• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimele plăți la APIA. Fermierii care încheie anul cu conturile goale sunt furioși: Aștia își bat joc de noi!

    Oana Timar -

    Ultimele plăți din an de la APIA sunt ”cu cântec”: unii fermieri spun că au încasat, alții sunt revoltați că au conturile goale. Cei mai nemulțumiți sunt agricultorii la care au existat erori în controlul de monitorizare și ale căror dosare nu au fost deblocate pentru plată.

    Haosul de la plata subvențiilor APIA a împărțit fermierii în două categorii: cei care au primit cel puțin o tranșă din bani (unii au încasat și trei tranșe, chiar) și cei ale căror dosare pare că s-au blocat. Această ultimă categorie de beneficiari este foc și pară pe funcționarii agenției de plăți dar și pe Guvern, acuzându-i ”la pachet” că au lăsat oamenii ”de sărbători fără bani”: ”Aștia își bat joc de noi!”.

    Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut în această dimineață, joi – 28 decembrie, o întâlnire cu directorul general al APIA, Ionuț Lupu.

    Șeful de la MADR a cerut clarificări privind situația plăților și împreună cu directorul APIA, au făcut o evaluare a județelor în care sunt încă probleme la autorizări. În topul acestei liste se află câteva județe unde sunt mari deficiențe în administrarea plăților fermierilor, ceea ce a stârnit nemulțumirea ministrului Florin Barbu.

    Citiți și: APIA – răspuns sec pentru fermierii care se plâng că nu au încasat niciun leu din subvenții

    Județe cu plăți APIA blocate din Trezorerie

    În cazul altor județe, s-a constatat că plățile erau blocate din Trezorerie, iar ministrul Barbu și-a luat angajamentul să discute direct la Ministerul Finanțelor pentru rezolvarea situației. De asemenea, pentru fermierii la care s-au clarificat neconformitățile la control, astăzi și mâine se autorizează plățile în regim de urgență.

    Între timp, mai mulți fermieri ne-au sunat astăzi la redacție să ne întrebe dacă avem noutăți despre plata subvențiilor. Ei au luat legătura și cu funcționarii APIA din centrele unde au depus cererea, iar pentru o parte dintre beneficiarii de subvenții, veștile au fost bune. ”Am sunat la APIA și mi s-a spus ca abia astăzi s-au deblocat dosarele celor care au fost la control”, ne-a transmis o cititoare din județul Constanța.

    Alți fermieri au anunțat pe grupul SUBVENȚII APIA că au încasat azi bani de la APIA – o parte subvenția la motorină, alții sume din subvențiile pe teren, pășune sau animale. Rămâne însă un număr semnificativ de fermieri care, la acest moment, au conturile goale. Nu au intrat nici la avans, nici nu pot fi autorizați la plată din cauză că au fost la control. La o parte dintre aceștia, neconformitățile la monitorizare le blochează cererea, la alții se pare că DSVSA nu le-a transmis/introdus datele de la control și raportul verificărilor nu poate fi închis.

    Doar mâine, vineri – 29 decembrie, funcționarii APIA mai pot autoriza cererile de plată în acest an, dar este greu de crezut că banii vor ”zbura” în aceeași zi și în conturile agricultorilor. Pentru fermierii care încheie anul cu conturile goale, veștile bune de la APIA se lasă așteptate în anul 2024…

    Citiți și: 8 noi subvenții APIA care intră la plată de anul viitor


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români