• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii francezi blochează de astăzi Parisul. MAE a emis o alertă de călătorie în Franța

    Angelica Lefter -

    Fermierii francezi au anunțat că astăzi, luni – 29 ianuarie, urmează să blocheze capitala Franței. Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o alertă de călătorie în acest sens, mai ales că în ultimele zile au existat situații în care camioane românești au fost blocate în trafic și li s-a distrus marfa pe care o transportau.

    Agricultorii francezi au anunțat că astăzi după-amiază, luni – 29 ianuarie, vor ”bloca Parisul” cu tractoare și camioane. Neliniștea este reală, iar ministrul de interne Gérard Darmanin a promis duminică seara – 28 ianuarie, un dispozitiv polițienesc eficace pentru a ”proteja Parisul”, potrivit G4media.ro.

    Mai mult, de o săptămână, drumurile sunt blocate în toată Franța, iar gunoi de grajd și deșeuri agricole sunt lăsate în fața birourilor publice și baloți de fân sunt împrăștiați în fața restaurantelor de tip fast-food.

    Protestele s-au soldat marți, 23 ianuarie, săptămâna trecută, și cu o tragedie, când un fermier și fiica sa au fost uciși într-un accident rutier la un punct de control al protestatarilor din Ariège, în sud-vestul Franței.

    Principalul sindicat agricol francez, FNSEA, a anunțat că protestele vor continua ”atâta timp cât va fi necesar”. Noul premier, Gabriel Attal, a anunțat importante concesii și reforme și a mers duminică – 28 ianuarie să se întâlnească cu protestatari din provincie.

    La rândul lor, agricultorii belgieni încearcă de duminică – 28 ianuarie, încoace să blocheze ”capitala Europei”. Țările de pe continent se confruntă cu pierderi economice din cauza crizei climatice, iar fermierii europeni se pronunță tot mai violent împotriva politicilor ecologice pe care le consideră inechitabile și care îi îngrijorează pentru viitor.

    Eliminarea unor subvenții i-a revoltat pe fermierii francezi

    În Franța, motorina va deveni tot mai scumpă după eliminarea subvențiilor. Fermierii trebuie să plătească în plus 47 de milioane de euro pe an pentru consumul de apă și, spun ei, complexitatea reglementărilor face că ei nici nu mai știu ce li se permite și ce nu.

    Ei se opun, de asemenea, interdicțiilor privind pesticidele și erbicidele impuse de Pactul Verde al UE, precum și unui nou tratat UE care ar putea permite importarea a tot mai multă carne de vită braziliană și argentiniană. Fermierii spun că este extrem de dificil să concurezi cu aceste țări, deoarece acelea nu sunt supuse unor standarde stricte de bunăstare a animalelor.

    Frustrarea este și mai mare când vine vorba de a solicita cele 9 miliarde de euro subvenții pe care Franța le primește în fiecare an de la Uniunea Europeană. Potrivit fermierilor, ei petrec cel puțin o zi pe săptămână completând documentele necesare.

    În decembrie, guvernul francez a oprit planurile de creștere a taxelor de autorizare pentru pomparea apelor subterane și pulverizarea cu pesticide. O creștere a prețului motorinei rezultată din eliminarea subvențiilor a fost, de asemenea, suspendată și o propunere de interzicere a controversatului glifosat a fost anulată în încercarea de a potoli protestatarii.

    Citește și: Fermierii din Franța au aruncat bălegar în parcărilor supermarketurilor și în fața primăriilor

    Avertisment de călătorie în Franța, posibile blocaje ale accesului în Paris

    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că sindicatele care grupează majoritatea fermierilor francezi au anunțat blocaje ale accesului în capitala franceză pentru luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 14:00, potrivit unui comunicat.

    Astfel, fermierii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure-et-Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime și Somme intenționează să blocheze toate axele principale spre  Paris, pentru o perioadă nedeterminată.

    La rândul lor, fermierii din departamentul Lot-et-Garonne au anunțat că intenționează să se deplaseze cu tractoarele la aceeași dată, pentru a bloca piața de interes național din localitatea Rungis, de lângă Paris (departamentul Val-de-Marne).

    În această perioadă, sunt posibile blocaje și în alte zone din Franța.

    Cetățenii sunt sfătuiți să urmărească informațiile privind traficul rutier, consultând pagina internet oficială https://www.bison-fute.gouv.fr/,  disponibilă și în versiunea mobilă: http://m.bison-fute.gouv.fr.

    Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755.

    De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență, în funcție de circumscripția consulară de reședință, astfel:

    Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: http://paris.mae.ro, https://cgparis.mae.ro/, http://lyon.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro, și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ”Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români