Producție record de soia în Europa. Recolta din acest an, cu 25% mai mare
Violina Gorcinschi -Producții record de soia în Europa. În ciuda suprafețelor mai scăzute în unele zone, fermierii europeni au obținut performanțe la soia în acest an. În 2023, s-au recoltat 12,2 milioane tone de soia, cu aproape 25% mai mult în comparație cu anul trecut, conform „Raportului de piață Donau Soja”. În UE, fermierii au înregistrat producții de 3 milioane de tone, cu 740.000 de tone mai mult decât anul precedent.
Fermierii europeni au avut sporuri de producție la soia în 2023. Acest lucru se datorează condițiilor optime de climă, în ciuda diminuării suprafețelor cultivate în unele zone din UE. În 2024, se așteaptă ca randamentele să crească și mai mult, contribuind și creșterea popularității acestei culturi, potrivit reprezentanților Donau Soja, a raportat Agrarheute.
Producții record la soia pentru fermierii europeni în 2023
Producătorii de soia din Europa au recoltat, în 2023, o cantitate de leguminoase mai mare ca niciodată – 12,2 milioane de tone de soia, potrivit „Raportului de piață Donau Soja”. În comparație cu anul precedent, producția a crescut cu aproape un sfert.
Cea mai mare creștere la producția la soia – 20%, circa 1 milion de tone, s-a înregistrat în Ucraina, cu o producție de până la 4,8 milioane de tone. Și în statele UE s-a înregistrat o creștere masivă a recoltelor de soia: s-a strâns o cantitate de 3 de milioane tone, cu 740.000 tone mai mult decât în 2022.
Producții record la soia în Europa datorită condițiilor de climă
Creșterile la producția de soia din UE nu se datorează unei creșteri a suprafeței, ci mai degrabă a randamentelor mai mari la hectar. Suprafața cultivată a rămas aproximativ aceeași în UE, însă cantitatea totală a crescut cu peste o treime. În acest sezon, 400 de milioane de tone de soia au fost recoltate la nivel mondial.
Recolta record a fost influențată de diverși factori. Pe de o parte, fermierii din Ucraina și-au extins suprafața de soia cu 20% în acest an.
Pe de altă parte, o distribuție optimă a temperaturii și a precipitațiilor în toată Europa a încurajat producții mari la hectar pentru această cultură. Acest lucru este valabil și pentru Germania și Austria: deși suprafețele cultivate au scăzut semnificativ, cu 12,8% (în Germania) și 6,4% (în Austria), volumele de recoltă au crescut cu 9,6, respectiv 9,4%. Concluzia este că producătorii germani au treierat 140.000 t de soia, în timp ce colegii lor din țara vecină au treierat 267.000 t.
Donau Soja: Suprafața cultivată va crește în 2024
Tendința de cultivare pentru 2024 va fi una pozitivă. Având în vedere recolta record, Asociația Donau Soja se așteaptă ca mai mulți fermieri arabi să aleagă din nou soia, ceea ce va duce la creșterea suprafețelor cultivate. Compania este convinsă că potențialul pentru cultivarea internă a soiei este cu siguranță acolo.
„Majoritatea soiei utilizate în UE provine încă din surse necertificate de peste mări”, a spus președintele Donau Soja, Matthias Krön.
Una dintre problemele din acea zonă este defrișarea pădurilor.
„Vedem un potențial mare pentru extinderea lanțurilor valorice ale soiei regionale, europene, fără organisme modificate genetic și produse în mod durabil, atât în UE, cât și în țările europene din afara UE”, a mai declarat liderul de la Donau Soja.