Start astăzi – fonduri PNRR pentru crescătorii de animale. Ajutor de până la 1 milion de euro
Angelica Lefter -Ministrul Mircea Fechet a anunțat astăzi, luni – 30 octombrie, lansarea primei runde de atragere de fonduri pentru finanțarea sistemelor integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, prin PNRR. Începând de astăzi, de la ora 12.00, până la data de 31 decembrie 2023, ora 23.59, se desfășoară prima rundă de atragere de fonduri pentru SUBINVESTIȚIA I2.A-B, Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, finanțată din PNRR. Anunțul a fost făcut de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, aflat în vizită de lucru în județul Bacău, potrivit unui comunicat de presă.
Prin intermediul acestei investiții sunt vizate activități specifice înființării și dotării sistemelor integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, precum și activități destinate modernizării sistemelor comunale integrate pentru comunitățile care dețin deja o platformă destinată colectării gunoiului de grajd.
Fondurile pot fi accesate de către primării
„Această investiție reprezintă un sprijin real pentru a avea un sol mai curat, în zonele unde creștem animale, întrucât pericolul nitraților din apele subterane poate fi combătut doar prin finanțări consistente, așa cum este și aceasta, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Finanțăm platforme comunale care au o capacitate între 1.500 mc și 4.000 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de la 1.200 de tone la 3.200 tone. Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora, organizate la nivel de municipiu, oraș și comună”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Fonduri platforme de gunoi de grajd. Alocarea financiară: 228,221 milioane de euro
Alocarea financiară totală este 228.221.855 euro, echivalentul a 1.132.847.643,84 lei. Astfel, pentru realizarea de sisteme noi destinate gestionării gunoiului de grajd, bugetul este de 171.900.000 euro, iar pentru modernizarea sistemelor integrate existente de gunoi de grajd, alocarea financiară este de 56.321.855 euro.
Pentru înființarea de sisteme noi, programul se va desfășura în două etape. În cadrul primei etape, 65% din bugetul alocat programului, respectiv 111.735.000 euro, echivalentul a 548.116.042,5 lei, este destinat solicitanților aflați în zone unde corpurile de apă subterană au concentrații de nitrați de peste 50 mg/l sau au concentrații de nitrați cu tendință crescătoare și valori între 40 – 50 mg/l. Restul de 35% din bugetul alocat programului, respectiv 60.165.000 euro, echivalentul a 295.139.407,5 lei va fi destinat tuturor solicitanților eligibili, indiferent de localizare.
În cadrul celei de-a doua etape, bugetul rămas disponibil în urma primei etape va fi alocat pentru toți solicitanții eligibili. Pentru modernizarea sistemelor existente, toată alocarea va fi disponibilă în momentul lansării apelului.
Valoarea maximă per proiect: un milion de euro
Valoarea maximă eligibilă a unui proiect (în funcție de investiție) corespunde unui cost de cel mult 1.000.000 euro, fără TVA, echivalentul a 4.963.800 lei fără TVA, pentru înființarea unui sistem nou integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. De asemenea, pentru modernizarea unui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 500.000 euro, fără TVA, echivalentul a 2.481.900 lei, fără TVA.
Pot fi finanțate următoarele platforme comunale:
– platformă comunală de tip 1 cu o capacitate de 1.500 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de 1.200 de tone;
– platformă comunală de tip 2 cu o capacitate de 2.000 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de 1.600 de tone;
– platformă comunală de tip 3 cu o capacitate de 3.000 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de 2.400 de tone;
– platformă comunală de tip 4 cu o capacitate de 4.000 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de 3.200 de tone.
Sunt eligibile cheltuielile pentru înființarea sistemelor comunale integrate (printre care lucrări privind pregătirea și amenajarea terenului, lucrări privind organizarea de șantier, construcții și instalații, utilaje și echipamente de transport), cheltuieli pentru modernizarea sistemelor comunale integrate pentru comunități cu platformă comunală existentă (printre care utilaje și echipamente de transport, dotări, inclusiv platforme individuale, cheltuielile cu proiectarea și consultanța), dar și cheltuieli privind informarea și publicitatea.
Mai multe detalii aici: https://pnrr.mmap.ro/managementul-deseurilor/ghiduri_deseuri/