Locuri de muncă

Angajaţii APIA au primit cele mai mari creşteri salariale din România. Daniel Constantin: Se va intra şi într-un proces de reorganizare

Salariile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost majorate recent cu 60%, potrivit ministrului Daniel Constantin care a recunoscut în Parlament că în cadrul instituţiei „s-au întâmplat multe lucruri în ultima perioadă”.

Volumul de muncă de la APIA este unul uriaş şi, în ciuda faptului că funcţionarii sunt responsabili cu gestionarea a miliarde de euro anual, salariile din instituţie rămăseseră neschimbate în ultimii ani. Mai mult, şi la APIA s-au tăiat salariile în 2008, şi au fost şi reduceri de personal, proces în care s-a restructurat 10% din posturi.

Creşterea salarială de la APIA, cea mai mare din sistemul bugetar, a venit după ce pe parcursul anului, au existat mai multe anchete în care angajaţi ai instituţiei, inclusiv membri din conducerea centrală, au ajuns după gratii. Cel mai cunoscut caz este cel al fostului director general al APIA, Dorel Gheorghe Benu. Acesta a fost arestat preventiv la începutul verii, fiind apoi cercetat sub control judiciar într-un amplu dosar privind acordarea ilegală de subvenţii agricole.

Majorarea cu 60% a tuturor salariilor din cadrul APIA va fi urmată în perioada următoare de o reorganizare a instituţiei, potrivit ministrului Daniel Constantin. Acesta a arătat că nu funcţionarii vor fi supuşi unui process de reevaluare şi că nu se vor face suplimentări de personal pentru gestionarea noilor fonduri europene.

Referitor la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Daniel Constantin a arătat că, deşi în 2015, volumul şi numărul proiectelor ce vor fi depuse de fermieri se anunţă unul mare, accesarea fondurilor europene din PNDR 2014-2020 va fi simplificată, cu o birocraţie redusă. Mulţumită procesului de reorganizare deja realizat în cadrul AFIR, nici aici nu va fi nevoie de noi angajări. 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!