• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Linia de ambalare a cartofilor – investiția cu care un mare cultivator din România își dublează profitul în fiecare toamnă

    agrointeligenta.ro -

    Cultura cartofului nu a mers deloc bine în acest an. În afară de ploile care au diminuat recolta, acum prețurile sunt derizorii și fermierii se plâng că vând în pagubă toată munca de peste an. Unii cultivatori de cartofi, însă, au investit din timp în spații de depozitare, iar acum sunt deciși să aștepte momentul în care prețul cartofilor va crește de cel puțin două ori pentru a scoate pe piață propria marfă.

    Pentru Mihail Mucsi, fost cercetător și unul dintre cei mai mari cultivatori de cartofi din țara noastră, soluția salvatoare este, an de an, investiția pe care a făcut-o într-o linie de sortare și de ambalare a cartofilor. Frumos așezată în saci, recolta de la ferma sa din Târgul Secuiesc ia drumul Bulgariei, acolo unde prețurile sunt duble decât cele din piața românească chiar și în cele mai dificile momente.

    ”Eu am avut o șansă pentru că am linii de ambalare la 5 kg, 10 kg și 25 kg și în acest fel am reușit să vând 500 de tone în Bulgaria. Nu era prețul mare, dar în acel preț nu era inclus TVA-ul și am obținut între 45-50 de bani pe kilogram. Aici dacă dai la prețul acesta îți ia și TVA din el și rămâi cu mai puțin”, a dezvăluit Mucsi soluția prin care a reușit să obțină valuta necesară pentru a plăti sămânța pe care o cumpără din Olanda.

    sortarea cartofilor

    Investiție de aproape 300.000 de euro

    Investiția în linia de ambalare a cartofilor nu a fost una mică, însă Mucsi a obținut fonduri europene pentru această tehnologie care îi salvează, an de an, afacerea. În total, fermierul spune că suma pe care a plătit-o pe cele două linii de sortare a cartofilor se apropie de 300.000 de euro. Astfel, prima linie de sortare și de ambalare a cumpărat-o în 2006 cu 133.000 de euro, în timp ce a doua a ajus la ferma sa mai târziu și a costat 160.000 de euro, bani pentru care mașina nu doar îi alege tuberculii pe categorii, dar îi și așează frumos în saci mai mici, ușor de vândut, de 1-10 kilograme.

    Fermierul recunoaște că dacă ar fi vândut în România nu ar fi obținut decât 25 de bani pe kilogramul de cartofi, adică jumătate din suma pe care a încasat-o la bulgari. E drept, pe lângă investiția în linia de ambalare, o altă cheltuială suportată de cultivator a fost transportul până în Bulgaria.

    Mihail Mucsi (foto) spune că toate eforturile sale au fost deocamdată răsplătite, însă nu a vândut decât o mică parte din recoltă în această toamnă, restul cartofiilor fiind depozitați până când nivelul prețului va atinge un nivel care să îi asigure profitul. Vorbește despre un preț aproape istoric de mic la cartofii românești.

    ”În această toamnă s-a vândut în câmp cu 25 de bani kilogramul, dar unii mai urcau și la 35, 40 de bani. Noi cei care producem pe suprafețe mai mari și avem și posibilitatea de păstrare am fost obligați să vindem la prețuri mici deoarece ne presează creditele pe care le avem și trebuie să plătim și sămânța”, a spus Mucsi pentru Agrointeligența.

    2013 a fost un an foarte bun

    Anul acesta este la polul opus față de 2013. Atunci producția a fost bună și prețul dublu față de maximul acestui an. ”Anul trecut a fost un an foarte bun și ca producție și ca preț. În toamnă și în iarnă s-a vândut la un preț foarte bun, doar în primăvară a scăzut prețul, ceea ce nu s-a mai întâmplat până anul trecut decât o dată sau de două ori.Cel mai bine am dat la hipermarketuri cu peste un leu, preț fără TVA și alte taxe, practic banii care ne-au rămas nouă”.

    Embargoul rusesc, marea temere a fermierilor

    Pentru marii producători, care au posibilitatea păstrării mărfii o perioadă mai îndelungată în depozite, evoluția prețului este foarte importantă, dar Mihail Mucsi spune că nu știe la ce să se aștepte în continuare, fiind mai mulți factori care au putea duce la o creștere sau nu a prețului de vânzare.

    ”Nu prea știm la ce să ne așteptăm în continuare în ceea ce privește evoluția prețului. Este foarte important și ce se întâmplă în continuare cu embargoul Rusiei. Pentru că marii producători din vestul Europei exportau foarte mult în Rusia. Dacă se va ridica embargoul atunci cu siguranță va crește și prețul, dacă nu, chiar nu știm ce se va întâmpla. Pentru că și la noi în țară se aduc cartofi din afară și aceste importuri nu sunt întotdeauna legale”, concluzionează proprietarul Agrico-M SRL pentru Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut