• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Rabla pentru tractoare – funcțional de anul viitor? Ce spune ministrul Mediului

    Angelica Lefter -

    Programul Rabla pentru tractoare – funcțional de anul viitor? Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, nu exclude ca Programul Rabla să fie extins și la tractoare. Oficialul a menționat că programul Rabla trebuie regândit în fiecare an, astfel încât setul de principii agreat să poată fi transpus în noul program care să-i mulțumească pe beneficiari.

    După ședința de Guvern de astăzi, joi – 2 noiembrie, ministrul Mircea Fechet a făcut referire la câteva subiecte importante, printre care și Programele Rabla și Rabla Plus. Întrebat de jurnaliști dacă noul program i-ar putea obliga pe români să cumpere doar mașini fabricate în țară, ministrul a spus că acest lucru contravine principiilor fundamentale ale UE, însă speră ca românii să prefere producătorii de mașini din țară.

    Citiți și: Programul ”Rabla pentru tractoare”, implementat de o firmă privată pentru a-i sprijini pe micii fermieri

    Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet

    Mircea Fechet: ”Fără îndoială că Programul Rabla trebuie regândit în fiecare an pentru anul care urmează”

    Totodată, ministrul Mediului a fost întrebat, după ședința Executivului, dacă din această toamnă, va exista și programul Rabla pentru tractoare, lucru pe care ministrul de resort nu l-a negat.

    ”Am avut astfel de discuții cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu, la fel cum le-am avut cu primul-ministru. Fără îndoială că Programul Rabla trebuie regândit în fiecare an pentru anul care urmează, iar din acest punct de vedere urmează să agreăm un set de principii pe care să le transpunem în noul program (…) Cred că atunci când discutăm despre aceste programe finanțate din bugetul național, nu din alte surse, ar trebui să luăm în considerare și aceste interese naționale, respectiv modul în care vom reuși să folosim, să direcționăm cât mai mulți din acești bani, către producătorii din România”, a menționat ministrul Mircea Fechet.

    Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu vrea lansarea programului Rabla pentru tractoare anul viitor

    Ministrul Mediului: ”Aș vrea ca o cât mai mare parte din aceste bugete să ajungă la producătorii români”

    De asemenea, la întrebarea legată de factori de evaluare și dacă există un punctaj care să avantajeze o anumită companie sau producătorii de mașini din România, ministrul Mircea Fechet a menționat că preferă ca o mare parte din buget să meargă la producătorii români, dar că programul Rabla, în prezent în vigoare numai pentru autoturisme, nu va discrimina importatorii de autoturisme.

    ”N-am spus că vreau sa-i avantajez (n.r. pe producătorii din România), am spus că aș vrea ca o cât mai mare parte din aceste bugete să ajungă la producătorii români. Vom agrea structura completă a programului, cu speranța că acest lucru se va întâmpla, în niciun caz nu vom interzice sau în niciun caz nu vom discrimina importatorii de autoturisme din alte țări, pentru că acest lucru ar înfrânge niște principii fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi libera circulație a mărfurilor. Câtă vreme există o lege, eu presupun că legea trebuie respectată, fie că vorbim despre legea achizițiilor publice verzi, la care cu siguranță vă referiți, fie că e vorba de orice altă legislație. Este foarte adevărat că nu doar la mașini, dar dacă discutăm despre strategia Farm to Fork, de la Fermă la Furculiță, a Uniunii Europene, principiul proximității este un principiu fundamental în acea strategie. Cu alte cuvinte, însăți UE spune că ar trebui ca alimentele cumpărate în școli, spre exemplu, să fie achiziționate de la ferme sau de la producători care sunt cât mai aproape de locul de furnizare pentru că nu este oportun nici din punct de vedere al mediului, nici din alte motive, să te plimbi prin țară sute de kilometri cu alimente sau cu alte mărfuri”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!