• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorul Radu Tuștean – campion european cu cocoșul său din rasa Orpington Rossenkam

    Angelica Lefter -

    Radu Tuștean, crescător de păsări din comuna Margina, județul Timiș, a obținut primul său titlu pentru găinile din rasa Orpington pe care le crește. Tânărul a câștigat titlul de campion european cu un exemplar din rasa Orpington Rossenkam, adică un cocoș cu creasta ”pieptăn de trandafir” sau creastă bătută.

    În orașul Mulhouse, din regiunea Alsacia din Franța, la finalul lunii octombrie a avut loc o mare competiție la care doi români au obținut primul și al doilea loc la categoria de păsări negre din rasa Orpington. Radu Tuștean a devenit campion european cu 95 de puncte obținute pentru cocoșul său cu creasta ”pieptăn de trandafir”, Orpington Rossenkam. Alături de el, românul Ioan Hoban, un alt crescător pasionat, a devenit vicecampion european, tot cu 95 de puncte obținute din partea juriului pentru cu două exemplare Orpington Galben cu creasta normală, respectiv bătută.

    Citește și: Rase de găini de carne. Cele mai bune rase de găini pentru carne

    Radu Tuștean, crescător de găini Orpington de circa 5 ani

    Crescătorul de păsări Radu Tuștean are 27 de ani și se ocupă de creșterea găinilor din rasa Orpington de aproximativ 5 ani, când a primit cadou câteva exemplare de la o bună prietenă. Tânărul face parte din Asociația ”Nako Sânnicolau Mare”, unde sunt reuniți mai mulți crescători de păsări. Cu un job cu program normal, la o companie, timpul liber și-l alocă pasiunii sa este creșterea găinilor din rasa Orpington, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”M-am apucat de crescut găini din rasa Orpington dintr-o întâmplare. Mi le-a adus o prietenă și pe zi ce trecea au început să-mi placă cât mai mult și am început să le cresc. Această rasă a fost creată în Germania acum 10-15 ani, poate mai bine, prin încrucișarea câtorva rase. În Europa sunt undeva la 7-8 crescători care au calitatea necesară pentru a reproduce aceste păsări, iar eu sunt printre ei, pot să spun”, a relatat tânărul crescător de găini.

    Citește și: Cele mai productive rase de găini ouătoare

    Crescătorul român de păsări Radu Tuștean, campion european la rasa Orpington Rossenkam

    Hrana găinilor Orpington este formată din grăunțe și unele stimulente oferite în perioada de reproducție

    De acum 5 ani, de când a primit primele găini, Radu Tuștean le-a înmulțit și a ajuns la aproximativ 60 de păsări. Găinile din rasa Orpington nu sunt foarte pretențioase, doar participarea la concursuri necesită o pregătire mai mare a fiecărui exemplar, a spus crescătorul.

    ”Ele consumă hrană ca orice găini, furaje normale, Orpington este o rasă mixtă. În perioada de reproducție folosesc niște stimulenți, concentrate pentru găini ouătoare ca să pot să le stimulez mai mult în acea perioadă. În rest, hrana este ca la orice găină, porumb, grâu, amestecuri de cereale și măcinate, spărtură. Am spațiu la curte pentru ele, am investit în adăposturi. Pentru o familie, un cocoș și o găină, pentru reproducție, au la dispoziție 2 metri pătrați numai ai lor. Am adus exemplare noi când am fost în Franța la final de lună octombrie. Participarea la această competiție a fost o experiență unicat pentru mine, fiind prima expoziție la nivel european”, a menționat Radu Tuștean.

    Citește și: Lucian Onujec, crescătorul român de iepuri Uriaș German care face performanțe în țară și peste hotare

    Cocoșul Orpington cu care Radu Tuștean a cîștigat titlul de campion european

    Păsările din rasa Orpington sunt pregătite timp de 2 ore înainte de a participa la un concurs

    Juriul din Franța a apreciat exemplarele crescute de tânărul Radu Tuștean, mai ales că la astfel de expoziții concurs păsările sunt pregătite în mod special, spălate, aranjate, apărând cu un penaj extraordinar. Radu Tuștean a adăugat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că preferatele sale sunt păsările din rasa Orpington cu penaj negru.

    ”În Franța am fost 4 crescători, cu un număr de 32 de exemplare. Numărul total de păsări a fost de 800, la categoria mea, Orpington Negru Rossenkam, au participat în jur de 50-60 de păsări și au fost undeva la 6-7 crescători. Am câștigat titlul european cu un cocoș. La el au fost apreciate tipul și forma, conforme cu standardul, pentru că aceste păsări când sunt arbitrate foarte serios. Eu, pentru a oferi găinilor mele niște inele genealogice, pentru a ști din ce an sunt, le-am înscris într-o asociație. Atunci am primit invitația de la un alt coleg care locuiește în Germania, să mergem împreună la expoziția din Franța. I-am spus: de ce nu? Pentru mine a fost un pas mare să mergem în Franța. În decembrie avem altă expoziție națională, la Romexpo, pe 1,2,3 decembrie. Acum, se mai organizează expoziții și regional, în județul Timiș, mergem și la acelea. Acesta din Franța este cel mai mare titlu pe care l-am obținut, dar am mai obținut titlul de campion de la Lugoj, de la Sânnicolau, de la Timișoara. În general nu se dau premii în bani a aceste concursuri, însă poți ulterior să valorifici animalele la prețuri bune. Eu am dat 100 de euro pe exemplarele achiziționate din Franța, pentru mine este enorm. Acum am adus culori noi, albastru, auriu, dar preferatele mele rămân tot cele negre. Le pregătesc intens pentru concursuri: le spăl penele, le usuc cu uscătorul, le tai unghiile și le pilesc ciocul. Pregătirea durează undeva la 2 ore. Un cocoș poate ajunge la 4 kilograme, iar găinile la 2,5-3 kilograme”, a explicat crescătorul.

    Padocul unde Radu Tuștean crește găinile din rasa Orpington

    Găinile din rasa Orpington, extrem de docile și frumoase

    Radu Tuștean este de părere că linia genetică trebuie împrospătată în fiecare an cu exemplare noi. Cu toate acestea, păsările din rasa Orpington nu ajung niciodată în supă, ci sunt păstrate pentru reproducere. Comportamentul acestor găini este unul blând și foarte docil.

    ”Sunt foarte blânde, asta mi-a plăcut la ele, au un comportament docil. Dacă pun un cocoș să stea la mine pe picior, acolo stă 2 ore, nu se mișcă. Parcă sunt ciobanul cu oile, mă urmăresc peste tot prin grădină”, a spus tânărul care a mărturisit că este pasionat de mic de animale, inspirat de bunicul său alături de care obișnuia să crească iepuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor