• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024: Termene urgente pentru fermieri în luna februarie

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2024 – termene limită pentru fermieri în luna februarie. Producătorii agricoli și crescătorii de animale trebuie să respecte o serie de date fixe stabilite pentru subvenții dar în a doua lună din an APIA îi pregătește pe beneficiarii de subvenții și pentru noua campania de plăți care urmează să înceapă la 1 martie 2024.

    Fermierii pot depune în luna februarie la APIA o serie de cereri pentru ajutoare noi care au fost aprobate pentru sectorul agricol. De asemenea, în această lună APIA urmează să informeze ca în fiecare an beneficiarii de subvenții despre noua campania de plăți din 2024 care va începe la 1 martie dar vor afla și cum va arăta formularul de cerere unică de plată pe care o vor completa în acest an.

    Citiți și: Urgentarea plăților APIA – pe lista măsurilor cerute de fermierii mureșeni ministrului Agriculturii

    Fermierii pot solicita o serie de subvenții în luna februarie, la APIA

    Fermierii pot cere subvenția de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă, pe toată perioada lunii februarie 

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja, fermierii pot depune din 29 ianuarie și până pe 8 martie o cerere la APIA pentru un ajutor de 100 euro/ha. Așadar producătorii agricoli pot cere pe toată perioada lunii februarie această plată care se va achita în conturi până la data de 30 iunie 2024.

    Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă și este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.

    Despre condițiile de eligibilitate și beneficiari Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: Fermierii pot depune cererile pentru ajutorul de 100 euro/ha

    Subvenție de 100 euro pentru vacile de carne și bivolițe

    Fermierii ar urma să ceară în luna februarie subvenția pentru vacile de carne și bivolițe

    Ordonanța nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 80 de luni – 29 ianuarie.  Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină iar valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

    Ordonanța intră în vigoare în a noua zi lucrătoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, adică vineri, 9 februarie, ceea ce ar înseamnă că după această dată fermierii vor putea să depună cereri la APIA.

    Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative este de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței. În documentul publicat în Monitorul Oficial însă se precizează că ajutorul are nevoie și de acordul Comisiei Europene (CE).  ”Începând cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat se stabilește eligibilitatea beneficiarului și se constituie obligația de plată a acestui ajutor de stat. În situația în care, anterior emiterii deciziei Comisiei Europene, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei ordonanțe se modifică în mod corespunzător”, se mai precizează în Ordonanța publicată în Monitor.

    Plata ajutorului de stat se va face până la data de 30 iunie 2024. ”Se pot efectua plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu data de 31 decembrie 2024”, se mai arată în Ordonanță.

    Fermierii pot cere amânarea ratelor, în luna februarie

    Campanie de informare pentru subvenții, în luna februarie

    Luna februarie este și perioada când fermierii află direct de la funcționarii APIA care sunt condițiile pentru subvenții în campania 2024. În această perioadă Ministerul Agriculturii trebuie să vină cu ordinele privind regulile pentru plățile pe suprafață și cap de ani așa numitul Ordin al subvențiilor, care trebuie aprobat în Monitorul Oficial. De asemenea MADR și APIA trebuie să finalizeze și formularul de cerere unică pentru campania 2024, care urmează să fie disponibil pentru fermieri din 1 martie.

    Citiți și: Tomata 2024 – primele plăți. Când se virează banii așteptați de legumicultori

    9 februarie – termen la DAJ pentru cutivatorii de legume

    Fermierii au obligaţia să depună la DAJ unde au depus cererea pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar care se acordă pentru susținerea producției de legume în spații protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă–iarnă 2023-2024) documentele justificative care atestă valorificarea producției. Aceștia trebuie să prezinte şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de Oficiul Fitosanitar Județean (OFJ), până cel târziu la data de 9 februarie 2024 inclusiv.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români