• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul pregătește banii pentru fermieri. Prima discuție pentru bugetul pe anul viitor

    Angelica Lefter -

    Sumele ce vor fi alocate agriculturii prin bugetul Ministerului Agriculturii urmează să fie discutate în perioada viitoare. Coaliția de guvernare urmează să se reunească pentru a demara procesul de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul viitor, 2024.

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, luni – 13 noiembrie, că tema bugetului de stat pe anul 2024, va fi discutată de coaliția aflată guvernare, cu prioritate. Șeful Executivului a subliniat, în cadrul Summitului Autorităţilor Locale din România, de la București, la care a participat, că România nu are o problemă macroeconomică.

    Premierul Marcel Ciolacu a participat la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România (foto: gov.ro)

    Coaliţia de guvernare se va reuni, luni – 13 noiembrie, pentru a discuta pe tema bugetului de stat de anul viitor, ca prioritate, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a subliniat că pentru anul în curs cheltuielile în ceea ce priveşte Programul Anghel Saligny şi investiţiile din CNI vor fi acoperite, potrivit Agerpres.

    Citește și: Premierul Ciolacu despre plățile în numerar: ”Vocea oamenilor din mediul rural este auzită de Guvern!”

    ”Astăzi avem o coaliţie, unde vom începe cu bugetul de stat, fiindcă este cea mai mare prioritate. Nu există să nu acoperim cheltuielile în ceea ce priveşte Programul Anghel Saligny şi investiţiile din CNI anul acesta. Am început cu cofinanţarea pe exerciţiul financiar trecut, ca să o vedem odată închisă. Provocarea mea, în primul şi în primul rând, este de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dumneavoastră să vă puteţi construi din februarie noile proiecte. Nu va confisca nimeni niciun ban din conturile administraţiei locale”, a declarat Marcel Ciolacu.

    Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu vrea lansarea programului Rabla pentru tractoare anul viitor

    Marcel Ciolacu a menționat că România nu are o problemă macroeconomică, ci una legată de deficit şi prioritizarea cheltuielilor.

    ”Nu are o problemă România cu banii. (…) România nu are o problemă macroeconomică. România are o problemă în ceea ce priveşte deficitul. Are o problemă în ceea ce priveşte prioritizarea cheltuielilor. Ăsta e adevărul! S-a cheltuit prea mult în toate direcţiile, încercând să acoperim absolut totul şi am uitat un lucru esenţial: până pe 31 decembrie închidem un exerciţiu financiar, 2016 – 2020. Asta este prioritatea administraţiei centrale şi locale şi asta este prioritatea României. Eu cred că nu putem să ne întoarcem să vorbim iarăşi de o absorbţie de 52 – 54%, parcă, a fost în ultimul exerciţiu. Trebuie să venim pentru prima oară să vorbim de o absorbţie cu 9 în faţă. Dacă nu venim cu resursele, şi am venit cu acel buffer de un miliard în trezorerie pentru a vă împrumuta, foarte mulţi primari de municipii m-au sunat şi mi-au spus „domnule, avem şi noi nevoie, fiindcă în ordonanţă noi nu avem acces”. Şi am venit cu modificarea. În acest moment am făcut un buffer de 250 de milioane şi vom continua să lucrăm pe acest mecanism, astfel încât să puteţi acoperi toate corecţiile venite prin scumpirea de materiale, să aveţi cofinanţarea de 15% asigurată. Dar, cu adevărat, trebuie un efort să vină şi din partea dumneavoastră, pentru că este un moment dificil în ceea ce priveşte, repet, a ţine balanţa între venituri şi cheltuieli”, a spus Marcel Ciolacu.

    Vă reamintim că în Legea bugetului de stat se vor regăsi și resursele financiare pentru sprijinirea fermierilor. Acestea includ plăți directe sub formă de subvenții precum Ajutoarele Naționale Tranzitorii, dar și alte măsuri de sprijin așteptate de sectorul agricol precum măsuri de creditare pentru capital de lucru și investiții. De asemenea, până la finalul anului, Guvernul va stabili și ce bani vor fi alocați pentru lucrările de anul viitor în modernizarea infrastructurii de irigații.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!