• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului la final de an 2023 și început de an 2024 în Portul Constanța

    Oana Timar -

    Prețul grâului la final de 2023 și început de 2024 în Portul Constanța. Fermierii care se așteptau la creșteri spectaculoase pentru prețul cerealelor pe final de an au avut o surpriză neplăcută. Nu doar că prețurile nu s-au ridicat semnificativ, dar și ofertele de achiziție au fost reduse din cauza sărbătorilor de iarnă. Pe plan regional, marile licitații au fost ”rase” de traderii care au oferit grâne din Rusia și din Ucraina.

    Fermierii care au stocat grâul din recolta 2023 joacă periculos. Finalul de an nu a adus creșterea de preț așteptată, dar speranțele nu s-au risipit. Sunt încă voci ce vorbesc de o apreciere a cerealelor pe piața locală, nefiind încă clar care va fi motivul unei cereri crescute care să impacteze prețul. Atât Rusia, cât și Ucraina împing pe piață cantități uriașe, într-o cursă pentru exporturi record în care se vorbește de o parte din producție valorificată la negru, fără plata taxelor.

    Prețul finalului de an, în ultima săptămână de tranzacții în Portul Constanța pe 2023, s-a închis vineri, pe 29 decembrie, pentru grâul DAP Constanța la 208 euro pe tonă, o creștere ușoară față de ziua anterioară, când prețul a fost de 208 euro pe tonă.

    În porturile bulgare, prețul la grâu DAP Varna/Burgas a închis anul la 206 euro pe tonă, tot cu 1 euro mai mult decât pe 28 decembrie, când prețul mediu estimat a fost de 205 euro pe tonă.

    Aceste prețuri sunt pentru grâul cu indici de panificație, în timp ce grâul furajer a încheiat anul la 194 de euro pe tonă în portul Constanța și 192 de euro pe tonă în Bulgaria.

    Pe piața grâului din Ucraina, analiștii de la Spike Brothers au făcut publice astăzi, duminică – 31 decembrie, ultimele oferte:
    Ultimele indicații ale cumpărătorilor:

    Fermierii moldoveni vând în continuare cel mai ieftin grâu de panificație din regiune, cu un preț pe tonă între 130 și 162 de euro pe tonă, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău. Pentru grâul furajer, prețul mediu este între 128 și 159,50 euro pe tonă, în Republica Moldova.

    Pe bursa europeană de cereale, grâul MATIF a încheiat ziua de 29 decembrie cu un preț de 222,50 euro pe tonă pentru cantitățile cu livrare în luna martie, cu o creștere de preț de 0,75 de euro pe tonă.

    Egiptul a anulat ultima licitație din an pentur achiziția de grâu

    Egiptul a anulat licitația pentru achiziția de grâu lansată pe final de an

    Speranțele pentru o cerere mai mare de grâu la final de an s-au spulberat joi, pe 28 decembrie, când Egiptul a decis să anuleze licitația pe care o lansase pentru ultimele zile ale lui 2023.

    Deși autoritatea de achiziții a statului nord-african, GASC, nu a oferit detalii privind motivul anulării licitației, sursele din piața de trading au precizat pentru Reuters că prețurile ofertelor primite au fost considerate ca fiind prea ridicate. Se pare că oferta pentru grâu de proveniență Ucraina a fost cea mai scăzută, dar nu suficient cât să îi convingă pe egipteni.

    Dacă s-ar fi încheiat vreun contract, cantitățile de grâu urmau să fie livrate în perioada 1-10 martie.

    Pentru a consulta prețurile la cereale și oleaginoase în portul Constanța, dar și din Bulgaria și Republica Moldova, precum și de la Bursa Euronext (Paris) și Bursa de Mărfuri de la Chicago (SUA), vă recomandăm să vă descărcați aplicația Agrointeligența ce funcționează gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă – link de descărcare: https://onelink.to/k9s2d4 


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till