• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Povestea de succes a tânărului Paul Breazu: La doar 22 de ani, a reușit să își dubleze suprafața fermei și să-și cumpere propria combină. La anul termină și facultatea!

  agrointeligenta.ro -

  Să faci agricultură nu e deloc ușor, așa că atunci când afli despre un tânăr de doar 23 de ani că a reușit din 2011 încoace nu doar să își întemeieze propria fermă, dar și să îi dubleze suprafața, nu poți decât să te gândești că agricultura națională – șansa României, nu este pierdută și stă tocmai în puterea viitoarei generații!

  Se prezintă Breazu Paul Cosmin și este tânărul care i-a impresionat pe profesorii de la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, care au decis că eforturile, dar mai ales realizări studentului de la USAMV București merită Premiul ” Următoarea generație – antreprenorul viitorului” pe care i l-au și oferit în cadrul Galei Top Agribusiness 2014.

  DSC_0173

  Din 2011 încoace, Paul a devenit fermier cu acte în regulă. A fost visul său și a dorit să și-l împlinească singur, așa că deși nu împlinise 23 de ani, a bătut din poartă în poartă prin vecini, să găsescă ce teren mai era nearendat în jurul comunei tulcene Valea Nucarilor. ”Toată lumea mă întreabă dacă m-am dus cu tata de mână și răspund sincer că nu. Eu mi-am dorit propria fermă, să lucrez pământul și să devin un fermier de succes”, povestește tânărul pentru Agrointeligența. Faptul că era de-al locului, că oamenii îi cunoșteau familia și știau că sunt oameni de treabă, serioși, iar pe Paul îl aveau la inimă de copil cuminte, nu mulți săteni din satul Agighiol au decis să îi aredeze tânărului pământul. Așa a reușit să strângă, parcelă cu parcelă, 83,65 de hectare de teren, pe care, în 2011 le-a înregistrat la APIA. Astăzi, la trei ani de când a pornit la drum, fermierul a reușit să își dubleze, suprafața lucrată și a ajuns la 160,34 de hectare de teren agricol în arendă.

  „Cultiv grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, iar de la an la an, odată ce mai capăt experiență, producțiile au crescut și ele. Am avut 3,5 tone de grâu la hectar vara aceasta, în condițiile în care pământul din zona noastră nu este deloc unul de calitate premium. Este slab calitativ, dar lucrez ce am și încerc să obțin maximum din el„, mai spune Paul. Pentru că localitatea unde face agricultură este încadrată ca fiind zonă defavorizată, tânărul primește subvenții mai mari pe hectar, acestea ajungând la circa 400 de euro/hectar și mulțumită unui program pentru ecosistem și în care este încadrat și județul Tulcea.

  Nu a reușit să acceseze Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri

  În privința surselor de finanțare pentru afacerea sa, fermierul spune că vârsta nu îi este deloc un ajutor, ci o adevărată piedică în discuțiile cu băncile. A aplicat și pentru Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, însă deși proiectul său a fost eligibil, banii se terminaseră înainte să se ajungă la numele lui. ”A fost cea mai mare dezamăgire pe care am trăit-o de când mă știu. Eram convins că voi primi acei bani. Îndeplineam toate condițiile. Acum mă gândesc că poate n-a fost să fie”, declară tânărul.

  combina New Holland TC 5080Combină din fonduri europene

  A mers mai departe, însă, și în 2012 a aplicat pentru Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole, unde a reușit să obțină finanțare pentru a-și cumpăra primul utilaj din fermă: o combină New Holland TC-5080 cu 258 de cai putere. Partea de fonduri europene pentru achiziția mașinii agricole i-au ajuns însă în cont abia după doi ani de la depunerea proiectului și au acoperit 85% din valoarea de aproape 160.000 de euro a combinei. ”Am reușit să o cumpăr în mai anul acesta, când m-am simțit de-a dreptul împlinit. Pe lângă fondurile europene, a mai trebuit însă să acopăr 25% din prețul combinei, bani cu care m-au ajutat părinții. Fiind student încă, mi-e greu încă să pun și bani deoparte, și să dezvolt ferma”, explică Paul Breazu.

  Planuri pentru 2015: diploma de absolvire, un tractor și o semănătoare

  În prezent, tânărul este în anul IV la Facultatea de inginerie economică în agricultură și studiază la București. Pe lângă școală și fermă, Paul s-a angajat și la o firmă de consultanță pe fonduri europene, unde speră să învețe destul cât să își mărească afacerea, dar mai ales să ajute și alți fermieri să ia banii europeni pentru agricultura românească. ”Știu că după ce voi absolvi facultatea voi rămâne în agricultură. Pe lângă cultura mare, mă gândesc să înființez și 5-10 hectare de nuc. Am în plan ca în 2015 să îmi cumpăr și propriul tractor cu semănătoare, iar în 2016 sunt convins că voi reuși să ridic și un siloz”, sunt planurile pe care tănărul fermier și le face la final de 2014.   


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii VTol Agrobee 200, cea mai mare dronă agricolă poate pulveriza 380 de hectare pe zi Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare

  Ultimele știri

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Ultima oră despre subvențiile APIA! Situația la zi cu fermierii care încasează plăți la hectar! Primii fermieri care intră la recoltat cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei