Avans APIA 2023: Fermieri blocați la plată și care nu pot încasa prima tranșă din subvenții
Roxana Dobre -Fermieri blocați la plată și care nu pot încasa avansul APIA 2023. Campania de plăți în avans se încheie oficial peste două zile iar o serie de fermieri vor putea beneficia de prima transă din subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). O parte dintre producătorii agricoli vor intra direct la plata finală iar alții mai au de așteptat până la începutul anului viitor până să încaseze banii.
APIA a anunțat oficial că în perioada 16 octombrie – 26 noiembrie a autorizat la plata în avans suma de 843,9 de milioane de euro din cei 1 miliard de euro care au fost anunțați că vor ajunge în conturile fermierilor. În plus, agenția a anunțat că a plătit 662.586 de fermieri, iar în campania 2023 au fost depuse 759.976 de cereri de plată ceea ce ar însemna că circa 97.390 de fermieri nu fost încă autorizați la plată.
30 noiembrie – ultima zi în care se mai poate autoriza plata avansului APIA
Campania de plăți în avans se încheie joi, pe 30 noiembrie, dar funcționarii vor intra într-o mini-vacanță începând cu 29 noiembrie astfel că fermierii ”pierd” o zi de plăți. În plus, conform unor informații obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO angajații APIA au lucrat în weekend-ul din 25 și 26 noiembrie pentru a introduce rapoartele de control pentru verificările care au fost efectuate în teren pentru campania 2023.
Categoriile de fermieri care nu pot intra la plata avansului APIA:
- Fermierii care au fost la control clasic pe teren și la care nu s-a finalizat încă introducerea raportului de control în sistemul informatic;
- Fermierii care au fost la control prin monitorizare și în urma reinterpretărilor pe imaginile din satelit, situația lor nu a fost clarificată. O parte dintre aceste dosare vor fi evaluate de comisii speciale în cadrul APIA, dar procedura ar putea depăși data de 30 noiembrie, când se finalizează plata avansului.
- Fermierii care beneficiază doar de Ajutoare Naționale Tranzitorii care se achită din bugetul de stat pe anul viitor și care vor putea intra la plată numai după 1 ianuarie 2023. Numărul acestora este foarte mic și în această categorie intră mai ales exploatațiile care au doar animale ce beneficiază de ANT.
- Fermierii care au procese pe rol cu APIA. Din diferite motive, unii beneficiari de subvenții sunt în litigiu cu agenția de plăți și până la o decizie definitivă în instanță, aceste exploatații au plata subvențiilor suspendată.
- Fermierii ale căror cereri de plată nu au fost eligibile nu au putut intra la campania APIA în avans și nu vor intra nici la plata finală. Motivele pentru care cererea poate deveni eligibile sunt legate atât de penalizările aplicate în urma controalelor, nepermiterea echipei de control să facă verificările, nesemnarea cererii de plată în termen etc.
- Fermierii care figurează cu debite la APIA. Beneficiarii de subvenții care apar în sistem cu datorii/restanțe în urma unor penalizări, nu pot intra la plată dacă subvenția nu a acoperit aceste restanțe. Astfel este important să vă asigurați că nu figurați cu restanțe la agenția de plăți și să restituiți banii pentru care APIA a decis că au fost încasați pe nedrept.
În cazul fermierilor care nu au putut intra la plata avansului, la nivelul APIA s-a luat decizia pentru a le prioritiza cererile la plata integrală. Sigur, pentru ca acest lucru să poată fi făcut, este nevoie ca cererea să fie degrevată de erori sau de alte aspecte care pot împiedicaa autorizarea (control nefinalizat, debit, litigii etc.)