• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noile reguli pentru creșterea porcilor în gospodărie – în vigoare! Obligații pentru micii crescători

    Angelica Lefter -

    Creșterea porcilor în gospodărie – noile reguli au intrat în vigoare și aduc o serie de obligații pentru micii crescători de suine. În acest articol vă vom spune care sunt în prezent obligațiile crescătorilor de porci care cresc animalele pentru autoconsum.

    Noile reguli pentru creșterea porcilor în gospodăria țărănească au ca bază legală Legea nr. 122/2023, cu Normele de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023 privind aprobarea condițiilor și cerințelor de biosecuritate pentru exploatațiile de creștere a porcinelor din România.

    Reguli noi pentru creșterea porcilor

    Reguli pentru creșterea porcilor în gospodărie – reguli noi 2023

    Conform normelor de biosecuritate conținute de ordinul intrat în vigoare din 24 octombrie, micii crescători de suine sunt obligați să ia o serie de măsuri de biosecuritate, dar și să identifice animalele și să intre în evidența unui medic veterinar.

    Iată care sunt condițiile de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine:

    a) Condiții:
    1. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza națională de date;
    2. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
    3. porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;
    4. comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este interzisă.

    b) Cerințe de biosecuritate:
    1. porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
    2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția;
    3. trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
    4. trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
    5. trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
    6. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;
    7. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
    8. trebuie să se asigure împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;
    9. porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
    10. paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
    11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA