• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șeful ANPC: Brânza sărată poate fi vândută direct de pe tarabă, carnea de porc, nu!

  Oana Timar -

  Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a publicat pe rețelele de socializare o filmare cu carne de porc vândută într-un târg direct de pe masă, dând un semnal puternic că astfel de comercializare nu este permisă. Brânza sărată, pe de altă parte, poate fi comercializată și de pe tarabă, a mai precizat șeful ANPC.

  În preajma sărbătorilor de iarnă, profitând de sezonul rece, comercianții dintr-un târg din Constanța au scos carnea la vânzare direct pe masă sau pe tejgea. Nu doar că au ales să facă economie la curent pentru că nu au mai folosit vitrina frigorifică, dar clienții au fost atrași pentru a-și alege mai ușor bucățile pe care doresc să le cumpere. Vremea a dat însă peste cap planurile comercianților pentru că la un control ANPC a rezultat că vânzarea cărnii se făcea la o temperatură a aerului de 18 grade Celsius și, mai mult, locația, într-o parcare, lângă trafic de mașini, nu era adecvată acestui tip de comerț.

  Președintele ANPC, Horia Constantinescu a mers ieri, sâmbătă – 2 decembrie, în Constanța, la două târguri ce sunt funcționale în această perioadă: cel de Crăciun și un târg al producătorilor la Pavilionul expozițional. La ambele, șeful ANPC a găsit nereguli grave, în ciuda faptului că sumele plătite de comercianți drept chirie nu sunt deloc mici.

  Carne de porc vândută de pe masă

  La târgul producătorilor de la Pavilionul Expoziţional Constanţa, inspectorii ANPC au sancționat comercianții de carne care vindeau produsele direct de pe masă și nu din vitrine frigorifice.

  ”Carnea de porc am constatat că era comercializată expusă direct pe niște mese pliante – carne macră, carne teoretic proaspătă de porc. Nu știai nici când a fost sacrificat porcul, nici în ce condiții și nici nu înțelegeam, eu cel puțin, de ce trebuie comercializată la 18 grade, cât au identificat colegii mei cu aparatura pe care o au azi în dotare. Spiritele s-au încins: domne, de ce nu îi lăsați, că sunt și ei la început. Pentru cei care mai aveți o brumă de prezență de spirit, cred că ar trebui să știm: (…) carnea de porc reprezintă unul dintre alimentele cele mai toxice, mai periculoase în cazul în care condițiile de păstrare sunt total neconforme. Nu putem ține – și vă sfătuiesc să nu țineți carnea de porc pe balcon, la variațiile de temperatură pe care ni le-a oferit vremea în ultima perioadă”, a spus Horia Constantinescu într-o filmare făcută după ”descinderea” de la târgul producătorilor.

  Șeful ANPC a mai precizat că la același târg a fost depistată și marfă – produse tradiționale din carne, ce era vândută ca fiind originară din Maramureș, când de fapt provenea de la un producător din București și era obținută industrial.

  Brânza sărată se poate vinde direct de pe tarabă

  Un aspect clarificat de către Horia Constantinescu a fost referitor la comercializarea brânzeturilor artizanale care, spre deosebire de carne, pot fi vândute la tarabă.

  ”Brânza sărată poate sta și la temperaturi mai înalte pentru că nu mai există niciun risc de depreciere și nu există niciun pericol în urma consumului acesteia. Autoritățile, și mă adresez tuturor celor care sunt la un click distanță sau la un apel distanță de organizatorii unor astfel de târguri (…) ar trebui, dacă pretind că vor să încurajeze producătorii locali, să ofere acestora condiții privilegiate, chiar pentru a-i încuraja să vină și la târgurile, bârlciurile următoare”, a mai spus Horia Constantinescu.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune

  Ultimele știri

  Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii