• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un fermier moldovean a dat lovitura: Aduce ceapă și morcovi din Republica Moldova în hipermarketurile din România

  agrointeligenta.ro -

  Ștefan Popa este un tânăr din Republica Moldova care a studiat în București, iar după terminarea studiilor s-a întors acasă pentru a prelua afacerea agricolă a tatălui său. Anii petrecuți în România l-au făcut să își orienteze business-ul tot spre țara noastră și a reuşit să fie unul dintre distribuitorii de legume pentru rețeaua Metro.

  Fermierul moldovean a povestit pentru presa de peste Prut care au fost dificultățile întâmpinate înainte de a ajunge să distribuie ceapă, morcovi și cartofi în România. Potrivit acestuia principala problemă a reprezentat-o tehnologia de care dispunea și care era mult prea veche și înceată pentru a face față cereri unui lanț mare de hipermarketuri.

  Afacere preluată de la tatăl său

  Ştefan povestește că atunci când a preluat afacerea de la tatăl său, fermier care cultiva legume de ani de zile, s-a confruntat cu o tehnologie învechită care nu dădea randamentul așteptat. Primul pas a fost implementarea unui sistem de irigare prin picurare. În anul curent am schimbat abordarea și am început să producem legume conform noilor tehnologii. Am obținut rezultate foarte bune – circa 95 tone de ceapă la hectar. Am fost nevoiți să arendăm terenuri în satul Cucuruzeni, Orhei, pentru că zona noastră este problematică în ceea ce ține de accesul la apă pentru irigare. Am decis să investim într-o regiune cu riscuri mai mici și am instalat la câmpul cu legume un sistem de irigare prin picurare”, a povestit tânărul potrivit Agora.md.

  A dorit însă să meargă mai departe, iar atunci când a reușit să semneze un contract cu supermarketurile din Chișinău și-a dat seama că nu dispune de o linie de ambalare corespunzătoare pentru cerințele unui lanț atât de mare. „În momentul în care am încheiat primele contracte cu rețelele de supermarket din Chișinău a apărut ideea că trebuie să ne extindem, să progresăm la capitolul ambalaj. Am decis că trebuie să depunem eforturi, să facem investiții și să mergem în pas cu standardele pe care le-am văzut în țările europene, dar nu dispuneam încă de resursele necesare”, a declarat Ștefan Popa, care explica faptul că activitatea de ambalare și distribuire a legumelor a început-o în 2012 și atunci totul se făcea manual. Potrivit acestuia avea 30 de angajați care reușeau să sorteze și să ambaleze în jur de 7 tone de legume pe zi.

  A cumpărat o linie de ambalare a legumelor

  Pentru a putea face față cererii, fermierul a contractat un credit prin Programul Compact și cu cei 123 mii de euro primiți plus banii de care mai dispunea a reușit să își cumpere o linie performantă de ambalare a legumelor în valoare de 431.000 de euro.

  Odată deținută acest utilaj accesul pe piața externă a devenit mult mai simplu, iar anul acesta a semnat un contract cu Metro România devenind unul dintre distribuitorii de legume din acest hipermarket. și pentru că producția proprie nu era de ajuns pentru a aproviziona și magazinele din Moldova și pe cele din România, Ştefan a început să colecteze legume și de la alți producători de legume din țară.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  CEAPA ROȘIE, un test cu final indecis în FERMA AGRO HAGIU Ceapa de 9 kilograme și roșia de 5 kilograme, marile câștigătoare la Campionatul anual al legumelor gigantice Producătorii de ceapă românească se tem de lunile de iarnă: Deja prețul este foarte mic. Dacă mai vin și importurile, rămânem cu recolta în depozit

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul!

  Căutare în articole