• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu – intervenții la Bruxelles: Sigilii și cântărirea camioanelor din Ucraina; derogări GAEC 7 și 8

    Oana Timar -

    Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut o serie de intervenții importante în cadrul Consiliului Agrifish, care s-a desfășurat astăzi, marți – 23 ianuarie, la Bruxelles, respectiv cea care vizează aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii și cea în care au fost abordate elemente de dialog strategic.

    În cadrul intervențiilor susținute ministrul a subliniat că România a susținut măsurile promovate de UE în vederea sprijinirii sectorului agroalimentar din Ucraina. Dar, contextul actual impune identificarea de soluții pe termen mediu și lung, exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei să se adreseze piețelor terțe care au cea mai mare nevoie pentru a-și asigura securitatea alimentară și astfel să se evite perturbarea pieței UE.

    Fermierii europeni se confruntă deja cu efectele grave ale inflației prețurilor la inputuri, ale secetei repetate și cu imposibilitatea recuperării investițiilor și a obținerii unui profit minim, situații care determină deja falimentul.

    Pe fondul acestor probleme și fermierii români își expun nemulțumirile și își cer drepturile prin proteste, solicitările acestora fiind transmise și Comisiei.

    În contextul relației comerciale Ucraina -UE, ministrul BARBU a ținut cont de toate revendicările AAC, considerând esențiale următoarele puncte:

    – crearea și implementarea până la 30.04.2024 a unui sistem care să asigure identificare destinației pentru toate produsele agricole provenite din Ucraina, înainte de a intra pe teritoriul UE, atât tranzit cât și import special sau temporar

    – sistemul de monitorizare să fie transparent și să vizeze cântărirea produselor agricole și introducerea cantităților în sistem la intrarea și ieșirea în/din statele membre sau, la destinație, dacă aceasta este pe teritoriul unui stat membru

    – produsele agricole provenite din Ucraina aflate pe teritoriul UE să fie însoțite de sigilii electronice, monitorizate în timp real prin GPS în timpul transportului de la intrarea până la ieșirea în/din statele membre sau până la destinație dacă aceasta este pe teritoriul unui stat membru

    În contextul prelungirii cadrului Ucraina și pe fondul problemelor deosebit de grave ale fermierilor români, care și în momentul de față continuă protestele, România a reiterat solicitarea des exprimată în cadrul întâlnirilor AGRI-FISH, începând cu luna iunie și până în decembrie, de acordare a derogării de la GAEC 7 și 8, reamintind că această solicitare care a fost susținută de 15 SM ale UE.

    Oficialul român a subliniat că aceste întâlniri deosebit de importante au rolul este de a găsi soluții pentru fermierii europeni care se confruntă cu o situație fără precedent de la implementarea primei PAC, având în vedere că activitatea lor este grav afectată de conflictul din Ucraina.

    În ceea ce privește dialogul strategic, ministrul român al agriculturii a evidențiat următoarele teme:

    De asemenea, o temă importantă a vizat identificarea de soluții care să permită statelor membre atingerea țintelor de mediu fără a impune reducerea suprafețelor destinate producției agricole (respectiv, aplicarea GAEC 8) și să nu pună astfel în pericol securitatea alimentară a UE și securitatea economică a fermierilor

    România își menține poziția conform căreia este obligatoriu ca această derogare să fie prelungită.

    ”Domnule comisar, vă atrag atenția că au trecut 6 luni de când am solicitat un răspuns al Comisiei. Acest răspuns nu a venit, în pofida unui vot pozitiv exprimat de 15 state membre. Nemulțumirea fermierilor noștri este reală și se manifestă deja în stradă, în toată Uniunea Europeană. Dacă nu înțelegem că fermierii noștri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obținerea producției, putem să plecăm cu toții din funcțiile pe care le deținem. Inclusiv dumneavoastră, domnule comisar! Acesta este mandatul pe care îl am de la fermierii mei și pe care nu îl pot ignora!”, a afirmat ministrul Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului