• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rezerva de apă din sol. ANM: Regiuni cu secetă pedologică la acest moment

    Angelica Lefter -

    Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, potrivit prognozei agrometeorologice actualizate de agrometeorologii din cadrul Administrațeiei Naționale de Meteorologie (ANM).

    Prognoza agrometeorologică pentru perioada 8-14 noiembrie, a fost publicată astăzi, marți – 7 noiembrie, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Conform datelor meteorologice, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, cu temperaturi maxime de 22 de grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură.

    Agrometeorologii au apreciat că temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 6…19 grade Celsius. La cultura grâului de toamnă, rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare, în startul 0-20 de centimetri, însă în unele zone se va înregistra și secetă pedologică.

    Citește și: Prognoza meteo pentru începutul lunii noiembrie. Când sunt anunțate ploi

    Secetă pedologică moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Muntenia și Moldova (foto: euractiv.cz)

    Prognoza agrometeorologică: Caracteristici meteorologice

    În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 4…18°C, mai ridicată cu 1…7°C comparativ cu mediile climatologice, în toate regiunile. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 8…22°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -1…14°C în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 6…19°C la nivelul întregii ţări, limite optime desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

    Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului în cea mai mare parte a țării, iar izolat, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Rezerva de apă din sol la data de 7 noiembrie 2023

    În stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Crișanei, local nordul, nord-vestul, estul și centrul Moldovei, nordul, sudul și estul Olteniei, nord-vestul, vestul, izolat sud-vestul și estul Munteniei.

    Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Muntenia și Moldova, local estul și sudul Transilvaniei, estul, centrul și sudul Olteniei, vestul și sud-vestul Crișanei.

    Prognoza agrometeorologică: Starea de vegetație a culturilor

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul agricol şi uşor mai lent în zonele depresionare, dar şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică din sudul şi estul țării. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia (10-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în perioada optimă. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, rapiţa îşi va continua în bune condiţii răsărirea (50-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar, (7-9 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

    Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la maturarea lemnului/cordelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Totodată, izolat în nordul şi centrul ţării se va putea declanşa faza de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar, în aproape toată ţara.

    Prognoza agrometeorologică: Recomandări de specialitate

    Specialitii agronomi recomandă câteva lucrări speciale pentru a ajuta plantele să se dezvolte optim.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere