• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul agriculturii din Rusia: Produsele Danone conțin cel mult 20% lapte. În rest, doar uleiuri și aditivi. Vezi reacția gigantului din industria lactatelor

  agrointeligenta.ro -

  Industria laptelui din Rusia fierbe de câteva zile în urma unor declarații fără precedent ale ministrului al agriculturii, Nikolai Fyodorov. Potrivit Agrimoney.com, acesta a acuzat gigantul Danone că pune pe piață produse lactate cu un conținut infim de lapte, dar care abundă în aditivi și ulei de palmier. În fața acestor afirmații, compania franceză Danone a replicat pe măsură, cerând oficialului să își retragă declarațiile care sunt ”înșelătoare” pentru consumatori și ”profund” insultătoare.

  Nikolai Fyodorov este, de peste 2 ani, ministrul responsabil pentru activitatea fermelor din Rusia. El este, de altfel, primul politician care aduce acuzații de această gravitate, ceea ce face ca tot scandalul să ajungă în presa internațională. Astfel, Fyodorov a spus că lactatele comercializate de compania Danone în Rusia, precum și cele ale PepsiCo, conțin, de fapt, un procent mic de lapte. Producătorii internaționali sunt acuzați că achiziționează lapte ieftin și că adaugă ulei de palmier pentru a produce ”lactate”, înșelând astfel populația rusă.

  În aceste produse, doar cel mult 20% din conținut este lapte adevărat – restul este un lapte procesat cu ulei de palmier și alți aditivi”, a declarat ministrul la finele săptămânii trecute, în cadrul unei vizite unei vizite oficiale în Siberia.

  Nikolai FyodorovMinistrul a cerut autorităților locale să monitorizeze cu atenție activitățile Unimilk și reprezentanței PepsiCo pentru a preveni companiile străine ”de a lua ieftin crema (sau smântâna – trad. engl.) din laptele tăranilor săraci care produc laptele rusesc ”.

  Replica Danone

  Până în acest moment, doar Danone a reacționat la acuzațiile oficialului de la Moscova, în timp ce PepsiCo nu a făcut public un drept la replică.

  Danone a lansat în spațiul public un răspuns ferm, declarând că declarațiile ministrului Nikolay Fyodorov trebuie retrase de către acesta întrucât sunt ”profund insultătoare și calomnioase”.

  Reprezentat pe piața rusească prin Unimilk, gigantul Danone susține că a plătit statului rus taxe în valoare de miliarde de ruble și a cerut Rusiei infirmarea informațiilor mincinoase și defăimătoare. ”În cadrul repetatelor inspecții ale Rospotrebnadzor (autoritatea rusească de inspecție alimentară), Danone Rusia demonstrează întotdeauna cele mai înalte standarde de calitate și de siguranță alimentară din industrie”, au mai adăugat cei de la Danone.

  iaurt danoneDeclarațiile ministrului de la Moscova au fost puse de către analiștii internaționali în relație cu embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare din UE, SUA sau Australia. Acest blocaj a creat tensiuni pe piața internă și a condus la o creștere a inflației.

  Totodată, declarațiile ministrului Nikolay Fyodorov reprezintă o lovitură puternică dată celor două multinaționale – Danone și PepsiCo. Cel mai afectat este producătorul francez Danone, care și-a concentrat în Rusia 10% din business, iar toate lactatele puse pe piața rusească sunt produse autohtone. De celaltă parte, reprezentanții PepsiCo au declarat recent că cea mai mare parte a produselor comercializate în Rusia folosesc ingrediente de la furnizori locali.

  Foto: www.bloomberg.com, www.danone.com


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

  Ultimele știri

  Leguma care a atins în piață prețul unui kilogram de mușchiuleț de porc! Un fermier a câștigat procesul cu Primăria care l-a lăsat fără subvențiile de la APIA Nou val de ploi. Cantitățile de apă raportate de fermieri din mai multe județe