• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Spania a eliminat discuția pe NGT de pe agenda reuniunii COREPER de vineri. Polonia nu s-a sucit!

    Oana Timar -

    Discuția pe NGT, retrasă de pe ordinea de zi a a întâlnirii de vineri, 22 decembrie, a COREPER, reuniunea reprezentanților permanenți adjuncți ai fiecărei țări. Cum Polonia a anunțat că nu își va schimba poziția privind propunerea Comisiei Europene de reglementare a Noilor Tehnici Genomice, președinția spaniolă a anunțat că subiectul va fi retras, el urmând să fie preluat de anul viitor de președinția belgiană.

    Președinția Spaniolă a eliminat subiectul Tehnicilor Genomice Noi (NGT), potrivit unui purtător de cuvânt, relatează Politico. Ministrul Agriculturii spaniol, Luis Planas, a avut ca prioritate închiderea acestui dosar în timpul mandatului său, dar în final, cum poziția Polonia nu s-a schimbat, Planas a anunțat că dezbaterea pe NGT nu va mai figura pe agenda ultimului COREPER din acest an.

    ”Spania a renunțat. Acum totul depinde de Belgia”, a comentat un diplomat implicat în negocieri. Dacă nici președinția următoare nu reușește să găsească un acord, dosarul se va întoarce la grupurile de lucru specializate. Cu un vot de respingere în Consiliul AgriFish, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, afirmă că încheierea discuțiilor privind editarea genetică reprezintă o prioritate majoră pentru președinția sa, și că va încerca să convingă țările care s-au abținut, abordând impasul legat de patente.

    Mesajul președinției spaniole cu anunțul despre eliminarea dosarului NGT de pe agenda COREPER

    Politico a făcut public mesajul Spaniei legat de scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței COREPER a discuției pe NGT. Așa cum deja se știa, Polonia a comunicat că nu își va schimba poziția, în ciuda faptului că mulți au presupus acest lucru având în vederea schimbarea recentă a Guvernului de la Varșovia.

    Iată ce spune publicația Politico:

    NICIUN ACORD PRIVIND MODIFICĂRILE GENETICE ÎNAINTE DE ANUL NOU: Președinția spaniolă a eliminat punctul despre noile tehnici genomice (NGT) de pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a ambasadorilor adjuncți (Coreper I), a confirmat luni un purtător de cuvânt.

    Context: Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a făcut eforturi pentru a închide dosarul în timpul mandatului său, prezentându-l ca o prioritate la începutul președinției țării sale. Cu toate acestea, o coaliție de țări UE care se opun noilor reguli privind culturile modificate genetic a anulat orice posibilitate de a ajunge la o abordare generală până la sfârșitul anului.

    Speranța poloneză: După ce miniștrii agriculturii nu au ajuns la o majoritate calificată în timpul Consiliului Agrifish de săptămâna trecută, spaniolii și-au pus ultimele speranțe în a convinge noul guvern al Poloniei să schimbe partea.

    Mulțumesc, dar nu: Ghici ce? Asta nu sa întâmplat. Potrivit a două surse diplomatice, Polonia „a refuzat politicos” după ce Spania nu a inclus în textul final o interdicție de brevetare a instalațiilor NGT1 – sau de tip convențional.

    Adios! „Ei [Spania] au renunțat. Acum depinde de Belgia”, a comentat un diplomat implicat în negocieri – explicând că, dacă nici următoarea președinție nu reușește să găsească un acord, dosarul va reveni grupurilor de lucru specializate.

    A doua lovitură: Încheierea discuțiilor despre editarea genetică este o prioritate de vârf pentru președinția Belgiei, a declarat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, pentru POLITICO, într-un interviu de săptămâna trecută, adăugând că va încerca să convingă țările care s-au abținut abordând impasul privind brevetele.


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi!

    Ultimele știri

    Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi