• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bugetul Agriculturii a ajuns la 2% din PIB. Ministrul Florin Barbu: Asigură derularea în bune condiții a activității fermierilor români

    Oana Timar -

    Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost adoptat în Comisiile reunite pentru agricultură din cele două camere ale Parlamentului României. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut în fața colegilor parlamentari programele de sprijin pentru fermieri ce urmează să fie finanțate anul viitor.

    ”Vin în fața dumneavoastră astăzi (luni – 18 decembrie, n.r.) pentru a susține bugetul pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este un buget echilibrat, care asigură finanțarea pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor și pentru derularea în bune condiții a activității fermierilor români. În bugetul pe anul 2024 am prevăzut sume importante pentru dezvoltarea capacității de procesare, în primul rând pentru a încerca în următorii ani echilibrarea balanței comerciale. Am stabilit finanțare și pentru investiții în sistemele de producere a energiei verzi în ferme și în industria alimentară. Ne dorim foarte mult să scădem costurile fermierilor români, cât și procesatorilor români”, a declarat ministrul Florin Barbu în deschiderea intervenției sale din Parlament.

    Bugetul MADR pe 2024 – creștere importantă

    Barbu a făcut o prezentare a bugetului privind sumele alocate pe anul 2024 comparativ cu 2023 al bugetului Ministerului Agriculturii. ”Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024 este în sumă totală de 33,4 miliarde lei credite bugetare și credite de angajament și 26,19 miliarde de lei credite bugetare. Asta înseamnă că, la nivel de credite bugetare, am avut o creștere de 25% iar pentru creditele de angajament o creștere de 12%, ceea ce reprezintă 2% din PIB pe anul 2024 din total buget consolidat al statului”, a menționat Barbu.

    Șeful de la Agricultură a precizat că în buget au fost asigurate at cheltuielile de personal, cheltuielile cu bunurile și serviciile privind funcționarea Ministerului Agriculturii și a subordonatelor din cadrul Ministerului Agriculturii. De asemenea, a dat asigurări că banii alocați agriculturii vor acoperi continuarea programelor de sprijin pentru fermieri, dar și măsuri suplimentare, care vor fi susținute financiar de la bugetul de stat prin cadrul de criză Ucraina, prelungit de Comisia Europeană până pe 30 iunie anul viitor.

    ”Sunt foarte multe forme de sprijin. (…) Bineînțeles, vom continua proiectele în sistemele de antigrindină. Vom continua proiectele pe care le avem finanțate prin Programul Național Strategic s-au prins sumele necesare pentru continuare acestor proiecte, dar cel mai important lucru este acela că pentru cele două programe la care Guvernul României a ținut foarte mult: Invesalim – procesare în România, cât și Independență energetică în ferme, cele două programe cu alocare de 600 de milioane de euro și 500 de milioane de euro, banii sunt prevăzuți în buget și bineînțeles, lucrările și investițiile vor începe în anul 2024”, a mai spus Barbu.

    Cu privire la programele de sprijin, Agrointeligența – AGROINTEL.RO va publica articole mai ample, cu detalii utile pentru fiecare dintre acestea.

    De precizat că după votul favorabil din Comisiile pentru agricultură, bugetul MADR va intra și în Comisiile de buget-finanțe, iar ulterior va merge la votul final din plenul celor două Camere. Legea bugetului de stat pe 2024 va intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, dacă va fi promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial până la acea dată.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere