Fermieri de succes

Un fermier moldovean a dat lovitura: Aduce ceapă și morcovi din Republica Moldova în hipermarketurile din România

Ștefan Popa este un tânăr din Republica Moldova care a studiat în București, iar după terminarea studiilor s-a întors acasă pentru a prelua afacerea agricolă a tatălui său. Anii petrecuți în România l-au făcut să își orienteze business-ul tot spre țara noastră și a reuşit să fie unul dintre distribuitorii de legume pentru rețeaua Metro.

Fermierul moldovean a povestit pentru presa de peste Prut care au fost dificultățile întâmpinate înainte de a ajunge să distribuie ceapă, morcovi și cartofi în România. Potrivit acestuia principala problemă a reprezentat-o tehnologia de care dispunea și care era mult prea veche și înceată pentru a face față cereri unui lanț mare de hipermarketuri.

Afacere preluată de la tatăl său

Ştefan povestește că atunci când a preluat afacerea de la tatăl său, fermier care cultiva legume de ani de zile, s-a confruntat cu o tehnologie învechită care nu dădea randamentul așteptat. Primul pas a fost implementarea unui sistem de irigare prin picurare. În anul curent am schimbat abordarea și am început să producem legume conform noilor tehnologii. Am obținut rezultate foarte bune – circa 95 tone de ceapă la hectar. Am fost nevoiți să arendăm terenuri în satul Cucuruzeni, Orhei, pentru că zona noastră este problematică în ceea ce ține de accesul la apă pentru irigare. Am decis să investim într-o regiune cu riscuri mai mici și am instalat la câmpul cu legume un sistem de irigare prin picurare”, a povestit tânărul potrivit Agora.md.

A dorit însă să meargă mai departe, iar atunci când a reușit să semneze un contract cu supermarketurile din Chișinău și-a dat seama că nu dispune de o linie de ambalare corespunzătoare pentru cerințele unui lanț atât de mare. „În momentul în care am încheiat primele contracte cu rețelele de supermarket din Chișinău a apărut ideea că trebuie să ne extindem, să progresăm la capitolul ambalaj. Am decis că trebuie să depunem eforturi, să facem investiții și să mergem în pas cu standardele pe care le-am văzut în țările europene, dar nu dispuneam încă de resursele necesare”, a declarat Ștefan Popa, care explica faptul că activitatea de ambalare și distribuire a legumelor a început-o în 2012 și atunci totul se făcea manual. Potrivit acestuia avea 30 de angajați care reușeau să sorteze și să ambaleze în jur de 7 tone de legume pe zi.

A cumpărat o linie de ambalare a legumelor

Pentru a putea face față cererii, fermierul a contractat un credit prin Programul Compact și cu cei 123 mii de euro primiți plus banii de care mai dispunea a reușit să își cumpere o linie performantă de ambalare a legumelor în valoare de 431.000 de euro.

Odată deținută acest utilaj accesul pe piața externă a devenit mult mai simplu, iar anul acesta a semnat un contract cu Metro România devenind unul dintre distribuitorii de legume din acest hipermarket. și pentru că producția proprie nu era de ajuns pentru a aproviziona și magazinele din Moldova și pe cele din România, Ştefan a început să colecteze legume și de la alți producători de legume din țară.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

  1. Salut la toti de la un MOLDOVAN . De ce suntem noi imputiti siasa mai dearte? .Si de ce tradatori ?. Ultima uara am trecut in posesia rusilor pentru ca asa au decis tarile din Uniunea Euroeana de acum in care voi cu mare placere ati intrat . Si suntem noi tradatori? . Bravo baiatului ca a putut largi asa afacere grea sia avut puterea de a risca cu asa bani mari . Unica voastra problema pe tema lui e ca nu ati putea face nici un procent din ceia cea facut el . Multi pot imrastiea baliga pe deal sia intoarce finul dar putini pot lua decizii .Voua baliga si finul . Lui prosperitate si viata lunga .

  2. diana nu e nevoie sa dai explicatii eu sunt din iasi ,sunt si multi provocatori romani indoctrinati sa spuna …..au 2 clase asa ii consider eu ,si mai sunt si debili unguri cu numele romanesc care incearca sa provoace ura dar nu le merge

  3. Bine, n-am nimic cu Rominia, e o Tara ca multe altele si e foarte frumoasa. Totus uitativa la voi, in afara de Oameni muncitori si intiligenti cit de multi aveti timpiti si imputiti. Fiecare tara are prostii lor si nu e nevoe de discutat unde procentul e mai mare.

  4. Piata isi spune cuvintul si scoate la iveala cine e “imputit”. Inainte de a cataloga pe cineva, aveti grija de imaginea cuvintului ” roman” in europa. Aici e de lucru. Ca de moldoveni, nu mor caii cind vor ciinii.

  5. Ce aveti cu omul ma psdisti spalati pe creier,bravo lui,cine va impiedica pe voi sa faceti la fel.Afacerea lui face mai mult decat toate declaratiile politicienilor despre unire.Integrarea pas cu pas, a celor doua economii va duce la Romania mare.

  6. Oare in Romania nu se produce destula ceapa sau morcovi?Ce cauta moldoveanul asta imputit pe piata romaneasca?De ce nu se aplica taxe vamale ridicate pentru importul de produse agricole ce se cultiva si la noi?De ce nu-l prindeti pe moldovean si sa-i rupeti coastele,nu este nevoie de el aici!

    1. Bravo, Nelutu, ai perfecta dreptate, acesti ,,moldoveni,, sunt, majoritatea lor, niste mafioti, unii au studiat gratis, pe baniii nostri, in timp ce noi,romanii, muncim din greu, ptr a ne putea intretine copiii in licee si facultati ! Dar de vina sunt javrele de politicieni de la noi care se gandesc, doar la buzunarele lor fara fund si nu la tara si popor ! Mi se face greata cand aud de moldoveni! AFARA CU MOLDOVENII DIN RO, lasati-ne ca ne-am saturat de voi, TRADATORILOR !!!

Scrie un comentariu