• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suprafață irigabilă aproape dublată într-un județ lovit anual de secetă

    Angelica Lefter -

    Suprafață irigabilă aproape dublată într-un județ lovit anual de secetă. Autoritățile de la conducerea județului Vrancea au anunțat o mobilizare pentru creșterea suprafețelor care pot fi irigate începând din acest an.

    Instituția Prefectului Vrancea a convocat Colegiul prefectural, luni – 29 ianuarie, în cadrul căruia s-a discutat Planul pentru întreținerea și dezvoltarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare aflate în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vrancea. Astfel, din datele comunicate, suprafața irigată în județul Vrancea urmează să crească cu aproximativ 3.000 de hectare, iar lucrările la canalul Siret – Bărăgan, cu fonduri din PNRR, vor continua, a dat asigurări prefectul de Vrancea, Nicușor Halici.

    Citiți și: Canalul Siret-Bărăgan. Țintă de atins până în 2027

    Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici

    Extinderea suprafețelor care pot fi irigate, o prioritate

    Conform unui mesaj transmis de prefectul Nicușor Halici, asigurarea apei de irigații reprezintă o prioritate.

    ”Asigurarea apei pentru irigații este una dintre prioritățile mele de prefect al județului Vrancea și am solicitat conducerii reprezentate de directorul Nelu Nicușor Bucur să prezinte în cadrul Colegiului prefectural convocat azi Planul pentru întreținerea și dezvoltarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare aflate în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vrancea. Din datele comunicate în cadrul acestei întâlniri, în urma investițiilor propuse a fi realizate de ANIF Vrancea în cursul acestui an, suprafața irigabilă în județul Vrancea va crește cu circa 3.000 hectare, comparativ cu cele 4.089 de hectare, cât reprezintă suprafața pregătită pentru irigat la începutul lui 2024. Alături de continuarea lucrărilor la canalul Siret – Bărăgan, cu fonduri din PNRR, voi continua să sprijin prin toate eforturile și pârghiile instituționale pe care le am la dispoziție obținerea finanțărilor necesare reabilitării și modernizării amenajărilor de îmbunătățiri funciare din județ cât și continuarea lucrărilor deja propuse pentru ca tot mai mulți fermieri din Vrancea să poată să-și irige culturile. Schimbările climatice și efectele lor sunt, după experiența ultimilor ani, nefaste pentru agricultura acestui județ iar noi avem obligația de a depune toate eforturile pentru a le combate și pentru a găsi soluții la timp!”, se arată în mesajul Instituției Prefectului Vrancea.

    Citește și: MADR confirmă: Două mari obiective de irigații intră la finanțare. Zonele care primesc apă

    Finanțare sigură pentru Canalul Siret – Bărăgan, cu termen de finalizare 2026

    În cadrul Colegiul prefectural Vrancea, convocat ieri, luni – 29 ianuarie, prefectul Nicușor Halici a mai arătat că finanțarea pentru canalul Siret – Bărăgan este realizată prin PNRR, cu bani europeni.

    ”Acest canal va fi finanțat din Programul Național de Redresare și Reziliență, finanțat de Uniunea Europeană cu un dead-line destul de scurt – 2026. Finanțarea este certă, este sigură. Le-am cerut 12 milioane per total, pe anul 2024, având în vedere noile constatări, hai să vedem care ar fi cele care ar avea viabilitate efectivă și care ar trebui finanțate în prima parte a anului 2024. Numai mâine nu e iunie și iar o să ne trezim pare-se și anul acesta cu secetă pentru că înțeleg că solul nu are decât în jur de 22-24 de cm de apă, după această adâncime este uscat…la fel. Hai să vedem care sunt investițiile, dar le vreau astăzi”, a spus prefectul județului Vrancea.

    Mai mult, pentru fermierii care doresc să extindă suprafața irigată, Instituția Prefectului prin prefectul Nicușor Halici i-a asigurat pe fermieri de sprijin și de punerea la dispoziție și alte axe de finanțare pentru OUAI-uri.

    ”Am avut mai multe discuții cu ministrul Agriculturii pe marginea proiectului pentru că suntem în faza de proiectare. În ceea ce privește celelalte finanțări cu privire la extinderea posibilității terenurilor irigabile, da, vă mai putem pune la dispoziție axe de finanțare pentru acele OUAI-uri de înființare atât a OUAI-urilor cât și a sistemelor de irigații și de extindere a suprafețelor irigabile la nivelul județului Vrancea, doar că trebuie să venim în paralel și cu o demarare sau accelerare mai degrabă a investițiilor pe ANIF Vrancea pentru că oamenii pot avea acele sisteme, dar le trebuie și sursa de apă. O să reglăm această situație și fermierii să aibă posibilitatea să irige pe cât mai mare parte din suprafețele cultivate ca să înregistreze pierderi cât mai mici datorită acestui schimb de climă la nivelul județului Vrancea dintr-o climă cre genera precipitații abundente. Ninsori, inundații, după cum știți, am ajuns să fim unul dintre cele ami afectate și, chiar am fost în 2022 și 2023, cel mai afectat județ din punct de vedere al cantităților de precipitații căzute”, a declarat prefectul de Vrancea, Nicușor Halici.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial