• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stelian Fuia, STINE: Există un beneficiu de 300 euro/ha pentru fermier, după ce scădem costurile cu sămânța și nutriția suplimentară

    agrointeligenta.ro -

    Stine Seed încheie în România primul an comercial. Cei mai noi hibrizi de porumb și de soia, genetică americană, au reușit să dovedească direct în ferme, că trecerea la noua tehnologie de cultivare este profitabilă. Stelian Fuia, fondatorul SOYTEK, compania care a lansat în România și în Europa noii hibrizi Stine Seed și noul concept High Population (densitate ridicată la hectar, printr-o reducere a distanței între rânduri), arată, în baza rezultatelor obținute în  exploatații, că după ce scădem costurile cu sămânța și nutriția suplimentară, există un beneficiu de 300 de euro pe hectar pentru fermierii care cultivă noua genetică.

    Agrointeligența: Ce este cu acest porumb „pitic” care în ultimii ani a căpătat tracțiune în piața agribusiness? Unde suntem în acest moment?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: În acest an, în 2023, am reușit să încheiem omologările pentru primii hibrizi în UE și Ucraina și să începem să vindem astfel de sămânță către fermierii din Europa, cu foarte bune rezultate după primul an de vânzări, prevăzute pentru fermieri, ca producție, atât în România, cât și pe celelalte piețe în care am avut vânzări-test.

    Agrointeligența: Vorbim de un porumb cu o talie mică, dar dincolo de această caracteristică, ce înseamnă această tehnologie pe care Stine Seed a brevetat-o și pe care dumneavoastră și colegii dumneavoastră de la SOYTEK o implementați și o aduceți în România pentru fermierii români?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Stine este o companie inovatoare, care a inovat foarte mult în soia, având o poziție dominantă pe piața americană de soia și pe celelalte piețe importante și, la fel, inovează și în porumb. Sunt pionieri în acest domeniu și sunt urmați îndeaproape de încă două-trei mari corporații mari din lume în domeniul semințelor de porumb. Cu această tehnologie nu facem decât să aducem o genetică de porumb mult mai eficientă în a utiliza resursele de hrană și apă. Este o genetică cu o talie mai mică, nu este un porumb pitic, cum s-a încetățenit, este, depinde de hibrid, cu o talie cu numai 50-100 cm mai mică. Însă, această talie mai mică, pe deoparte, îi dă eficiență în a utiliza aceleași resurse, pentru că planta își duce resursele în producție, nu în masa vegetală, iar pe de altă parte, ne permite nouă să putem să semănăm mai multe plante pe hectar. Mai mulți știuleți înseamnă o producție mai mare în final, pentru că dacă ne uităm statistic, din ultimii 30 de ani nu s-au modificat foarte multe elemente de producție: avem același număr de rânduri pe știulete, avem același număr de boabe pe rând…Este adevărat, este bobul un pic mai mare, ciocălăul un pic mai subțire…

    Ceea ce putem să facem ca să creștem producția e să punem mai multe plante pe aceeași unitate de suprafață. Acest porumb permite acest lucru și vine și cu o schimbare tehnologică în ce privește semănatul pentru că, dacă tradițional, s-a încetățenit ideea de a semăna porumbul la 70-75 cm, chiar 80 cm  în SUA. Noi venim cu această tehnologie și recomandăm semănatul la 50 de cm. Am avut anul acesta platforme chiar și la 35 de cm, ceea ce ar fi optim. A funcționat foarte bine la 35 cm, cu randamente de peste 3,5 tone peste hibrizii concurenți de pe piață din ferma din Dolj, unde am avut platforma Expo Stine. Distanța de 35-37 ar fi optimă, însă ne lovim de barierele tehnologice pentru că putem semăna la 37 de cm, dar nu putem recolta. La 50 nu e o problemă, există o multitudine de companii care produc hedere pe 50 de cm pentru porumb. Pentru 35-37 cm, există unul-doi producători, dar sunt atât de scumpi la momentul actual…Compromisul este undeva la 45-50 de cm pentru că putem să creștem densitatea la hectar cu 30%, dar vom menține același spațiu de nutriție pentru fiecare plantă din cultură.

    Știulete de porumb dintr-o parcelă semănată cu genetica Stine

    Agrointeligența: Care sunt producțiile ce se obțin în acest moment?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Producțiile de anul acesta, din comercial, nu din testări, validează conceptul pentru că, în mod constant, în fermele unde am vândut sămânța, avem producții de peste 2 tone/ha față de hibrizii concurenți, cu aceeași tehnologie. Adevărat, se intervine cu puțin mai multă sămânță și nutriția trebuie să fie crescută pentru că, totuși, ai un număr cu 30% mai mare de plante pe suprafață. Aceste costuri sunt acoperite și există un plus pe unitatea de suprafață, un beneficiu net. După ce scădem costurile cu sămânța și nutriția suplimentară, există un beneficiu de 300 de euro pe hectar pentru fermier.

    Agrointeligența: Tehnologia poate fi folosită atât în irigat, cât și neirigat?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Genetica Stine funcționează și în irigat, și în neirigat. Sunt două abordări aici. Atunci când mergem în cultură neirigată, recomandăm creșterea densității cu 10-15%, nu mai mult. Deci dacă în mod normal noi cultivăm 70.000 de plante la hectar, recomandăm să mergem la 80.000-85.000 de plante. Aceste 85.000 de plante folosesc aceeași apă pe care o folosesc 70.000 în tehnologia normală. Sunt două lucruri aici: pe deoparte, plantele sunt mai eficiente, noi anul acest am văzut că în condițiile de secetă acută din sudul țării, din Bărăgan, porumbul de talie mică, genetica Stine a vegetat în jur de 10 zile mai mult decât restul geneticii. Nevenind niciun fel de ploaie, inclusiv acești hibrizi au suferit, dar 10 zile în plus îți dă șansa la avea, poate, o ploaie, și a avea o producție.

    Dacă venim în cultură irigată, datele noastre de producție de anul acesta ne arată că densitatea optimă la ora actuală este de 120.000 de semințe plantate, recoltând 112.000-114.000 de plante la hectar. Am recoltat anul acesta la aceste densități 16-16,5 tone la hectar, în condițiile în care, în jur, am avut producții medii de 12,5, poate 13 tone.

    Test la porumb cu o densitate de 180.000 de semințe la hectar

    Pentru genetica ce suportă densitate, este gradul de fertilitate. O anumită genetică nu suportă densitate. Orice hibrid îl putem pune la 120.000 de plante, dar vom vedea că, la un moment dat, începem să avem un procent mare de plante sterile. Porumbul se autoreglează dacă genetica nu suportă, ori genetica Stine suportă foarte bine densitatea pentru că a fost creat pentru densitate, brandul este de HP – de high population. Am testat în Dolj anul acesta, în producție comercială, până la 180.000 de semințe la hectar, recoltând în jur de 162.000 de plante. Nu a fost o producție extraordinară la această densitate, dar nu am avut mai mult de 1% plante sterile, ceea ce este foarte important – fiecare plantă a făcut un știulete.

    Recoltarea unui lan de porumb cu genetică Stine Seed

    Agrointeligența: Fermierii care sunt în sistem irigat beneficiază din plin de rezultatele acestei genetici și acestei tehnologii. Pentru marea masă a fermierilor, care au porumb neirigat, ce răspuns le dă genetica Stine?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Unii fermieri au zis că „iau această genetică, dar o pun așa cum semăn eu” și au semănat la 70, cu 80.000 de plante la hectar. Și în acest caz au fost sporuri de producție de până la o tonă față de hibrizii premium comparabili de pe piață. Asta demonstrează că hibrizii de talie mică sunt mai eficienți în a folosi resursele limitate.

    În condițiile unui an normal, acest tip de genetică asigură un plus de producție printr-o mai eficientă utilizare a resurselor. Pe scară largă, în următorii 15-20 de ani, o să ne întrebăm de ce cultivam acum 15-20 de ani la 70, când o să vezi beneficiile.

    Semănatul la 40-50 de cm are și alte avantaje. În primul rând, plantele acoperă spațiul între rânduri cu 10-15 zile mai devreme. Acoperind spațiul dintre rânduri cu suprafață folieră mai devreme, soarele nu mai încălzește pământul, menții apa în sol, reduce vaporația apei în sol și menții apa pentru o perioadă îndelungată pentru plante. Umbrești solul, nu mai cresc buruienile, buruienile nu mai consumă apa, deci nu este numai genetica. Este un complex, o tehnologie care vine împreună cu genetica.

    Porumbul Stine respectă grupele de maturitate cunoscute fermierilor români

    Agrointeligența: La această genetică Stine, grupele FAO sunt aceleași?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Sunt aceleași grupe de maturitate, grupele FAO. Avem, la ora actuală, hibrizi de la 94 zile până la 118 zile. Încercăm să acoperim cu genetica pe care o testăm și o omologăm în Europa – genetică convențională, nemodificată genetic, diferite zone geografice pentru că acționăm la nivel european și, în acest moment, suntem prezenți în 12 țări europene. SOYTEK este o companie românească ce reprezintă Stine la nivel european și, având oameni și parteneriate, din Ucraina până în Franța.

    Agrointeligența: În România, ce ne puteți spune despre echipa Stine Seed, ce ați făcut în termen de interacțiune cu fermierul?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: În România, avem o echipă pe teren proprie, vindem direct către fermieri sau distribuitori, avem o gamă de hibrizi de la 300 FAO până la 550 FAO, astfel încât să putem să acoperim diferite zone geografice. Proiectul fiind administrat din România, echipa este mai mare. Avem echipa de marketing, de vânzări pe teren, de proces sămânță, de cercetare. Pentru noi, România este principalul hub de producere, în parteneriate cu fermieri români. Este al doilea an în care facem sămânță. Sunt și zone mai bune, și zone mai puțin bune, mai vine și grindina.. de aceea, încercăm să împărțim riscurile în diferite zone geografice.

    Stelian Fuia

    Agrointeligența: Când vorbeați de hectare, tehnologia pe care o propuneți fermierilor, atât genetic, cât și această soluție cu densitate mai mare, este aplicabilă și fermelor mai mici, de familie?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Este aplicabilă oricărei ferme, numai că într-o fermă mică, investiția în echipamentele de recoltat este mult prea mare. Am văzut acest fenomen în Franța, care pentru noi era un model de dezvoltare agricolă după Revoluție, ne uitam la Franța ca la un model. La ora actuală, dacă facem o comparație, deși trecem printr-o perioadă grea în România, cu secetă, cu războiul din Ucraina care afectează prețurile, vânzările, totuși agricultura românească s-a corporatizat într-o anumită măsură. Eu cred că e bine. Agricultura trebuie să fie performantă, nu de supraviețuire. Avem încă un segment foarte mare care din asta trăiește și trebuie să îi conservăm pentru că nu poți să le iei un mod de trai fermierilor. Dacă ne uităm în Franța, fermierul francez este mic. Trăiește din subvenție, cu suprafețe de 50, de 70, de 100, de 20 de hectare. Au semănători, seamănă, dar la recoltat apelează la un prestator. În aceste zone, prestatorul este important dacă are sau nu un heder pe 50. După revoluție, mergeam și cumpăram echipamente second hand din Franța. S-ar putea ca în curând să vedem că o să cumpere alții de la noi echipamente second hand.

    Agrointeligența: Experiența dumneavoastră îndeamnă fermierii să mizeze pe această nouă genetică?

    Stelian Fuia, SOYTEK – STINE SEED: Este o soluție pentru că, dacă trecem ultimul set de avantaje, dincolo de faptul că este mai eficient, dacă ne uităm la talie, talia mai mică ne permite să intrăm să facem lucrări de întreținere sau de combatere a dăunătorilor și în faze târzii, după înflorit. La ora actuală, avem în procent mare, un atac masiv, în multe zone din țară, de Ostrinia, de Helicoverpa care produc pagube, fuzarioze, micotoxine la porumb. Un porumb de talie mică, care ajunge la 2-2,2 metri, îți permite să intri să faci tratamente și după înflorit, pentru a menține o stare fitosanitară curată a culturii.

    Anul acesta am fost limitați de sămânța pe care am avut-o, nu am făcut față cererilor, iar la ora actuală, vedem un procent mare de fermieri care sunt interesați să încerce această tehnologie. Dacă anul acesta am livrat pe piața europeană în jur de 30.000 de porumb, probabil că vom livra 100.000 de saci de porumb în anul 2023-2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”