• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aventurile demne de zona crepusculară ale unui fermier, pentru a obține niște hârtii de la Primăria Iecea Mare

    Daniel Befu -

    Primarul localității timișene Iecea Mare, Liviu Tomulea, pare a fi un dușman declarat al unor fermieri. Edilul a dovedit de-a lungul ultimilor ani că este de orice abuz pentru a împiedica anumiți producători agricoli din localitatea sa să beneficieze de dreptul pe care aceștia îl au la subvențiile APIA.

    Medicul veterinar Miha Iulius, administrează Prod Suin SRL din Iecea Mare, județul Timiș, o ultramodernă crescătorie de suine, cu capacitate de producție de 8.000 capete pe serie, având două serii pe an. Totodată, este și un fermier activ atât în cultura mare, în cadrul unei exploatații vegetale de circa 500 ha, prin Agri Millo SRL, cultura mare asigurându-i baza furajeră pentru zootehnie. Mai nou, are în implementare și un proiect cu cofinanțare europeană, de înființare a unei ferme de vaci de lapte în aceeași comună, care va avea o capacitate de 120 capete la muls și o capacitate totală de 200 de capete, dacă se iau în calcul și animalele în repaus mamar și tineretul bovin.

    Paradoxal, cu toate că e un fermier premiant în practică, în relația birocratică cu Primăria Iecea Mare, Miha Iulius nu reușește să răzbească de niciun fel, deși legea și dreptate sunt de partea lui. În 2021, Agrointeligența scria despre tergiversările primăriei de a-i elibera adeverință pentru APIA, în vederea accesării subvențiilor. Una din justificările primăriei, la acel moment, pentru neeliberarea adeverinței a fost că registrul de exploatație n-a fost remis primăriei în ”format liric”. Ulterior primarul localității, Liviu Tomulea, a deslușit misterul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, explicând că a fost o eroare materială și că de fapt adresa primăriei a conținut o eroare materială, intenția din solicitare fiind ca registrul de exploatație să fie remis în ”format letric”, nu ”format liric”. În cadrul aceluiași dialog cu primarul în primăvara anului 2021, acesta ne-a explicat că referentul cultural primise și atribuții de agent agricol.

    Recensământul populației, invocat ca motiv pentru tergiversarea eliberării adeverinței pentru subvenția pe bunăstarea animală
    Lirismul birocratic de la acel moment a luat o turnură dramatică în 2022 și 2023, când primarul a întârziat eliberarea a două adeverințe pentru APIA până după termenul limită impus de Agenția de Plăți, descalificându-l ”de facto” pe fermierul Miha Iulius, de la dreptul de a-și primi subvenția pentru motorină. Asta după ce, primăria s-a eschivat și nu i-a emis adeverințe nici pentru obținerea subvenției pe bunăstare, nici pentru motorină.

    Prima solicitare de eliberare a adeverinței datează din din 11.04.2022. O săptămână mai târziu, primarul îi solicită în scris fermierului o ”copie conform cu originalul, de pe REGISTRU DE EVIDENȚĂ A EXPLOATAȚIEI de la data de 22.04.2022 până în prezent (n.r. 18 aprilie 2022). Două zile mai târziu, fermierul a pus la dispoziția Primăriei o copie conformă cu originalul, a registrului. În 16.05.2022, deoarece nu primise acea adeverință, fermierul a remis primăriei o nouă rugăminte de emitere a adeverinței, dat fiind că era ultima zi de depunere fără penalități a dosarului APIA pentru subvenția pe bunăstare animală. Trei zile mai târziu, fără a-i emite chiar și tardiv adeverința, primarul i-a răspuns în scris fermierului: ”Datorită unui volum foarte mare de lucru al agentului agricol, acesta ocupându-se și de recensământul populației, s-a îngreunat cererea dumneavoastră”. În cadrul aceluiași răspuns, primarul vine cu o nouă cerere către fermier, solicitându-i ”certificarea registrului de exploatație de către DSVSA Timiș”. Un reprezentant al ANSVSA care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că DSV-urile nu certifică registrele de exploatație. În cazul subvenției pe bunăstare animală, norocul producătorului agricol a fost că APIA a acceptat la dosar și adeverința de la DSV în locul celei de la primărie, care nu i-a sosit decât în urma unui proces, la o distanță de 14 luni după ce fermierul a solicitat-o întâia dată Primăriei.

    Primarul a decis că fermierul nu are drept la subvenția APIA pentru motorină

    Tot în anul 2022, în 15 decembrie, Miha Iulius a apelat din nou la Primărie, în speranța că până la urmă va obține acea adeverință necesară în relația cu APIA. De data asta n-a mai putut-o substitui cu o altă adeverință, fiindu-i necesară ca să-și primească subvenția pe motorină pentru anul 2023. În prima zi lucrătoare a anului, a urmat o nouă solicitare din partea fermierului, pentru emiterea adeverinței în regim de urgență, în contextul în care APIA, urmare a zilelor nelucrătoare din perioada Sărbătorilor de iarnă, a decis prelungirea până în 3 ianuarie a termenului de depunere a dosarelor pentru subvenția pe motorină. Primăria a refuzat să i-o emită. Miha Iulius a depus la APIA dosarul incomplet, în speranța că Agenția îl va notifica că e necesar să își completeze dosarul, ceea ce îi va mai da răgaz, ca între timp să obțină adeverința de la Primărie. Chiar așa s-a întâmplat. În 12 ianuarie 2013 APIA a remis către producătorul agricol o notificare prin care îl înștiința că are 5 zile lucrătoare de la momentul primirii notificării, ca să aducă adeverința buclucașă. În 16 ianuarie 2023, Miha Iulius a făcut o a treia solicitare Primăriei, pentru emiterea adeverinței. Fără succes. APIA i-a respins cererea de acordare a subvenției pe motorină, pentru neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate. Motivarea APIA Timiș, pentru respingerea dosarului fermierului, a fost următoarea: ”«Cererea de acord pentru finanțare se depune însoțită de următoarele documente: … c) Adeverință în original de la Registrul agricol, eliberată în anul de cerere, cu efectivele de animale…». În consecință, cererea cu nr 32/03.01.2023 depusă la Centrul Județean al APIA Timiș a fost respinsă, iar pentru anul de cerere 2023 nu s-a emis acord prealabil pentru finanțare pentru SC Prod Suin SRL”.

    Instanța a decis că primăria era obligată să elibereze fermierului adeverința APIA

    Fermierul a solicitat instanței să decidă legalitatea refuzului primăriei de a-i elibera adeverința. Instanța a decis că Primăria Iecea Mare nu a avut dreptul să-i refuze producătorului agricol acest drept, însă chiar și așa, a fost nevoie de intervenția unui executor judecătoresc, care să oblige Primăria să emită adeverința datată 23.06.2023. Totodată, Primăria Iecea Mare a trebuit să suporte cheltuieli de judecată și de obținere cu de-a sila a adeverinței, în cuantum de aproape 2.000 euro.

    Adeverința devenită inutilă, emisă în urma deschiderii dosarului de executare, s-a făcut pe baza copiilor xerox, conforme cu originalul, ale registrului de evidență a exploatației SUIN PROD SRL și nicidecum după ”certificarea registrului de exploatație de către DSVSA Timiș”, așa cum invocase inițial Primăria Iecea Mare, ca motiv de refuz. Practic a trecut 1 an și 2 luni, din momentul când fermierul a depus prima sa cerere pentru eliberarea a adeverinței cu numărul de capete de suine și momentul când, în sfârșit, a primit-o.

    Prejudiciul cauzat fermierului, aproape 13.000 de euro

    Fermierul Miha Iulius estimează că adeverința care a venit 6 luni mai târziu decât termenul limită de depunere, i-a cauzat un prejudiciu de aproape 13.000 euro, în contextul în care el și-a achiziționat tot necesarul de motorină pentru anul agricol, în primele două trimestre din 2023, iar APIA nu-i poate deconta decât acciza pentru motorina achiziționată din momentul depunerii adeverinței, până la finalul anului.

    ”Contextul generat de război, de nesiguranța unei cotații fixe a motorinei, m-a determinat să achiziționez cantitatea de combustibil pentru întregul an în prima parte din 2023. Eu, ca să beneficiez de acciză, ar trebui să mai cumpăr încă o dată cantitatea de combustibil. Asta ar fi fără nici o logică economică, fiindcă n-am nevoie de o asemenea cantitate. Și chiar dacă aș primi acciza pentru achizițiile din semestrul II al anului în curs, pentru cele din semestrul 1 nu voi primi nimic. Practic sunt un fermier care, fără să am vreo vină, în 2023 am plătit motorina la preț întreg, în timp ce restul colegilor au plătit preț subvenționat. Eficiența mea economică a fost decisă de pixul unui primar, ceea ce mi se pare fundamental greșit, deoarece societatea mea mă are doar pe mine ca administrator, nu și pe domnul primar. Din acest motiv sunt nevoit să mă îndrept spre instanță, ca să îmi recuperez prejudiciul generat de Primărie. La final cea care va trebui să plătească despăgubiri este comunitatea. Asta fiindcă cineva nu a emis o pârlită de adeverință la timp, așa cum legea îl obliga. Banii cu care s-ar fi putut construi un parc pentru copii, se vor topi în procese”, crede Miha Iulius, fermierul păgubit.

    Edilul a observat că ”e același scris” de mână în registrul de mișcare și a simțit ceva necurat în asta

    Primarul localității Iecea Liviu Tomulea, în punctul de vedere expus către Agrointeligența-AGROINTEL.RO în dialogul purtat cu acesta, a explicat resorturile care l-au împins să amâne eliberarea adeverinței:

    Agrointeligența: De ce ați refuzat să-i eliberați fermierului Miha Iulius adeverința pentru subvenția APIA pe motorină?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Adeverințele pentru subvențiile pe motorină și le-a primit când a vrut dânsul.
    Agrointeligența: După 7 luni?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Acum nu știu ce să vă zic. Poate nu și-o fi depus documente. N-am la îndemână la ora asta să vă zic de ce. Nu știu ce instituție are obligația să-ți caute documentele în arhivă dacă tu vii și depui o cerere: «să-mi eliberați adeverință». Credeți-mă și gândiți-vă că nu este un singur fermier și agentul agricol nu are o singură atribuție. Are chiar mai multe, vreo două sau trei, dacă nu mă înșel, peste trei atribuții și exercită mai multe funcții, da? Să știți că domnul agricultor nu este privilegiatul comunei și nici nu este cetățeanul care este respins de către instituție cu orice cerere. Să nu credeți. Are cereri aprobate, tot ce a pus la dispoziția cererior și documete justificative a primit.
    Agrointeligența: S-a cerut un registru… (n.r. fraza reporterului a fost întreruptă, interlocutorul având percepția că intuiește conținutul întrebării)
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Da, de mișcare, dar ați văzut registrul?
    Agrointeligența: Nu, cum arată?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Ei, să vă uitați la el, să vedeți că-i făcut în așa, în jumate de oră pe genunchi. L-a făcut așa, numai că l-am cerut noi, nu că trebuie să-l pună la dispoziție, știți? Era foarte revoltat și a venit și a jignit și angajații la primărie când a venit, când i s-a cerut registrul de mișcare. Dar el nu neapărat trebuie să aducă registrul de mișcare. El trebuie să aducă adeverință, pentru că DSV are un program, din ce știm noi, în care fermierul își elimină și își adaugă efectivul de animale. Dacă își listează acel efectiv, îi scurtează birocrația. Dar știți, dacă ne bate puțin știința, încercăm să facem documentele pe genunchi, repede și să le aruncăm în nas funcționarilor și să susții: «Domne, v-am adus». Păi ăla se vede că-i făcut pe genunchi. Nu e un registru care este întocmit în fiecare zi de angajații săi. Se vede că-i făcut la normă, ca să fie adus. E același scris și nu cred că scrie doar el singur în registrul de mișcare. Într-o zi unul scrie poate de jos, la birou, altul scrie din picioare ca să-și completeze ziua respectivă. Se vede că-n fiecare zi sunt scrisuri diferite. Nu pot să cred că el în fiecare zi este acolo în fermă și-și completează registrul. Și pentru aceste motive i-am cerut să-mi aducă din programul DSV-ului, unde are tot efectivul de animale și unde scrie și unde completează sau elimină efective, dacă au decedat, sau din alte motive. Dvs. vreți să eliberez o adeverință în care spune că el are atâtea sute sau mii de capete. Ok, te cred pe cuvânt, dar el nu le-a adus și pe cele de la DSV. Oricum, pe el îl verifică și cei de la APIA. Însă nu știu de ce se aruncă de către APIA în brațele primăriilor sarcina să eliberăm adeverințe. Dar, în altă ordine de idei, știți că lui i se schimbă trimestrial efectivul? Și nu e normal să declare fiecare mișcare trimestrială către compartimentul agricol al UAT-ului de care aparține? La fiecare modificare a efectivului de animale, indiferent de tipul de crescător de animale, mai ales că e vorba de subvențiile date de către APIA, crescătorul are obligația să anunțe în scris compartimentul agricol pe raza căruia își are activitatea. Nouă nu ne pune la dispoziție acele copii. Eu zic că trimestrial trebuie să declare. Dumneavoastră credeți că un lot de îngrășare de 8000 de capete îl ține 12 luni în fermă? Îl ține 3 luni și în registrul ăla de mișcare nu ar trebui să apară cu mișcare? Acel registru vă spun eu că-i făcut pe genunchi. Se vede că-i făcut în jumate de oră.
    Agrointeligența: El a câștigat un proces fix pe baza acelui registru «făcut pe genunchi», pe care vi l-a livrat. A și pus un executor și executorul a reușit să obțină de la dvs, până la urmă, acea adeverință. Deci clar, la minima rezistență, un fermier în relația cu autoritățile, poate să dea și un registru de felul ăla, «făcut pe genunchi» și până la urmă prin legile statului, prin sistemul de Justiție, să aibă câștig de cauză. Să se zică: «primăria trebuia să-i dea». Era o formalitate.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: În lege nu vorbește că Primăria trebuia să-i dea. Este ambiguă. Hotărârile de instanță nu sunt discutabile. Alea sunt obligatorii. Dacă instanța a spus să eliberăm, eliberăm conform hotărârii judecătorești. În altă ordine de idei, noi nu avem competența să verificăm efectivul, că nu avem voie să intrăm înăuntrul fermei, nu? Dar noi trebuie să eliberăm o adeverință pe declarația lui. Nu știu de ce APIA ne bagă pe noi în față, ca să certificăm acele capete ca un fermier să primească subvenția, pentru că nu vorbește în lege că trebuie să certificăm noi acele capete. În momentul când eliberezi o adeverință cuiva, egal cărui terț, ești părtaș cu el la accesarea de fonduri europene, pentru că subvențiile sunt fonduri UE.
    Agrointeligența: Dacă instanța a decis să îi eliberați adeverința pentru ferma de suine, nu înseamnă că asta a fost obligația primăriei încă de la început?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Eu din ce îmi aduc aminte, știu că instanța a motivat ceva acolo și că din cauză că e ambiguă, din aceste motive ne pune pe noi să eliberăm. Legea este ambiguă, pentru că verificarea acestor efective de suine, o face direct plătitorul de subvenții, în cazul nostru APIA. Dar au găsit funcționarii de la APIA o chichiță prin care aruncă în brațele primăriilor responsabilitatea. Și n-ar fi asta o problemă, am semna, dar asta dacă el (n.r. fermierul) și-ar actualiza trimestrial registrul agricol și poziția lui din registrul agricol. Legislația prevede actualizarea datelor din registru la orice modificare a numărului de efective. Și noi știm că el (n.r. fermierul) la fiecare 3 luni face livrări. … Nu e vorba că nu are dreptul. Tu, ca fermier beneficiar de fonduri UE, subvenții etc, tu ai obligația să-ți actualizezi toate documentele, iar tu vii numai o dată pe an, când depui la APIA. Aici e problema mea. Înțelegeți?
    Agrointeligența: De ce instanța v-a obligat să emiteți acea adeverință, deși el v-a depus un registru făcut pe genunchi și pe care nu l-a actualizat la fiecare 3 luni?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Eu zic că pentru subvenția la motorină, din ce îmi aduc eu aminte, nu am la îndemână, dar știu că a primit. Eu știu mai multe lucruri. Haideți să vă spun. Cu toate necazurile care li s-au întâmplat tuturor fermierilor, cu pesta știți că a avut mai multe efective decedate. E problema lui administrativă. Vă spun că știu, pentru că în sat se vorbește, în localitate. Oamenii vorbesc și a avut o dată, nu știu, un efectiv de 50 de capete decedate și erau puse grămadă. Am înțeles că s-au și sesizat organele de conrol. A avut un control și a scăpat, mă rog, cu bine, Doamne ajută, sau au închis ochii, sau, mă rog, nu vreau să fac afirmații gratuite. … Eu vorbesc doar cu capetele (n.r. nr de capete din registrul agricol), pentru că știu că are angajați din localitate și știu decesele animalelor care se întâmplă, pentru că lumea vorbește și atunci ești sceptic. Ceri, nu? Încerci să te acoperi cu hârtii. Puneți-vă în locul meu. Nu vreau să răspund pentru toate chestiile ce le face domnul reclamant. Înțelegeți? … Există aici o problemă. Mie mi-e frică de acest personaj și de aceea vreau să mă acopăr cu hârtii. E mult de discutat. Noi trăim aici unii cu alții și ne cunoaștem.

    Fermierul respinge acuzațiile că ar fi ascuns un focat de PPA

    Producătorul Miha Iulius consideră insinuările Primarului, cum că ar fi ascuns focare de pestă porcină și mai mult, că ar fi putut influența în vreun fel autoritățile cu atribuții în domeniu ca să închidă ochii, ca neavând fundament în realitate: ”În Timiș și în Arad s-au închis ferme enorme de suine, aparținând unor producători de renume, atunci când în fermele lor s-au depistat focare de pestă. Cât de puternic să fiu eu, cu o fermă de 8.000 de capete, să pot influența autoritățile publice să închidă ochii la așa ceva în ferma mea? De aceea, nu știu unde să încadrez declarațiile domnului Primar, la fantezii malefice, sau la halucinații cu cauză necunoscută”.

    După povestea cu adeverința, acum primarul ține pe loc fondurile europene pentru ferma de vaci

    Pe 14 iulie anul trecut, a fost aprobat pentru finanțare proiectul de înființare a unei ferme zootehnice de către Agri Millo SRL, cealaltă societate a lui Miha Iulius. Orice antreprenor a implementat un astfel de proiect, știe că are de îndeplinit o serie de condiții, la virgulă, pentru a nu pierde finanțarea. Având în spate alte 3 proiecte derulate cu succes, fermierul știa la ce se înhamă. În primul an și 3 luni de la momentul aprobării pentru finanțare, a efectuat partea de proiectare și obținere de avize pentru înființarea fermei. Însă transpunerea în realitate a planurilor și proiectelor stă în același pix al primarului, care, din 20.10.2022 și până în prezent, a refuzat semnarea unui formular tip numit ”Cerere de informații”, care stă la baza demarării lucrărilor de poziționare certă (n.r. pe banii fermierului, nu ai primăriei) în teren a amplasamentului viitoarei ferme. Motivele, ca și în cazul refuzului de eliberare a adeverințelor, sunt unele care n-au legătură cu temeiurile de respingere prevăzute în lege. Justificarea invocată de primărie, în răspunsul prin care s-a eschivat de la semnarea Cererii de Informații e următoarea: ”Pentru a primi informațiile din cererea mai sus menționată este necesar să vă adresați către primăria care a eliberat titlurile de proprietate, extrasul de plan cadastral de carte funciară în format digital se obține de la OCPI. Primăria Iecea Mare nu deține: planuri parcelare, copii conforme cu exemplarul din arhiva oficiilor teritoriale a titlurilor de proprietate și lista cuprinzând numărul de carte funciară și numerele cadastrale alocate imobilelor în tarlaua respectivă”.

    Declinarea oficială de semnare a Cererii de Informații nu reflectă toată paleta de motive a Primarului. În fapt, relația dintre fermier și primar e una opusă celei din Justiție, unde inculpatul beneficiază în teorie de prezumpția de nevinovăție în fața judecătorului. La Iecea Mare fermierul Miha Iulius e bănuit de primar că în orice moment e în stare să pună la cale ceva necurat. Și, tot încercând să surprindă acel moment prezumat când fermierul va călca strâmb, primarul se eschivează de la asumarea oricărui document oficial în relația cu acesta. E o concluzie care reiese din însăși spusele primarului, din partea a doua a dialogului purtat cu Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Edilul a invocat trei argumente principale care să-i justifice de a nu semna ”Cererea de Informații”, în punctul de vedere oferit publicației noastre: protecția datelor cu caracter personal, obligația administrațiilor locale de a nu semna Cererea de Informații decât firmelor contractate de Primării și suprapunerea solicitării fermierului de a-și realiza poziționarea certă pe banii lui, cu intenția de viitor a Primăriei de a face cadastrarea generală. În continuare reproducem fragmente relevante din dialogul purtat cu edilul Liviu Tomulea pe acest subiect:

    Agrointeligența: Domnule primar, de ce Primăria refuză să semneze acea Cerere de Informații, care ar permite firmei de cadastru contractate de fermier, să înceapă lucrările de poziționare certă în teren a perimetrului unde trebuie să construiască ferma de vaci?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Dvs. știți că pentru acel document cerut, domnul respectiv a primit răspunsuri? (n.r. declinări) Dvs știți că discutăm de date cu caracter personal…. Mai mult decât atât, noi nu avem ceea ce a cerut dumnealui: planuri etc etc.
    Agrointeligența: Nu v-a cerut planuri….
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Vedeți dvs., că sunt informații cu caracter personal. Eu nu am nici o legătură juridică cu acea firmă și am spus că dacă el este un topograf autorizat de către instituțiile statului și în colaborare cu OCPI-ul, OCPI-ul poate să livreze date cu caracter personal dumnealui.
    Agrointeligența: Procedural, OCPI nu livrează documentele necesare elaborării planului parcelar, dacă lipsește de la dosar acea Cerere de Informații.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Acea cerere de informații este doar pentru administrațiile locale, cu specialiști. Ca să simplificăm: dacă acea firmă (de topografie) avea un contract cu primăria comunei Iecea Mare, prin contractul de prestări servicii, eu trebuia să-i vizez acea cerere, ca să-i pună la dispoziție OCPI-ul. Înțelegeți? … Eu nu pot să semnez cu o firmă. Puneți-vă și în locul meu un pic. … Mi-a cerut să semnez că OCPI-ul pune la dispoziție date cu caracter personal firmei contractată de el. Eu nu pot să semnez să-i pun(ă) la dispoziție date cu caracter personal prin care eu nu am nici o colaborare și nici un contract, pentru că el trebuie să respecte niște criterii legale, adică sunt date cu caracter personal, care nu se divulgă. Acea firmă poate să primească de la OCPI, dar nu știu de ce (n.r. OCPI-ul) mă bagă pe mine, că nu are (n.r. cu Primăria) nici o relație contractuală, pentru că firma de topografie, v-am zis, va prelucra date cu caracter personal. … Eu le-am mai transmis: «Faceți contracte cu toți proprietarii din parcelă că vă dau acceptul să le prelucrați datele cu caracter personal și vă eliberez ce aveți nevoie». Asta nu le-am transmis oficial, dar o să urmeze, dacă au nevoie. Eu am vorbit cu ei, am colaborat, am încercat, au încercat să facă presiuni și tot felul de amenințări și le-am spus: «Credeți-mă că nu mă sperii de lucrurile astea».
    Agrointeligența: Formularul ”Cerere de Informații” este obligatoriu de semnat de către primării doar în relația cu acei agenți economici care prestează servicii topografice pentru primării? Acea Cerere de Informații sunteți obligat să o semnați?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Eu zic că nu. Dacă vine și-mi arată prevederea din lege unde scrie că trebuie să semnez, pentru că eu am discutat, că mi-au făcut reclamații și am mai multe plângeri de abuz în serviciu.
    Agrointeligența: Nu sunteți obligat să semnați o Cerere de Informații unei firme contractate de un fermier să întocmească un plan parcelar al unei tarlalale, ca să-i facă poziționarea certă a amplasamentului fermei?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nici nu cred că este corect. Din ce cred eu și din ce am discutat eu cu autoritățile superioare și cu colegi din alte instituții și m-am consiliat și cu alți secretari de comune, sunt informații personale cu care noi lucrăm și pe care le prelucrăm toată ziua și toți cetățenii care depun documente își exprimă acordul cu prelucrarea datelor personale. Fiecare angajat, sau bugetar, sau funcționar public, sau personal contractual, are un contract de a nu divulga secretul profesional și pentru aceste motive nu pot să-mi asum să permit accesul la astfel de date, unei firme care este contractată de terți. De aceea nu cred că este corect ca eu să-i semnez să primească date cu caracter personal, neavând o legătură juridică și un contract cu niște obligații de a nu divulga date cu caracter personal ca și prestator. În momentul în care-i semnezi acest document, din punctul meu de vedere este abuz în serviciu. Dacă instituțiile superioare spun că este obligatoriu să-i încuviințez acel document pentru a se putea elibera date cu caracter personal, mă înclin și semnez, dar văd că până acum nimeni nu m-a forțat să semnez. … Nu îmi asum să semnez să primească date cu caracter personal, deoarece nu are contract de prestări servicii și de confidențialitate cu primăria Iecea Mare. Pentru aceste motive sunt instanțele de judecată, la care (n.r. fermierul) putea să apeleze, care sunt superiorii mei, mă refer ca instituții publice, sau alte, nu știu, ministerul Agriculturii, putea să dea o circulară către ANCPI, să elibereze toate documentele pe care le are nevoie firma respectivă… Nu încerc să îmi asum, pentru că mi-e frică cu legea nouă, asta cu prelucrarea datelor cu caracter personal, că am văzut primari care au plătit și plătesc din buzunar bani.
    Agrointeligența: Dar în cazul ăsta ce bani s-ar plăti din buzunarul dvs că o firmă vine și face o cadastrare pe banii ei, nu pe banii Primăriei. Firma aia trebuie să-și asume ceea ce face. Ăștia sunt avizați de ANCPI și nu au voie să facă ilegalități. Unde ar fi bun de plată un Primar?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Câți ingineri topografi dau cu subsemnatul în România? Aveți idee? În sensul de câți au dosare penale? Știți?
    Agrointeligența: Nu, dar nici dvs. nu știți câți. Adică noi pornim de la premisa că … ?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nici eu. Dar haideți să vă mai spun. Știți că există o rezervă de teren a primăriei pe care domnul reclamant o lucrează?
    Agrointeligența: Și ce legătură are cu terenul unde vrea să-și facă ferma de vaci?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Își va intabula terenul pe numele lui. Eu n-am curaj să semnez ceea ce vrea dânsul.
    Agrointeligența: E un teren care-i în litigiu?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu e în litigiu. E o rezervă de 5 ha pe care o lucrează abuziv.
    Agrointeligența: Și el vrea să facă ferma de vaci pe acea rezervă?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu, dar el o lucrează și cu topograful lui vor face actele în așa fel încât să mi le aducă mie la semnat, să mi le asum cu comisia locală de fond funciar. Eu n-am o certitudine că acel teren va reieși. Dacă-l va suprapune și va zice că acolo e terenul lui, îl lucrează de atâta timp și el este proprietar? Vedeți, aici e problema. În sola aia, vă spun cu o siguranță de 99%, există o rezervă de 5 ha.
    Agrointeligența: Rezum, ca să văd dacă am înțeles corect: Pe aceeași tarla pe care fermierul a angajat o firmă să îi facă cadastrarea, se află și acea suprafață pe care vrea să-și ridice sediul de fermă, însă pe acea tarla se află și o suprafață de 5 ha din rezerva primăriei, pe care el, teoretic o lucrează abuziv, da?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Da
    Agrointeligența: Și vă e frică ca el, odată ce face operațiunea aia, să nu-și însușească terenul primăriei.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Exact.
    Agrointeligența: Asta este o temere a dvs., temerea primarului.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Da.
    Agrointeligența: A trecut un an de zile de când i se refuză semnarea acelei hârtii.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu e problemă de un an de zile. Eu i-am trimis și lui o adresă prin care i-am spus că vom face noi toate diligențele ca să-l ajutăm. Numai la OCPI, de câte ori am fost în ședință pe tema cu intabularea parcelelor din extravilan, special pentru dumnealui, ca să trecem peste aceste animozități. Acum 2 luni de zile trebuia să semnez finanțarea, chiar suntem pregătiți cu toate planurile. Lucrăm la planuri de vreo 6 luni de zile cu topograful pe toată localitatea, așteptăm chiar zilele astea să semnăm contractul de finanțare de la OCPI, pentru a putea finaliza acele planuri care îi vizează pe toți agricultorii din localitate, nu doar pe domnul care reclamă, în vederea intabulării și finalizării pozițiilor planurilor parcelare și eliminarea tuturor discrepanțelor și suprapunerilor. Noi dacă suntem pregătiți, cred că până la finalul anului vom termina. (n.r. De menționat că la momentul la care fermierul a solicitat semnarea Cererii de Informații, Primăria Iecea Mare nu demarase cadastrarea gratuită a comunei, fiind doar o intenție de viitor. Deși în intervalul scurs de la solicitarea fermierului de a i se permite să-și delimiteze parcela, UAT-ul a început să facă câțiva pași premergători, în așteptarea marii cadastrări, nici în prezent Iecea Mare nu apare pe lista comunelor cu finanțare guvernamentală, care beneficiază sau vor beneficia de cadastrarea generală în viitorul apropiat, publicată recent de ANCPI și preluată de Agrointeligența). În altă ordine de idei, (n.r. fermierul) a reclamat și către Prefectură. Am primit niște adrese, i-am răspuns cu celeritate, i-am spus că vom face noi (n.r. cadastrarea). Acum, dacă dânsul vrea să-și facă în termenul pe care și-l dorește dumnealui, nu știu ce să zic, că dacă nu făcea atâtea presiuni, cred că eram și deja terminat cu planurile parcelare pe toată localitatea.
    Agrointeligența: Mă interesează din punct de vedere legal, insist cu acest punct, un primar este obligat să semneze o ”cerere de informații” venită din partea unei firme de topografie care are un contract cu un fermier de pe raza UAT-ului, sau nu este obligată legal?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Legal, să vă spun cu litera legii nu pot să vă spun, dar din punctul meu de vedere nu este obligat. Eu așa cred, pentru că v-am spus, sunt contracte de confidențialitate. Să vă spun. Această lucrare care se va asuma de către comisia locală de fond funciar, iar inginerul topograf care va face acea lucrare nu are nici o răspundere juridică în fața legii. Dacă el face măsurători în fals, stabiliri de limite în fals, nu are nici o răspundere legală? Dacă el face un plan și și-l asumă, eu îl aprob în comisia locală de fond funciar.
    Agrointeligența: Responsabilitatea pică la dumneavoastră. Dar dacă dvs constatați că acel plan conține o eroare, de pildă că cele 5 ha din rezerva primăriei sunt trecute pe numele fermierului în cauză…
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Aaaa, și trebuie să deschid eu proces, să anulez toată poziționarea certă a parcelei și să fac eu toate aceste lucruri pe banii instituției, să-i aruncăm la gunoi?
    Agrointeligența: Practic dvs nu ați semnat acea ”Cerere de Informații”, dacă înțeleg eu corect, din experiența pe care dvs o aveți cu acest personaj, cu Miha Iulius, pentru că dânsul n-a acționat principial în trecut în relația cu dvs…
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Și sunt mai multe lucruri, cum să vă spun? Aici există o relație de genul ăsta. Eu trebuie să fiu mai catolic decât Papa cu actele dumnealui, peentru că tot timpul mi-a băgat sub nas și n-are nici o plângere penală până acum de la mine. Nu caut să ajung la instanțe. Am foarte mult de lucru în localitate. Eu în 2012 nu puteam să fac un duș acasă. N-aveam o stradă asfaltată. N-ați vrea să știți cum arăta localitatea Iecea Mare. Credeți-mă, atât de grea este administrația și credeți-mă, nu ne dăm la o parte și mergem înainte și facem. N-am timp să fiu, cum să spun eu, investigatorul statului român, să-l pun la punct pe acest domn plângăreț. Înțelegeți? Nu am timp și nici nu vreau și nici nu-mi stă în caracter. E problema dumnealui. Eu încerc să-l evit, dacă înțelegeți.
    Agrointeligența: Clar în momentul când ați candidat ca primar, ați știut că aveți pe raza uat-ului dvs și poame, nu doar locuitori virtuoși. Practic Președintele României este președinte și peste pușcăriași și peste bețivani și peste academicieni și peste chirurgi. Dvs nu aveți obligația, ca edil, să dați echitate tuturor? Chiar și petrecărețul, când bate la ușa primăriei că vrea o adeverință, nu-i corect să o primească și el, la fel ca și dascălul, prezumând că dascălul e omul virtuos?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Dacă este legal.
    Agrointeligența: Uitați că instanța a zis că acea adeverință pe baza acelui registru pe care el nu l-a dat la 3 luni, l-a dat o dată pe an făcut pe genunchi, cum spuneți dvs, trebuia să i-o dați. Oare temerea dumneavoastră, justificată pe baza relației instituționale pe care ați avut-o cu dânsul, poate că arată că ar trebui să vă păziți, dar totuși vedeți că instanța zice: nu domne, trebuie să fie egalul celorlalți. Tu trebuie să-i dai.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Da, așa e, trebuie să-i dai dar doar în limita legii. Când am suspiciuni, îmi rezerv dreptul de a-i refuza.
    Agrointeligența: Recent au avut loc alegeri la nivelul PSD Timiș. Ați avut reclamații că în anumite situații ați avut atitudine neprincipială față de cetățenii din comună, în calitatea dvs. de ales local?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Cu ocazia alegerilor nu s-a discutat așa ceva. Au fost discuții la nivelul partidului dar au fost reclamații. Au fost discuții, dar nu pot spune că au fost contradictorii sau sprijinitoare. Au fost câteva discuții, dar asta cred că este treaba noastră directă, a partidului. Nu cred că ar trebui acum să-mi spăl rufele în public. Dar să știți că mi s-a spus așa: dacă ai certitudine că … , sau suspiciune… , refuză. Să meargă la instanță! Dacă instanța spune … și la revedere. Să știți că m-au întrebat: «Ce se întâmplă?» «Ce-i acolo?» Că au făcut reclamații până și la Marcel Ciolacu. Și am fost întrebat. Le-am zis: «Domne, uite așa, așa, așa». «OK. Ești sigur?» «Da, sunt sigur». «Refuză. Nu te băga, ca să nu îți iei un dosar penal gratuit». Puneți-vă în pielea mea, să vedeți ce presiuni se fac și din partea colegilor lui din politică și credeți-mă că nu mi-aș putea permite să fac abuz în serviciu, pentru că oricum am de la dânsul plângere pentru abuz în serviciu. Asta e cred eu și ce simt eu și atunci încerc să mă acopăr cu tot ce pot și să stau în gardă, pentru că n-aș vrea să fac o greșeală din asta elementară care să mă coste.

    Fermierul Iulius Miha

    Fermierul și specialiștii demontează ”teoriile” primarului Tomulea

    Fermierul Iulius Miha a negat ferm acuzele aduse de primarul Liviu Tomulea, privitoare la un presupus plan de însușire a 5 ha din patrimoniul administrației locale: ”Nu am cunoștință că lucrez abuziv 5 ha din rezerva Primăriei. Dacă există suspiciuni, ar trebui urgentată cadastrarea, să se vadă toți proprietarii, iar primăria, daca are teren să-l lucreze, sau să-l arendeze, ca să aducă bani la buget”.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO s-a consultat pe tema ”piedicilor” puse de Primăria Iecea Mare în semnarea Cererii de Informații către firma de topografie angajată de fermier, cu un expert din cadrul ANCPI care a acceptat să comenteze situația sub protecția anonimatului, dar care a o vastă experiență în domeniu: ”Nu am mai întâlnit o astfel de abordare… E o chestiune foarte clar reglementată. … Firmele de topografie sunt operatori de date cu caracter personal și au obligația să păstreze confidențialitatea datelor și să le utilizeze doar în cadrul proiectului pentru care le-au solicitat”.

    Totodată Agrointeligența-AGROINTEL.RO a cerut opinia avizată a unui reprezentant al UAT-ului pe raza căruia s-a aflat tarlaua, anterior înființării comunei Iecea Mare și ni s-a explicat că Cererile de Informații se semnează de UAT-ul pe raza căruia se află în prezent suprafețele, nu de anteriorul.

    Mai mult, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dialogat și cu un topograf cu bună cunoaștere a zonei și contextului și acesta a subliniat la rându-i că ”protecția datelor cu caracter personal” nu poate fi invocat ca motiv de refuz al semnării Cererii de Informații, explicându-ne că anual operatorii de servicii topografice semnează cu ANCPI angajamente de protecție a confidențialității datelor. Asta înseamnă că Primarul comunei Iecea Mare și-a luat în cârcă o responsabilitate care nu-i aparține: cea de custode al confidențialității informațiilor păstorite de o altă instituție, ANCPI.

    Ca tabloul ”tensiunii instituționale primărie-agent economic” să fie complet, menționăm că Miha Iulius a fost contracandidat la alegerile locale al primarului Liviu Tomulea, după ce, anterior, cei doi au făcut echipă în consiliul local. Acest mix confuz de sentimente contradictorii trăite intens de primar: ”nu mă sperii – mi-e frică”, în legătură cu fermierul contracandidat politic, dar și pe urechea plecată de primar la informațiile vehiculate de gura satului, care vorbește pe la colțuri, l-a făcut pe edil să devină excesiv de bănuitor în privința intențiilor fermierului. S-a văzut în «interpretarea grafologică amatoricească stilului scrisului de mână din registrul de porci», dar și în «încercarea de ghicire a intențiilor prezumat malefice ale fermierului, ascunse în spatele unor țăruși de delimitare a perimetrului viitoarei ferme de vaci». O astfel de abordare puternic emoțională și subiectivă din partea unui Primar, se traduce într-un blocaj al emiterii documentelor pe care administrația locală are obligația legală de a le emite producătorului agricol.

    De partea cealaltă, din cauza piedicilor de care s-a lovit în ultimii ani în obținerea subvențiilor și din cauza dificultăților de care se lovește în procesul de înființare a fermei de vaci de lapte pe bani europeni, Miha Iulius a ajuns să facă Agricultură în Justiție, în loc să facă Agricultură în grajd, ori în câmp.

    ”Am 3 ani să implementez proiectul. Un an din cei 3 deja s-a scurs și în el ne-am ocupat de avize. Este un abuz clar al primarului împotriva mea. Se vede clar, pentru că nu numai cu o societate are treabă, ci cu toate societățile în care eu sunt administrator, cu tot ceea ce eu dețin. Lăsând la o parte că sunt poate cel mai mare contribuabil la nivel local, nu poți, ca primar, să întârzii cu bună credință demararea unor lucruri, nu mai ca să mă încurci. Ce am nevoie să obțin, trebuie să obțin în instanță. Este un pic prea mult. N-are nici o logică. E doar un abuz”, ne-a declarat fermierul din Iecea.

    Cazul fermierului Miha Iulius nu e singular la nivel național. De-a lungul anilor, Agrointeligența a auzit puzderie de relatări dinspre fermieri care-și rup unghiile, încercând să deschidă și pentru ei ușile primăriilor.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!