suspendat, a relatat Știripesurse.

    Guvernul de la Kiev neagă suspendarea coridorului de cereale

    Oleksandr Kubrakov, vicepremierul guvernului de la Kiev, a negat informațiile care circulau recent în spațiul public cum că noul coridor de cereale din Marea Neagră ar fi suspendat din cauza acțiunilor militare rusești.

    „Informația privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar Ucraina – coridorul pentru circulația navelor civile dinspre și spre porturile din Marea Odesa (regiunea) este falsă. Toate rutele disponibile stabilite de Marina ucraineană sunt valabile și sunt utilizate de navele civile”, a declarat Kubrakov pe X.

    Barva Invest, firma de consultanță cu sediul în Kiev, firma de securitate britanică Ambrey și un post specializat, Ukrainian Ports, au anunțat că Ucraina ar fi suspendat traversarea coridorului de cereale din cauza unui potențial pericol din partea avioanelor de luptă rusești și a minelor marine.

    Ucraina a ignorat amenințările Rusiei, care a renunțat în luna iulie la acordul de cereale mediat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), și a utilizat coridorul pentru a face exporturi maritime de alimente.

    „Dorim să vă informăm cu privire la o suspendare temporară a traficului de nave către și dinspre (porturi). Interdicția actuală este în vigoare până pe 26 octombrie, dar este posibil ca ea să fie prelungită”, a anunțat firma de consultanță pe platforma Telegram.

    un spic de grau si fluctuatii de pret
    Prețurile la grâu, influențate de anunțul privind coridorul de cereale (foto: manitobacooperator.ca)

    Prețurile la grâu, influențate de „informația falsă”

    Contractele futures pentru grâu de la Chicago, cotație de referință la nivel mondial, au crescut în urma acestei informații, revenindu-și de la un minim al ultimelor două săptămâni. Ulterior, acestea s-au tranzacționat în creștere cu aproximativ 1%.

    Contractele futures la grâu au fost sub presiune, în această săptămână, de speranța că ucrainenii vor crește exporturile de cereale, precum și de precipitațiile din zonele cu culturi uscate din întreaga lume.

    Barva Invest, firmă specializată cu activitate în sectorul agricol din Ucraina, a informat că o suspendare de facto a fost deja în vigoare timp de două zile, la solicitarea armatei de la Kiev, care a invocat pericolul din partea activității sporite a forțelor aeriene rusești.

    Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a anunțat că a ordonat avioanelor de război rusești înarmate cu rachete Kinzhal să patruleze în Marea Neagră.

    Compania britanică pentru securitate maritimă, Ambrey, a informat, în cadrul unui raport, că Autoritatea ucraineană a porturilor maritime a publicat miercuri seara târziu, pe 25 octombrie, că activitatea navelor de-a lungul coridorului se vor opri.

    „Nu va exista nicio mișcare a navelor de-a lungul coridorului de intrare și ieșire pe 26 octombrie 2023”, s-a arătat în comunicat.

    Suspendarea a survenit în urma operațiunilor Forțelor Aeriene Ruse din regiune, a precizat aceasta.

    „La 25 octombrie, Ambrey și-a informat clienții că Forțele Aeriene Ruse au aruncat cel puțin patru obiecte, probabil mine marine acustice și/sau magnetice, în zona de tranzit a coridorului ucrainean pentru cereale, în apropiere de Insula Șarpilor, Ucraina”, a precizat compania.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură