• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor azi. Cinci informații de interes – joi, 14 decembrie 2023

    Oana Timar -

    Bursa de cereale, la zi. Cinci informații utile cu privire la evoluția prețurilor și a serviciilor conexe din afacerea de trading.

    Agrointeligența vă aduce, pe scurt, o serie de informații utile cu privire la evoluția prețurilor la principalele mărfuri agricole, dar și ce schimbări au apărut în piața de transport.

    Pentru a consulta prețurile la cereale și oleaginoase în portul Constanța, dar și din Bulgaria și Republica Moldova, precum și de la Bursa Euronext (Paris) și Bursa de Mărfuri de la Chicago (SUA), vă recomandăm să vă descărcați aplicația Agrointeligența ce funcționează gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă – link de descărcare: https://onelink.to/k9s2d4

    Costul transportului produselor agricole pe calea ferată a început să scadă în Ucraina

    Analiștii ucraineni de la Spike Brothers anunță o scădere a prețurilor pentru exportul de cereale pe cale ferată. „Costul transportului feroviar în Ucraina a început să scadă. Tranziția comercianților și fermierilor la transportul rutier a dus la o scădere semnificativă a cererii de transport feroviar. Manipulările cu tarifele pentru transportul feroviar au subminat semnificativ fiabilitatea și încrederea în acest mod de transport. De îndată ce oferta de vagoane la licitațiile UZ a crescut, tarifele de închiriere au început să scadă de la 4.000 UAH la 2.000 UAH”, se arată în raport.

    Tarife de piață pentru transportul feroviar:
    Regiunea Harkiv — porturile dunărene ale Ucrainei — 47-56 USD,
    Regiunea Lviv – granița Poloniei – 25-31 USD,
    Regiunea Lviv — granița Ungariei — 25-35 USD,
    Regiunea Lviv — Odesa, Ucraina — 40-42 USD,
    Regiunea Rivne – granița Poloniei – 25-32 USD,
    Regiunea Rivne — Odesa, Ucraina — 39-45 USD,
    Regiunea Hmelnytskyi – granița Poloniei – 31-33 USD,
    Chop, Ucraina — Lun. Italia — 50-60  EUR.

    Prețul grâului continuă să crească

    Prețul grâului continuă să crească, o tendință despre care am scris aici. Ieri, 13 decembrie, prețul mediu pentru grâu FOB Constanța a fost de 217 euro pe tonă, în timp ce grâul FOV Varna/Burgas a urcat la 214 euro pe tonă.

    Tendința de creștere a prețului grâului este resimțită și în Ucraina, acolo unde traderii și fermierii se concentrează tot mai mult pe exporturi. Astfel, piața internă de panificație a suferit un șoc printr-o creștere a costurilor de producție pe fondul scăderii consumului. Astfel, începând cu 13 decembrie, prețurile de cerere pentru grâul din clasa a 2-a și a 3-a sunt au cel mai adesea fixate în intervalul 6.000-7.300 UAH/t (150-180 euro/tonă) și, respectiv, 5.500-6.700 UAH/t SRT (137-167 euro/tonă), prețuri ce sunt cu 100-200 UAH/t (2,5-5 euro/tonă) mai mari decât indicatorii de la sfârșitul săptămânii trecute.

    Ucraina și România construiesc puncte de control comune pentru a accelera exporturile agricole

    România și Ucraina sunt angajate în comun în proiecte de transport rutier care vor permite fluidizarea punctelor de control de la granița cu Uniunea Europeană, a anunțat viceprim-ministrul pentru Reconstrucția Ucrainei — ministrul Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

    În sectorul transportului rutier, lucrăm la două proiecte prioritare. Primul este un coridor verde între punctele de control Reni – Giurgiulești – Galați. Scopul nostru este de a lansa un control vamal și de frontieră comun. Pentru aceasta, reconstruim deja punctul de control. Acesta este un nou punct de control, pe care acum îl traversează doar mașinile goale. Oferim un proiect pilot pentru a crește capacitatea de transfer a frontierei comune. De la începutul lunii decembrie, 2.500 de vehicule așteaptă la coadă în punctul de frontieră Porubne”, a spus Oleksandr Kubrakov.

    Prețurile mondiale la zahăr au continuat să crească

    Valoarea medie a indicelui prețurilor zahărului în luna noiembrie a fost de 161,4 puncte, ceea ce este cu 2,2 puncte (1,4%) mai mare decât indicatorul din octombrie și cu 47 puncte (41,1%) mai mare decât indicatorul din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit FAO.

    „Creșterea prețului zahărului înregistrată în noiembrie a fost determinată în principal de îngrijorările tot mai mari cu privire la o reducere a ofertei globale de export în acest sezon, pe fondul înrăutățirii condițiilor culturilor din Thailanda și India, cei doi exportatori principali, din cauza secetei severe, cauzată probabil de sosirea El. Niño”, arată mesajul oficial.

    Acordul de liber schimb dintre Ucraina și Turcia este gata de ratificare

    Guvernele Turciei și Ucrainei sunt gata să ratifice Acordul de Liber Schimb în viitorul apropiat, a anunțat primul viceprim-ministrul Ucrainei – ministrul Economiei al Ucrainei Iulia Svyridenko. Aceasta a discutat chestiunea cu nou-numitul ambasador al Republicii Turcia la Kiev, Mustafa Levent Bilgen. Acordul urmează să intre în vigoare anul viitor, deschizând noi oportunități pentru ambele țări, datorită comerțului fără taxe vamale sau parțial fără taxe vamale.

    ”Acordul de liber schimb va simplifica, de asemenea, problemele de logistică, va promova dezvoltarea afacerilor ucrainene în condiții de război și, de asemenea, va deschide noi perspective în Ucraina pentru partenerii noștri din Turcia. În plus, vom înființa un grup de lucru pentru cereale pentru a discuta despre comerțul global și bilateral pe piața cerealelor. Ucraina apreciază foarte mult participarea Turciei la protejarea inițiativei de export de cereale”, a spus Yuliya Svyridenko.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români