Programul ”Puiul Rustic”: Cum pot micii fermieri să câștige 16.000 de euro pe an din creșterea păsărilor de curte
agrointeligenta.ro -În luna august vă anunțam de un proiect ambițios lansat de Agroland – Puiul Rusitic și pentru care compania a decis să colaboreze cu micii fermieri pe care să îi susțină financiar să crească puii de țară așa cum o făceau bunicile noastre. Luna decembrie a adus noutăți despre proiectul Agroland, respectiv ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii pentru a intra în program și pentru a câștiga 16.000 de euro pe an din creșterea puilor de țară.
Potrivit blog-ului companiei Agroland, fermierii care doresc să devină furnizori de carne în programul ”Puiul rustic”, trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime:
Să aibă un adăpost pentru păsări cu o suprafață de 200-400 de mp, izolat și autorizat sanitar pentru creșterea păsărilor.
Halele trebuie să aibă uși laterale, cu orientarea spre sud și o înălțime de circa 80 cm pentru a permite ieșirea păsărilor pe timp de zi.
Agroland susține financiar utilarea halei – sistemele automate de adăpare și hrănire. Se plătește un avans de 30%, iar diferența – pe parcursul anului, din banii obtinuți din prestări serviciilor de crestere. Echiparea unei hale de 400 mp costă aproximativ 7.000 euro fără TVA.
Fermierii nu au nevoie de autorizație de mediu, însă în jurul halei de creștere a puilor trebuie să existe un spațiu de vegetație de minim 0,5 mp/pui – recomandat un metru pătrat pentru fiecare pui. Agroland atenționează că terenurile betonate sau pietruite nu se acceptă.
Densitatea puilor: maximum 11 pui/mp în interiorul halei. Astfel, la o hală de 400 mp se vor crește maximum 4.400 păsări până la vârsta de 9 săptămâni.
Agroland oferă următoarele produse și servicii: puii, furajele, aditivii (nutrisure), vaccinurile obligatorii și asistența sanitar-veterinară. Păsarile rămân în proprietatea Agroland.
Nu e permisă folosirea antibioticelor în scop preventiv. Folosirea antibioticelor în scop curativ se face numai de către medicul veterinar Agroland.
Pentru fermier există 2 variante: puii se pot primi fie la vârsta de o zi, fie la 3 săptămâni, în funcție de adăpost. Se cresc până la 63 de zile si se vor ridica de catre Agroland în vederea abatorizării.
Fermierul trebuie să garanteze creditul pe care îl primește pentru marfă și/sau pentru echipamente. La schimb, fermierul va avea un venit de aproximativ 40 euro/mp de adăpost/an, în condițiile în care se cresc 4,5 serii de pui de la o zi pe an, sau 7 serii de pui de la 3 săptămâni pe an. La un adăpost de 400 mp venitul fermierului este de aproximativ 16.000 euro brut pe an și reprezinta plată pentru creșterea păsărilor și pentru utilități: curent, gaz, etc.
Pentru fermierii care nu au un adăpost construit, Agroland va demara în prima parte a anului un program prin care vor putea să-și construiască halele pe terenurile lor.
Cei interesați sunt rugați să trimită un email în care se va specifica locația, suprafața adăpostului și a terenului din jurul halei, pe adresa: puiulrustic@agroland.ro.