• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutor nou de 100 de euro pe vaca de carne și bivolițe. Condiții, acte necesare, termen cerere

  Oana Timar -

  Subvenție de 100 de euro pe cap de vacă de carne și de bivoliță – condiții, termen cerere. Ministerul Agriculturii a lansat în consultare publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

  Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, iar numărul estimativ al potențialilor beneficiari este de 6.000. Estimarea s-a realizat raportat la:

  Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/cap bovină carne/bivoliță.

  Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

  Astfel, se va institui o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor din perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri.

  Beneficiari ai schemei pot fi: crescători de animale – persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au în posesie permanentă bovine de carne și/sau bivolițe, înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploatație.

  Subvenția de 100 de euro pe vaca de carne și bivolițe: acte necesare

  Pentru a beneficia de subvenția de 100 de euro pe cap de vacă de carne sau de bivoliță, crescătorii trebuie să depună o cerere la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această cerere trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere că nu se află în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2024. Modelul acestei declarații este inclus în proiect și va fi aprobat, de asemenea, de Guvern. De asemenea, fermierii vor depuna la APIA și o serie de documente:

  a) copie de pe B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
  b) coordonate bancare/trezorerie;
  c) documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul deținut potrivit art.2lit.b) și/sau f), precum și efectivul de bovine de carne/bivolițe din ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, în exploatația / exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă /înscrise în cerere.
  d) adeverinţa eliberată de agenţia/asociaţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea bovinelor de carne în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 a actului normativ ce urmează să fie aprobat de Guvern.
  e) adeverinţa eliberată de agenţia/asociaţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea bivolițelor în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 a actului normativ ce urmează să fie aprobat de Guvern.

  Subvenția de 100 de euro pe vaca de carne și bivolițe: condiții de eligibilitate

  Pentru a beneficia de subvenția de 100 de euro pe cap de vacă de carne sau de bivoliță, crescătorii de animale trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru animalele eligibile:

  Subvenția de 100 de euro la vaca de carne: plată maximă pe fermă – 280.000 de euro

  Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu va depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

  Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

  Subvenția de 100 de euro la vaca de carne și bivolițe: termen de depunere a cererilor

  Perioada de depunere este de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar termenul de plată propus este 30 iunie 2024. Cererile, declarația pe propria răspundere și acele doveditoare cerute de depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

  Fondurile provin de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

  Document util:Proiect-OUG-taurine-carne-si-bivolite-prelungire-cadru-Ucraina


  Te-ar mai putea interesa

  Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  Bursă instituită de Rodbun în amintirea lui Irinel Sacu, directorul tehnic decedat tragic într-un accident rutier Hoții au furat din câmp pompele folosite pentru irigarea culturilor agricole Danone și-a vândut în pierdere activele din Rusia