Cât poate câștiga în plus un crescător de vaci din biogaz și biometan
Oana Timar -Teodor Vintilă de la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere – Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, atrage atenția fermierilor asupra resurselor care se irosesc în exploatații. Astfel, cadrul universitar a făcut chiar un calcul privind veniturile suplimentare pe care le poate genera un efectiv redus de vaci.
USV Timișoara derulează o serie de proiecte privind administrarea resurselor biologice și în scopul sustenabilității. ”Deja avem panouri fotovoltaicele puse pe clădirile din campus, avem 150 kilowați putere instalată. Urmează să facem și stația de biogaz, care înseamnă încă 100 de kilowați putere instalată. Cantitatea de energie pe care o poate produce acest sistem este gândită ca acopere consumul campusului, noi nu vrem să devenim vânzător de energie. Noi vrem să nu mai cumpărăm energie pentru că energia se poate vinde la un preț scăzut și o cumpăr la un preț ridicat. (…) Cele două sisteme pot să ajungă la 50% din consumul campusului pe un an de zile și să salveze emisii echivalente a 2.400 de tone de dioxid de carbon pe an” a explicat profesorul Teodor Vintilă. acesta a precizat și care sunt avantajele directe ale valorificări reziduurilor din ferme și cât de bănoasă poate și transformarea lor în energie. Chiar și o exploatație de dimensiuni medii poate avea un câștig considerabil.
”Multă lume se întreabă câtă energie putem noi să producem într-o fermă. Iată să luăm trei vaci care produc atât de multe dejecții într-un an de zile încât noi putem să producem undeva la 2.000 de metri cubi de biogaz pe an. (…) Acest biogaz se poate converti în unități de cogenerare, energie electrică și termică. Acel gaz se arde într-un motor termic, care motor termic învârte un generator de curent electric. Electricitatea produsă prin această tehnologie este undeva la 4,56 megawați-oră electricitate, energie electrică pe care, dacă o vindem la prețul de 100 euro megawați-oră, cam pe aici este undeva prețul actual la electricitate, de la cele trei văcuțe putem să obținem undeva la 456 euro pe an”, calculează profesorul Vintilă.
Energia termică nu se plătește, dar își poate găsi întrebuințări în comunitate
Teodor Vintilă arată că este de luat în calcul și energia termică rezultată la producerea energiei electrice care poate fi folosită la încălzirea unei sere sau la uscarea cerealelor. ”Eventual să poți să faci un contract cu comunitatea locală și să furnizezi agent termic, dar de cele mai multe ori acea energie termică nu se poate valorifica și atunci pe ceea ce se poate conta în această tehnologie este venitul din electricitate. Aici avem și sistemul de certificate verzi, adică pe lângă energia electrică, un furnizor de electricitate din surse regenerabile primește undeva între 1 și 6 certificate verzi. La biogaz vorbim despre un certificat verde. Dacă noi producem energie electrică din dejecții, iar certificatul verde poate să fie vândut la bursa OPCOM și se mai poate lua undeva la 35 euro pe megawatt din certificatul verde. Dar aceste certificate verzi nu se mai acordă pentru fabricile noi sau pentru producătorii noi de energie regenerabilă în general care au deschis după 1 ianuarie 2017, doar pentru cei care au deschis până la 31 decembrie 2016. În cea de-a doua variantă putem să scoatem dioxidul de carbon din biogaz și să vindem metan. Aceasta este tehnologia care este agreată în ultimul timp în Europa. Ținta este să se construiască încă 5.000 de stații de biometan în Europa, din bani ai comunității europene. Atenție, aici înseamnă că vor veni bani de la UE pentru construirea de stații de biometan, pentru a furniza gaz metan în rețelele de distribuție a gazelor naturale din Europa, pentru a nu mai fi dependenți atât de mult de gazul metan care vine din import. Dacă noi convertim acel biogaz în biometan, așa se cheamă acel gaz metan din bio-resurse, din biogaz, putem să producem undeva la 12 megawați-oră gaz din cele trei văcuțe. La prețul actual de 50 euro pe megawatt-oră, atenție, este jumătate față de prețul la electricitate, totuși, avem undeva la 600 euro pe an de la trei văcuțe venit dacă vindem biometan”, explică profesorul Vintilă de la USV Timișoara.
Sigur, investiția într-o stație de biogaz este încă o raritate în fermele de animale din România. Dar acest lucru nu ar trebui să îi descurajeze pe crescători. Dimpotrivă, este o oportunitate pe o piață într-o continuă expansiune. ”La Universitatea de Științele Vieții din Timișoara pregătim specialiști capabili să gestioneze toate aceste fațete ale societății în schimbare în care suntem noi și anume producere de alimente, producere de energie, schimbările climatice și dezvoltare sustenabilă a societății. Toate aceste tehnologii le studiem, le aplicăm la scară de laborator, facem training, facem cunoaștere cu studenții noștri de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara. Nu ne oprim aici la cunoștințe teoretice, trecem mai departe și facem aplicații practice, ieșim afară din laborator. Deja avem și stații pilot construite pentru a învăța viitorul specialist cum se operează utilajele, aparatele și echipamentele pentru a face aceste tehnologii. Avem aceste proiecte pe care noi le-am câștigat prin competiție internațională, cum este proiectul finanțat de Innovation Norway, și care aduce undeva la 1.120.000 euro în universitatea noastră ca să construim un sistem energetic dispecerizabil, format din fotovoltaice și din biogaz. În aceste proiecte pe care noi le-am câștigat, bineînțeles că sunt angrenați studenții. Noi facem formare profesională completă pentru a furniza societății ceea ce este nevoie pe piața muncii”, a concluzionat profesorul Teodor Vintilă.
Cât se câștigă din biogaz sau biometan cu trei vaci